Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Radio 916 uit de ether gehaald door Divisie Telecom.

De luisteraar in het Groene Hart van Holland zal het niet zijn ontgaan. Sinds dinsdagmiddag 17 juli 2001 is het signaal van radio 916 niet meer te ontvangen.

Voor radio 916 was eind 1998 het begin van het einde. Radio 916 was al 5 jaar de lokale omroep voor Rijnwoude en vroeg verlenging aan voor nog een periode van 5 jaar. In die tijd diende een tweede kandidaat, radio Rijnwoude, zich aan.

Het Commissariaat voor de Media moest zich buigen over wie nu voor die genoemde 5 jaar de machtiging zou krijgen. In eerste instantie zag het er naar uit dat dit radio 916 zou zijn, omdat de gemeente Rijnwoude haar voorkeur voor 916 uitsprak. Een van de belangrijkste redenen voor de gemeente was dat radio 916 niet zou aankloppen voor subsidie. De programmering, vrijwel uitsluitend non-stop muziek zonder noemenswaardige informatie, werd door de gemeente niet als een probleem ervaren. De redenatie van de gemeente was koren op de molen voor onder andere R. Wedel, een van de drijvende krachten achter radio 916 en tevens eigenaar van het regionale commerciële station FreshFM.

Na een uitputtingsslag in de vorm van een aantal commissie- en raadsvergaderingen ten gemeentehuize en vele bijeenkomsten bij het Commissariaat werd eind juni 2000 door het Commissariaat de definitieve beslissing genomen: radio Rijnwoude kreeg de vergunning om voor de komende 5 jaren publieke lokale radio te maken in de gemeente Rijnwoude.

Na verloop van tijd begon radio Rijnwoude haar uitzendingen. Nu deed zich het merkwaardige feit voor dat er in 1 gemeente 2 lokale omroepen in de ether te horen waren. De Mediawet stelt dat er per gemeente slechts 1 publieke lokale omroep actief kan zijn. Radio 916 zond dus eigenlijk sedert de toewijzing aan radio Rijnwoude als ‘piraat’ uit.

Dit was uiteraard niet de bedoeling. De Divisie Telecom van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (voorheen de RDR) had radio 916 al verzocht om de uitzendingen via de 91,60 MHz te staken. Radio 916 gaf aan deze verzoeken geen gehoor en bleef uitzenden. Hierop hebben ambtenaren van de Divisie Telecom uiteindelijk op 17 juli 2001 radio 916 het zwijgen opgelegd en de zender in beslag genomen. (M)

Gerelateerde berichten