Technisch aangelegd.

Ik ben een enorme kluns. Niet echt handig als je bij de radio werkt, maar toch, het moet gezegd. Aan de andere kant is het wel weer zo dat ik snel dingen bijleer en wanneer men mij eenmaal iets heeft uitgelegd, zal ik er in de regel niet al te veel moeite mee hebben dat te imiteren. Net als voorheen de Tros sta ik er namelijk om bekend dat ik redelijk goed dingen van anderen na kan doen. Het is immers veel simpeler kunstjes van anderen af te kijken dan zelf nieuwe kunstjes te bedenken…?

Maar goed, wat ik dus bedoelde te zeggen: er zijn technici die voor de gein een radio of cd-speler open slopen om te zien hoe een en ander aan de binnenkant werkt. En dan vervolgens in staat zijn allerlei storingen te verhelpen en aldus hun technisch inzicht naar een nog hoger niveau tillen. Ik dus niet. Ik weet hoe de apparatuur aan en uit moet worden gezet, ik kan aardig omgaan met cue-knoppen en pitch-control, ik weet me te redden met faders en al dat soort dingen, maar daarmee houdt het echt op. Ik ben niet technisch aangelegd.

Om een goed studio-technicus te zijn, hoef je volgens mij ook helemaal niet technisch te zijn. Het gaat er vooral om dat je gevoel voor timing hebt, denk ik. Immers, iedereen die eenmaal weet hoe de cd-speler thuis werkt, kan deze bedienen. Is iemand dan meteen technisch? Welnee. Het is een kwestie van weten hoe het werkt en vervolgens de handelingen op het juiste moment uitvoeren. Bij de grote studio’s is het eigenlijk niet veel moeilijker dan dat. De veelvoud aan knopjes maakt het echter lastiger, zodat het uiteindelijk werk wordt voor professionals.

Ik denk ook dat je voor elke studio eerst een korte doelgerichte opleiding nodig hebt. Of beter, een introductieles. Afgelopen weekend hebben drie lokale omroepen in mijn regio een gezamenlijke uitzending gemaakt in het kader van de open monumentendag. Zelf behoor ik tot de programmastaf van een van deze omroepen. Ik moet er echter niet aan denken wat er zou zijn gebeurd wanneer ik, onvoorbereid, achter de mengtafel van dat programma zou zijn gaan zitten. Het programma werd namelijk gemaakt vanuit de studio van een van de andere omroepen en ik heb dus geen ervaring met die mengtafel.

Vanmiddag stapte ik in een auto met een route-dinges erin. Gebrek aan technische kennis verhindert mij hier de correcte benaming van het apparaat te vermelden. Een soort televisiescherm onder je dashboard, waarop je afwisselend informatie over de radiozenders en de af te leggen route kunt toveren. Ik beperkte mij uiteraard tot het radiogedeelte maar had zelfs daar al de grootste moeite mee. Want er waren heel wat zenders op de “zenderlijst” te vinden, maar niet de zender die ik in gedachten had. En ook de voorkeuzeknoppen 1 tot en met 9 gaven me niet het gewenste resultaat.

Tsja, en dan…? Dan ga je dus verder zoeken. Zodra je ergens stil staat, ga je opnieuw proberen. Nog maar een keer de hele zenderlijst doorzoeken. Nee, de zender staat er echt niet bij. Hoewel sommige omschrijvingen werkelijk zeer vaag zijn, kennelijk gewoon een willekeurig stukje tekst uit de door de betreffende zender uitgezonden RDS codes. Maar opeens ontdekte ik dat ik, wanneer ik op de knop naast de “nul” drukte, de frequentie handmatig kon intoetsen. En dat heb ik dus gedaan. Met als resultaat dat ik gewoon lekker kon luisteren naar een vertrouwd geluid. Zou het dan toch nog goed komen met mij?

Raimond Bos

presentator@hotmail.com