Preview TV Essent:Arte/BBC World

Over de via het preview tv-kanaal van Essent uitgezonden zenders is inmiddels iets meer bekend geworden.

Preview tv is door Essent opgezet om nieuwe zenders op de kabel te introduceren en als het ware een “vergelijkend warenonderzoek” te houden zodat de exploitant en met name de programmaraden in het verzorgingsgebied van Essent kunnen evalueren welke zenders abonnees op prijs stellen.

– In het eerste kwartaal van dit jaar is via dit kanaal het Franstalige signaal van de Duits-Franse culturele zender Arte uitgezonden. De bedoeling was om te stemmen op dit kanaal of een voorkeur te geven aan het reeds aanwezige TV 5. De uitslag was verassend want slechts 20% gaf Arte een hoog waarderingscijfer. Hierbij speelt mee dat de Franse taal slechts een beperkte groep kijkers bereikt. Bovendien verkoos een meerderheid TV 5 Europe boven Arte.

– In het tweede kwartaal (april-juni) werd BBC World op proef doorgegeven. De bedoeling was om dit kanaal met CNN International te vergelijken. De uitslag: BBC World is door bijna alle kijkers zeer hoog gewaardeerd met als cijfer een 8! Bovendien verkiest een grote meerderheid (m.u.z. van enkele regio’s ) BBC World boven CNN.

– Momenteel word t/m september de zender Animal Planet Channel doorgegeven. Hierover kan men nu zijn oordeel geven.

-In het vierde kwartaal of begin 2002 wordt weer een culturele zender doorgegeven. Op veler verzoek zal dit de Duitse versie van het kanaal Arte worden met als verwachting, integendeel tot de franstalige versie, een hoge waardering. Doorgifte van dit kanaal zal worden voorafgegaan of gevolgd door de klassieke (met name franstalige) muziek zender “Muzzik”

Meer info over deelname in het verzorginsgebied van Essent, waarderingen van stations en vergelijkende grafieken via www.previewtv.nl.[D]

Gerelateerde berichten