Komkommer-nieuws op Woensdag 29 Augustus 2001

[05.00 uur]

Business Nieuws Radio (BNR) moet binnenkort (voor 6 oktober) twee weken uit de lucht, maar blijft zeker op de 1395 AM uitzenden. De oorzaak is een verplaatsing van de zendmast van Montfoort naar Trintelhaven bij Lelystad. Hierdoor zal het bereik van BNR in het noorden en oosten van het land worden verbeterd. BNR zegt begrip te hebben voor de gedwongen onderbreking van haar uitzendingen.

Eerder kon u lezen dat de voyeuristische surfers die een blik willen werpen op het reilen en zeilen in het huis van Big Brother II in België hiervoor in hun portemonnee zullen moeten tasten. Hiervoor zal de surfer immers moeten inbellen op een speciaal nummer, om zo toegang te krijgen tot de site. Maar gelukkig (?) zijn er nog genoeg stukken op het internet waar de Big Brother fan gratis aan zijn trekken komt. Eén daarvan is Nedforum, waar je allerlei berichten kan posten en lezen over het gebeuren.

Per 3 september wijzigt het televisiepakket in een aantal regio’s in het UPC verzorgingsgebied. Deze wijzigingen zijn het gevolg van de adviezen van de programmaraden en/of het UPC distributiebeleid. De programmaraden geven jaarlijks een advies uit over de samenstelling van het televisiepakket of een gedeelte hiervan (wettelijk basispakket).

De Nederlandse discjockey R.K. mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, zo heeft de Hoge Raad gesteld. Volgens de Amerikaanse justitie heeft de man honderdduizenden xtc-pillen geleverd aan een bende in New York. Eerder hadden de rechtbank in Zwolle en het gerechtshof in Arnhem het groene licht gegeven voor de uitlevering van K. De advocate van de discjockey had geprobeerd de overdracht aan de Amerikaanse autoriteiten te voorkomen. Ze liet de Amerikaanse officier van justitie en de leider van het onderzoek tegen K. oproepen als getuigen. Hiermee wilde de advocate controleren of in de VS geen opsporingsmethoden zijn gebruikt die in Nederland niet zijn toegestaan.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

De Concertzender organiseert twee filmvoorstellingen met inleidingen door eigen programmamakers. Op 30 september vertoont de zender 42nd Street, op 25 november Norma. Vrienden van de Concertzender kunnen er gratis naar toe.

De aankomende weken zullen de televisie-omroepen met hun nieuwe programma’s starten. Altijd weer een leuke tijd van het tv-seizoen. Alle programma’s worden bekeken en gewogen, opgehemeld en afgekraakt. Ook de NPS heeft een aantal nieuwe programma’s op het menu staan. De NPS zal op Nederland 3 doorgaan met programma’s zoals Sesamstraat, Het Klokhuis, Van Gewest tot Gewest, NOVA, Zembla, Buitenhof, Andere Tijden en meer. Daarnaast komen de nieuwe programma’s Circus Kiekeboe, Raymann is Laat! (met stand-upcomedian Jorgen Raymann)en 4FM in Concert. De nieuwe programma’s dragen volgens de NPS goed bij aan het netprofiel van Nederland 3: ‘cultureel/progressief en grensverkennend’.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Vorig jaar verzuchtte Youp van ’t Hek in de VARA-gids dat hij niet gevraagd werd voor Zomergasten. Schijnbaar heeft het geholpen. Zondag mocht de cabaretier zijn verlanglijst met beeldfragmenten bij Van Dis komen toelichten. Op de site is nog een aantal fragmenten te bekijken. Zaterdag 1 September om 13:05 is er een herhaling te zien op tv.

De NOS-televisie zendt op 6 september (21.35 uur op Nederland 2) een documentaire uit over prins Claus. De prins viert die dag zijn 75ste verjaardag. Programmamaker Tonko Dop sprak met mensen die de prins persoonlijk hebben meegemaakt afgewisseld met archiefbeelden van de prins. Onder hen zijn oud-minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo, minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens, voormalig Duits ambassadeur in ons land Otto von der Gablentz, historicus Lou de Jong en cellist Slava Rostropovich.

Het nieuwe Persmuseum in Amsterdam zal worden geopend door prins Willem-Alexander. Naast een wisseltentoonstelling heeft het museum de vaste opstelling ‘Start de persen’ dat een overzicht geeft over 400 jaar nieuws in Nederland. Tot de collectie behoren onder meer kranten en tijdschriften vanaf 1600, een verzameling affiches, originele politieke tekeningen en foto’s. Bezoekers kunnen de journalistieke praktijk ook zelf ervaren door deelname aan het spelprogramma ‘Deadline’. De opening vindt op 4 oktober plaats.

De EO-Familiedag op 1 september staat dit jaar in het teken van vriendschap. Bezoekers kunnen op de Familiedagsite aftellen met de weekboeken van Wim Ouweneel, één van de sprekers. Ook staat een fotoreportage van vorig jaar on line.

We zitten nog steeds midden in de komkommertijd, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

De Vara komt deze winter veel cabaret en satire en ook nog wat oude programma’s van vroeger, zoals het discussieprogramma De Achterkant van het Gelijk gepresenteerd door Marcel van Dam. Een van de nieuwe programma’s is “Daar vliegende panters” (7 oktober tot en met 2 december). Hans Kesting krijgt 3 jan 2002 “over zijn leven”. Ernstige Delicten is er vanaf 5 Jan. Dolf Jansen en De Gids zijn te zien op de late avond, na Nova die onlangs een nieuwe site heeft. De Gids is een programma over tv en radio’. Als laatste het programma De Horzel (16 nov.) gaat “op een eigenzinnige manier de afgelopen week doornemen”.

Toon Raadschelders, voormalig radiopastor bij de KRO, is vrijdag op 85-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Hoorn overleden. Raadschelders hield van 1975 tot 1985 wekelijks op vrijdag pastorale radiogesprekken met luisteraars.

De bezoekersaantallen van de duurste Nederlandse speelfilm tot nu toe, Soul Assassin, vallen tot nu toe zwaar tegen. Het afgelopen weekend bezochten iets meer dan 2500 betalende bezoekers de film, die ruim 15 miljoen gulden heeft gekost.

De politieactie om voortdurend sms’jes te sturen naar gestolen gsm-telefoons is genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2001. De prijs (40.000 gulden) wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief om criminaliteit te voorkomen. Bij het project ‘gsm-bom’ stuurt de Amsterdamse politie steeds een sms-bericht waarvan de boodschap luidt: ‘Deze gsm is gestolen. Kopen of verkopen is strafbaar. Lever deze gsm bij de politie in’.

Amusementsprogramma’s op tv, sms-berichten, chatten: de overheid moet alle middelen inschakelen om de communicatie met zijn burgers te verbeteren. Ook de soap kan en moet dienst doen als vervoermiddel van de boodschap. Zonder die middelen worden sommige groepen domweg niet meer bereikt.
Lees hier verder

Dutchtone houdt SMS-jes vanaf websites tegen utchtone heeft besloten geen SMS-berichten meer te accepteren die verstuurd worden vanaf websites. De reden zouden netwerkproblemen zijn.
Lees hier verder

De Nederlandse consument blijkt liever een cd te kopen met zijn vakantiemuntjes dan het geld te reserveren voor het goede doel. Volgende week start minister Zalm van Financiën de grote collecte-actie van de organisaties Euro-collecte en Coins for Care. Ze hopen honderd tot driehonderd miljoen gulden op te halen aan buitenlandse muntjes die door de euro waardeloos worden.
Lees hier verder

De afgelopen weken is er intensief overleg gevoerd tussen de gemeente Montfoort en Nozema N.V. over de verplaatsing van de zendmast in de gemeente Montfoort. Deze zendmast wordt gebruikt voor het uitzenden op de middengolf-frequentie 1395 AM. Dit is de middengolf-frequentie van BusinessNieuws Radio. Dit overleg heeft geleid tot het verplaatsen van de zendinstallatie in de polder van Mastwijk in de gemeente Montfoort naar Trintelhaven, halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad. Inmiddels hebben ook Nozema en BusinessNieuws Radio overeenstemming bereikt over de invulling van de nieuwe accommodatie en de verplaatsing. De verhuizing van de zendinstallatie vindt plaats in september. Uiterlijk 6 oktober 2001 is het zendstation in de gemeente Montfoort verdwenen.
Lees hier verder

Het discussieprogramma De Achterkant van het Gelijk keert in het nieuwe tv-seizoen terug op de buis. Dat werd maandag duidelijk bij de winterpresentatie van de VARA. Marcel van Dam presenteerde het programma na lange tijd verleden jaar weer eens, tijdens het jubileumweekend van de omroep. Dat is zo goed bevallen dat hij van 28 maart tot en met 3 mei 2002 wekelijks een aflevering van het programma gaat maken.
Lees hier verder

De toekomst van kabelexploitant UPC is weer onzekerder geworden. Een fusie tussen de Duitse kabelnetten van UPC en PrimaCom is voorlopig van de baan. Beide partijen deelden gisteren mee dat het uitstel een gevolg is van ‘zeer gewijzigde marktomstandigheden’. De fusie had financiële voordelen moeten opleveren voor beide concerns.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email