Search
Close this search box.

Nozema zet nu backupzenders in Lopik aan

Nozema gaat vanaf vandaag om 1 uur uur maximaal 5 weken lang de programma’s van Radio 1 en Radio 747 AM uitzenden vanuit Lopikerkapel. Hiervoor worden de backupzenders nabij het hoofdgebouw van Nozema ingeschakeld. Er kan in die periode sprake zijn van overlast voor omwonenden.

De backupzenders worden ingeschakeld omdat de middengolfzenders voor Radio 1 en Radio 747 AM in Zenderpark Flevoland toe zijn aan een reguliere onderhoudsbeurt. Hiervoor moeten ze tijdelijk worden uitgeschakeld. Tijdens de onderhoudsbeurt worden de 18 tuien van de AM-zendmasten schoongemaakt en geschilderd. Ook het zendergebouw in de Flevopolder krijgt een schilderbeurt. Onderhoud op deze schaal vindt ongeveer om de vijf jaar plaats.

Het inschakelen van de backupzenders in Lopik betekent dat Nozema met 240 kilowatt vermogen zal uitzenden. Twee keer zo hoog als het normaal uitgezonden vermogen. Nozema heeft een vergunning voor het uitzenden van maximaal 240 kilowatt vanuit Lopikerkapel. Het is niet uitzonderlijk dat de zenders in Lopik het programma van Flevo overnemen. Het inschakelen van de backupzenders kan de komende weken leiden tot enig ongemak voor de omwonenden. Nozema biedt hiervoor haar excuses aan. Voor informatie kunt u bellen met Nozema, 030-6862595.

Radio 1 tijdelijk slecht te ontvangen
In het hoge noorden van Nederland is de ontvangst van Radio 1 en Radio 747 AM de komende weken mogelijk slechter dan de luisteraars gewend zijn. Vanwege periodiek onderhoud worden de middengolfzenders in Flevo (nabij Zeewolde) ongeveer vijf weken lang uitgeschakeld, vanaf donderdag 5 juli.

De programma’s van Radio 1 en Radio 747 AM worden tijdens deze periode uitgezonden met de backupzenders in Lopikerkapel, op hun huidige frequenties 1008 en 747 kHz. Deze backupzenders hebben echter minder vermogen waardoor de ontvangst in het noorden mogelijk kan verminderen. Tijdens de onderhoudsbeurt worden de 18 tuien van de AM-zendmasten schoongemaakt en geschilderd. Ook het zendergebouw in de Flevopolder krijgt een schilderbeurt. Onderhoud op deze schaal vindt ongeveer om de vijf jaar plaats. Voor informatie kunt u bellen met Nozema, 030-6862595.

Gerelateerde berichten