Bekendmaking Cultuurprijs vakprijs filmmuziek

René Scholten ontvangt tijdens de opening van het Nederlands Film Festival, op woensdag 19 september, het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2001. Het Gouden Kalf wordt overhandigd door de staatssecretaris van cultuur, Rick van der Ploeg.

Filmmuziekcomponisten Fons Merkies, Henny Vrienten en Vincent van Warmerdam zijn genomineerd voor het Gouden Kalf voor de Vakprijs Filmmuziek. Deze wordt uitgereikt tijdens een concert van het Metropole Orkest, op zondag 23 september in Stadsschouwburg Utrecht, waarin zij een unieke compilatie van Nederlandse filmmuziek ten gehore brengt.

Het bestuur van het Nederlands Film Festival kent het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs toe aan René Scholten voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse film. Als producent bij het Amsterdams Stadsjournaal en Studio Nieuwe Gronden realiseerde hij een groot aantal gedenkwaardige Nederlandse producties. Daarnaast zette hij zich in voor de Nederlandse film als bestuurder en adviseur.

De Vakprijs wordt dit jaar uitgereikt in de discipline filmmuziek. Genomineerd zijn Fons Merkies, Henny Vrienten en Vincent van Warmerdam. De nominaties kwamen tot stand middels een enquête onder betrokkenen uit het filmvak. Naar aanleiding van de uitreiking van de Vakprijs Filmmuziek is er op vrijdag 21 en woensdag 26 september een Seminar Filmmuziek. In dit seminar werkt een groep studenten aan nieuwe filmmuziek bij een korte film en wordt in panelgesprekken onder andere gesproken over de rol van filmmuziek binnen de filmproductie. [M]

Gerelateerde berichten