Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe cao publieke omroep nog niet in zicht

Werkgevers en bonden liggen nog ver uit elkaar met hun wensen voor een nieuwe CAO. Die conclusie kan getrokken worden na een drietal CAO-besprekingen.

De belangrijkste eisen van de bonden op een rij:
– Geheel nieuw loongebouw voor de omroep, met betere salarisperspectieven voor journalisten en andere beroepsgroepen die nu aantoonbaar achterlopen
– Garantie dat nieuw loongebouw binnen afzienbare tijd ingevoerd wordt met als stok achter de deur looncompensatie zolang invoering op zich laat wachten.
– Loonsverhoging van 4%
– Verhoging van de eindejaarsuitkering met 2%
– Betere rechtspositie voor medewerkers met tijdelijke contracten, die nu vaak na drie jaar of elke zomer op straat gezet worden
– Verhoging van de avond- nacht en weekendtoeslagen
– afdwingbaar recht op een 4-daagse werkweek

Het antwoord van de werkgevers op ons eisenpakket is ronduit teleurstellend:
De werkgevers hebben hun loonbod van 3,5% nog steeds niet verhoogd. Ook een verhoging van de eindejaarsuitkering en een tussentijdse verbetering van salarisperspectieven blijft onbespreekbaar. Wel hebben de werkgevers aangegeven afspraken te willen maken over de ontwikkeling van een nieuw loongebouw.

Wij vinden het positief dat de werkgevers over een nieuw loongebouw willen praten, maar constateren wel dat de NVJ al jaren een achterstand in salarisperspectieven bij de omroep signaleert en concrete verbeteringen tot dusverre zijn uitgebleven.
Gezien deze ervaringen en bedoeld als stok achter de deur, vragen we voor de komende periode een vorm van compensatie, zodat gegarandeerd wordt dat er ook daadwerkelijk op afzienbare termijn een nieuw loongebouw komt. Op dit punt geven de werkgevers tot dusver niet thuis.

Als er in de komende bijeenkomst (maandag 3 sept. a.s.) niet over een behoorlijke loonsverhoging en garanties voor de invoering van een nieuw loongebouw te praten valt, heeft verder overleggen weinig zin. Ook de verbetering van de rechtspositie van flexwerkers is voor ons een keihard punt.

Er is voor maandag nog één vervolgoverleg gepland. Voorlopig de laatste kans voor de werkgevers om te laten zien dat ze werkelijk een fatsoenlijk CAO-akkoord willen afsluiten. (Villa Media)

Gerelateerde berichten