Kort nieuws op maandag 20 augustus 2001

05.00 uur

Sinds deze week is het voor West-Brabant mogelijk om Radio Aktief FM via de ether te ontvangen. Roosendaal, Bergen op
Zoom en omgeving kunnen via de ether op 99.4 FM luisteren naar muziek uit de voorbije decennia. De informatie op Radio Aktief FM is gericht op de Roosendaalse Kermis, een evenement dat jaarlijks 150.000 bezoekers ontvangt. Radio Aktief FM zendt uit tot en met 16 september aanstaande.

Het bioscoopbezoek is in de eerste helft van dit jaar met 6 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De groei komt voor een belangrijk deel voor rekening van films als Hannibal, Bridget Jones’s Diary en Pearl Harbor. Van de Nederlandse films deed Costa het goed. Vorig jaar gingen er het eerste halfjaar 10,6 miljoen bioscoopkaartjes over de toonbank, dit jaar waren dat er 11,2 miljoen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC).

Mogelijk komt er een stripversie van De Avonden, de debuutroman uit 1947 van Gerard Reve die hij schreef onder het pseudoniem Simon van het Reve. Dat heeft Reve’s levenspartner Joop Schafthuizen zaterdag laten weten. Als het plan wordt uitgevoerd, verschijnt het stripboek bij uitgeverij De Bezige Bij.

Op de site van BOEI (Radio Rijnmond) alles over het mierenleven. Internetters kunnen horen hoe een mier om hulp schreeuwt. Verder een fragment van de show Gluur van cabaretier Richard Groenendijk. Exclusief op de site: Groenendijks mening over mannen. Klik hier voor de website

De nieuwe aanwinst van Studio Sport, Joep Schreuder, is vanaf vandaag te zien op televisie Samen met Jack van Gelder presenteert Studio Sport, Eredivisie op maandag. Schreuder is al vanaf 1997 werkzaam voor de NOS als beeldbandredacteur en redacteur van Studio Sport. Joep Schreuder deed eerder ervaring op als presentator en verslaggever bij verschillende regionale en lokale omroepen. In Breda verwierf Joep Schreuder bekendheid door zijn presentatie van NAC TV.

Rick Astley, de zanger die in jaren tachtig wereldfaam verwierf met de megahit Never Gonna Give You Up, komt in oktober met een nieuwe single. Een maand later verschijnt zijn nieuwe cd, de eerste sinds 1993. Volgens het Britse showbizzpersbureau Wenn wil Astley (35) met de nieuwe single Sleeping weer een plaats veroveren in de hoogste regionen van de hitparades.

Paul de Leeuw zal met ingang van zaterdag 8 september een aantal afleveringen presenteren van het VARA Radio 2-programma ‘Spijkers met Koppen’. Hij doet dat samen met ‘vaste’ presentator Felix Meurders. De Leeuw vervangt Jack Spijkerman en Dolf Jansen in verband met hun werkzaamheden voor de televisieprogramma’s ‘Kopspijkers’ en respectievelijk ‘Later wordt het leuk’. Dolf Jansen blijft wel columns voor ‘Spijkers met Koppen’ verzorgen. ‘Spijkers met Koppen’, elke zaterdag van 12.00-14.00 uur, VARA Radio 2.

TV Rijnmond besteedt in haar programmering volop aandacht aan het Culturele Jaar. Zo bezoekt Roel Pot iedere week in ‘Potje Cultuur’ samen met een gast een cultureel evenement in Rotterdam. Roel is op vakantie, maar op de website staan diverse foto’s en verhalen van de afgelopen uitzendingen.

Altijd al iemand het hemd van het lijf willen vragen? BNN United is op zoek naar jongeren die een bekende of onbekende Nederlander willen interviewen tijdens de uitzending. De redactie zal als coach fungeren. Klik hier voor meer info

De VPRO zal vanaf 9 september twee keer per week Debiteuren/Crediteuren herhalen. Koch, Prins en Romeyn zullen vier weken lang elke zondag en woensdag samen met juffrouw Jannie hun grappen en grollen vertonen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Het duurde lang, maar de radio-amateurs van de afdeling Twente van de vereniging Veron zijn eindelijk uit de brand. Nadat hun onderkomen in 1999 door vlammen werd verwoest, is het nu weer opgeknapt. Vanaf de Kanaalstraat kunnen weer wereldwijd contacten worden gelegd.
Lees hier verder

Ursul de Geer (Zeist, 1946) is programmamaker. Hij speelde toneel bij de Nieuwe Komedie, was regisseur en werd vervolgens door Rik Felderhof bij de NCRV binnengebracht als een veelbelovende talkshow-host. Hij stapte over naar RTL waar hij, onder andere, tekende voor het programma ’t Is hier fantastisch. Onlangs maakte hij bekend te stoppen met de serie. De Geer denkt nu na over nieuwe programma’s en een mogelijke terugkeer naar zijn oude liefde: het toneel.
Lees hier verder

De Velpse houders van het wereldduurecord familieschommelen worden op 4 september gehuldigd tijdens een feestavond in de Arnhemse discotheek ‘O’. Acht studenten van de Velpse Internationale Hogeschool Larenstein baarden precies een jaar geleden opzien door 104 uur achtereen op een familieschommel te zitten. Rob Stenders van Radio 3FM verzorgt een live-uitzending vanuit de discotheek. De show heet Stenders Laat.
Lees hier verder

Nipkowschijven, Televisierringen, Gouden Beelden, Marconi Awards: voor televisieprogramma’s voor volwassenen zijn allerlei prijzen te winnen. Voor jeugdprogramma’s bestaan er in Nederland echter maar twee onderscheidingen.
Lees hier verder

Het zou ook wel wreed zijn om ze uit elkaar te halen. Al meer dan dertig jaar onafscheidelijk samen op pad in de journalistiek en dan om een stom regeltje een hele avond moeten kijken hoe de ander fijn zijn favoriete televisie-avond vormgeeft. Frits Barend (1947) en Henk van Dorp (1940) vonden elkaar in 1969 bij Radio Veronica.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.