kortnieuws op vrijdag 17 augustus 2001

11.00 uur

Schrijfster en oud-medewerkster bij de VPRO Anne H. Mulder is donderdag na een kort ziekbed in haar woonplaats Amsterdam overleden. Anne H. Mulder werd 95 jaar. Ze schreef een aantal boeken en bijdragen voor boeken, maar Mulder werd vooral bekend door haar stem voor de VPRO-radio in de periode 1948-1961. Haar belangrijkste radiorubriek werd Passepartout. Door haar vrij hoge en deftige stem werd ze destijds ook wel de ‘stem van de VPRO’ genoemd.

Volgens marketingbureau MBPA zullen de franstalige zenders TV 5-Europe en de culturele zender ARTE per 1 september beiden uitzenden via vrijwel alle kabelnetten van UPC in Zuid-Holland. Het kabelbedrijf zal TV 5 in de eigen ruimte gaan doorgeven omdat de positie in het standaardpakket door de programmaraden aan ARTE werd gegeven waardoor continuering van de doorgifte van TV 5 onzeker was geworden.

De AVRO heeft hem al wel aangenomen, maar de omroep weet nog niet welke programma’s Rolf Wouters bij die omroep gaat presenteren. ,,We zitten vol met ideeën, maar ik kan nog niet zeggen wat ik ga doen”, liet de huidige Yorin-presentator donderdagavond weten tijdens de presentatie in Amsterdam van de AVRO-winterprogrammering.

Jacobus viert vandaag zijn honderdste uitzending. De verjaardag is reden voor 3FM om meteen maar een feestje te bouwen op het Bloemendaalse strand, vanwaar de zender de hele dag uitzendt. Verder zijn er exclusieve optredens van o.a. Kosheen en Johan.

NOS Actueel zendt op zaterdag 25 augustus 2001 tussen 16.10 en 17.55 uur op Nederland 2 vanuit Oslo een rechtstreeks verslag uit van het koninklijk huwelijk tussen kroonprins Haakon van Noorwegen en Mette-Marit Tjessem Høiby. Daaraan voorafgaande zal een samenvatting te zien van feestelijkheden die aan het kerkelijk huwelijk voorafgingen. Namens Nederland wonen ondermeer kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguitta het huwelijk bij.

Een deel van Gelderland is donderdag getroffen door een storing in de Arnhemse centrale van het kabelbedrijf UPC. De storing deed zich voor in de software van een server die verantwoordelijk is voor het internetverkeer via de kabel van UPC-dochter Chello. Een dag eerder deed zich in dezelfde centrale ook een storing voor, maar dan in de apparatuur voor telefonie. Daardoor konden duizenden Arnhemse UPC-klanten geruime tijd niet bellen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Het marktaandeel van de cultureel-progressieve zender Nederland 3 is gedaald van 10,1 naar 8,6 procent. De NOS zegt dit te hebben verwacht. Bovendien, Nederland 2 is nu de grootste. RTL 4 is gepasseerd.
Lees hier verder

Nederland 2 moet overdag een nieuwskanaal worden. Dat schrijft NOS-directeur R. Bierman aan de Raad van Bestuur van de publieke omroep. Volgens de directeur moet dit een goede basis leggen voor een aparte nieuwszender waarmee over twee jaar kan worden begonnen.
Lees hier verder

De commerciële zender VTM gooit dit najaar maar liefst acht nieuwe programma’s in de strijd om de kijker. Dat is uitzonderlijk voor een tv-station dat de voorbije jaren vooral op veilig speelde. Het nieuwe zendschema is meteen ook de lakmoesproef van programmadirecteur Jan Huyse, medestichter van het veelbesproken productiehuis Woestijnvis.
Lees hier verder

De vierde en laatste aflevering van de documentaireserie Het Gevoel van De Poel staat in het teken van de erotiserende werking van macht. In het programma reist Fons de Poel als columnist over de wereld. Zijn eigen nieuwsgierigheid naar de oorzaken van menselijke gedragingen is daarbij het uitgangspunt. Hij ontmoet topwetenschappers in allerlei landen.
Lees hier verder

De Opta heeft KPN op de vingers getikt wegens concurrentievervalsing. De waakhond voor de telecomsector vindt dat het bedrijf de aanbieders van ADSL te hoge kosten in rekening brengt voor toegang tot zijn telefooncentrales.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten