Kort nieuws op Maandag 1 Oktober 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Conny Vandenbos is vandaag te gast in de studio van “Lunch-TV” op Ned 2 na twaalf uur en praat met koffietijd deskundige Mireille Bekooij over haar 40-jarig jubileum dat zij deze week viert in Scheveningen. Lunch-TV is ook te vinden op internet: www.tros.nl/lunchtv

Aanstaande donderdag 4 oktober 10.00 uur komen de etherfrequenties in de Tweede Kamer aan de orde in een commissievergadering.

De natuurzender National Geographic verdwijnt in Arnhem van de kabel. Daarvoor in de plaats komt Euronews. De wijziging vindt plaats op 1 oktober als kabelexploitant UPC de nieuwe zenderindeling voor televisie gaat doorvoeren. Ook keert de Arabische zender MBC niet terug. De zender wordt al enige tijd niet meer doorgegeven door UPC, vanwege een conflict met MBC over uitzendrechten. Lokaal Plus neemt de plaats van MBC in op de kabel. Het zijn de enige veranderingen die UPC gaat doorvoeren in Arnhem. Dit betekent dat vanaf 1 oktober in Arnhem nog steeds 32 zenders (plus twee kanalen voor de betaalzender Canal+) te ontvangen zijn.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De Zuidelijke Media Groep, vertegenwoordiger van de zenders Radio Limburg en Radio Maastricht, wordt per 1 oktober officieel toegevoegd aan het pakket van regionale commerci?le en grootstedelijke radiozenders van CRN, de landelijke verkoopmaatschappij van de twaalf radiostations. De zenders van de Zuidelijke Media Groep zijn voor CRN van strategisch belang, daar de landelijke radiozenders (met uitzondering van de publieke radio) geen of een beperkte FM-ontvangst hebben in de provincie Limburg.

Directeur Jan van Dalen neemt vandaag afscheid van Rebecca Radio. Na 3 jaar is hij toe aan een nieuwe uitdaging en gaat naar het regionale commerciele Hot Radio. Hier wordt hij General` Manager vanaf 1 okt. Bij Rebecca Radio wordt Mas Boom weer Directeur.

De soap ‘The Young and the Restless’ zal vanaf 1 oktober uit de programmering van SBS verdwijnen. Het blijkt echter wel om een tijdelijke situatie te gaan. In verband met een aanpassing in de dagprogrammering zal ‘Y&R’ voorlopig niet te zien zijn, zo meldt Veronica. De in Amerika razend populaire soap moet wijken voor de komst van een extra uur homeshopping. Wanneer ‘Y&R’ zal terugkomen is nog niet bekend.

IdtV heeft deze week Starring.nl gelanceerd. Een site met veel info en achtergrondinformatie over films en acteurs. De site is een verdieping van het filmtv-programma Starring dat twee keer per week bij Yorin wordt uitgezonden.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciele omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Tineke Verburg en de TROS gaan uit elkaar. Verburg, die een contract had tot 1 juli 2003, heeft per 1 oktober eenzijdig haar contract opgezegd. Tineke Verburg vond de samenwerking met de TROS niet optimaal. Verburg werkte 22 jaar voor de TROS. Een kleine greep uit de programma’s die Tineke presenteerde: TROS Triviant, TROS Aktua In Bedrijf, TROS Aktua Export, TROS Aktua Medisch en de World Trade Show.

Vandaag zend Net 5 (22.15) voor het eerst een nieuwe serie uit over VET, een probleem waar half nederland mee leeft. In ‘VET’ worden tal van personen met verschillende leefwijzen gevolgd. In de serie wordt ingegaan op al die aspecten in hun bestaan die te maken hebben met het gewicht. Onderwerpen die aan bod komen zijn ondermeer; overgewicht bij kinderen, anorexia nervosa, operaties, boulimia, aantrekkingskracht tot een dikke partner en een overvloed aan afslankproducten.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Omroep Brabant werkt samen met de provincie Noord-Brabant, de Provinciale Bibliotheekcentrale en het Brabants Bureau voor Toerisme aan de ontwikkeling van een culturele webagenda met een ‘online booking-service’ op internet via www.uitinbrabant.nl. De bedoeling van dit project is dat het gehele culturele en toeristische aanbod in Brabant via een adres ontsloten wordt. Zo kan per september 2002 iedereen die een film wil bezoeken in een van de Brabantse bioscopen, een concertkaartje wil reserveren of zijn tijd op een andere wijze cultureel wil invullen straks terecht bij een adres, namelijk.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De film Nynke heeft in Utrecht twee Gouden Kalveren gewonnen. Regisseur Pieter Verhoef kreeg de prijs voor de categorie ‘beste lange speelfilm’. Monic Hendricx werd gelauwerd als ‘beste actrice’. De jury verkoos Fedja van Huet tot ‘beste acteur’ voor zijn spel in de film AmnesiA. In de categorie ‘beste regie’ kreeg Martin Koolhoven een Gouden Kalf voor de film De Grot. Dit jaar werd ook voor het eerst een prijs uitgereikt voor de best bezochte bioscoopfilm. Deze onderscheiding, de Platina Film, ging naar de film Costa!, die ruim 640 duizend bezoekers trok.

De huidige samenwerking tussen TV Noord-Holland en de Amsterdamse zender AT5 voldoet niet zo meld reclameweek. Die conclusie trekken Gedeputeerde Staten van Noord-Holland uit een recent kijkonderzoek. De provincie wil dat beide zenders meer gaan samenwerken. TV Noord-Holland (TVNH) is sinds begin vorig jaar bezig met een proefperiode van twee jaar. De provincie wil dat de omroep de komende vijf jaar doorgaat met uitzenden, maar dan op een andere manier dan nu gebeurt. Noord-Holland stelt voor regionale televisie tot 2006 50,7 miljoen gulden beschikbaar.

Bij de KRO krijgt nieuw talent de kans om eigen tv-ideeen te verwezenlijken.Hiervoor heeft Lex het programma Medialab bedacht. Vanuit een ondergrondse locatie ‘ergens in Nederland’ laat hij de pilots zien die mensen van binnen en buiten de KRO hebben bedacht en uitgevoerd. Ook wordt geexperimenteerd met de presentatie.Lex nodigt elke week iemand uit die ‘ontdekt’ moet worden.Er is dan sprake van een kleurrijk persoon met een eigen mening,zeker geen barbiepop. Kijkers kunnen via internet meestemmen over de vertoonde pilots. Medialab:vanaf 5 oktober wekelijks bij de KRO op Nederland 1,rond 00.03 uur

Nieuwslezers van het eerste uur Frits Thors, Fred Emmer, Eugenie Herlaar en Eef Brouwers, die nog een keer het NOS Journaal presenteren. Omroep(st)ers van toen die de programma’s aankondigen. En Frans van Dusschoten, Elsje Scherjon en Ger Smit die nog een keer De Fabeltjeskrant maken.
Lees hier verder

Op binnenkort uit te zenden spotje op de Amerikaanse tv worden hackers opgeroepen een constructieve bijdrage te leveren tegen terroristen. In het spotje ‘Hackers Against Terrorism’, dat waarschijnlijk vanaf volgende week via de grote netwerken wordt uitgezonden, wordt gewaarschuwd voor misplaatste patriottische acties. Niemand zit te wachten op ge-defacede sites met pro- of anti-Amerikaanse boodschappen, zo wordt betoogd.
Lees hier verder

In samenwerking met Freeplay introduceert Motorola een oplader voor mobiele telefoons die niet in het stopcontact hoeft te worden gestoken.
Lees hier verder

Een jaar lang 24 uur per dag gevolgd worden door camera’s en aan het eind van de rit niet eens zeker weten of je een prijs wint. Dat zijn de ingredienten van The Master Plan, het nieuwste realityprogramma uit de Endemol-stal. Met ingang van januari moet het beginnen. Volgens een woordvoerster is er al een zender gevonden voor het programma, maar wordt die nog niet bekendgemaakt.
Lees hier verder

Kopspijkers (VARA), Spoorloos (KRO) en Wie is..de mol? (AVRO) maken dit jaar kans op de Gouden Televizierring. Het is in ieder geval zeker dat de 36e Televizierring naar een programma van de publieke omroep gaat. De uitreiking is 12 oktober en wordt door de AVRO uitgezonden. De Nederlandse televisiekijkers kunnen vanaf 2 oktober telefonisch hun stem uitbrengen. De lijnen sluiten tijdens de uitzending van het Gouden Televizierring Gala. Wie de ring uitreikt, is volgens de AVRO nog een verrassing.
Lees hier verder

De neiging is groot op de vijftigste verjaardag van de televisie over de verloedering van de ether te spreken. Maar die kan ook gezien worden als een culturele revolutie. Het medium is niet bij de elite blijven steken, maar is gedemocratiseerd, zelfs geproletariseerd. Alles wat in het echte leven kan, kan inmiddels ook op tv. En mensen kijken graag naar zichzelf.
Lees hier verder

Platenmaatschappijen die een licentie bezitten voor het uitgeven van muziek op cd of cassette hebben hiermee niet automatisch het recht om digitale kopieen te maken. Dit is op te maken uit de uitspraak van een rechter in New York. De zaak draaide rond de inmiddels opgeheven website Jimmy en Doug’s FarmClub.com van Universal Music Group. Via deze website bood Universal streaming muziek aan van artiesten waarvan de platenmaatschappij de rechten bezat voor het uitgeven van de muziek op cd en cassette.
Lees hier verder

Japanse gebruikers van Sony’s internetbank kunnen momenteel geen gebruikmaken van de bankdiensten. Wegens technische problemen is de website niet bereikbaar. Ook gebruik van de geldautomaten is niet mogelijk.
Lees hier verder

Hoofdrolspeelster Monic Hendrickx van de Friese speelfilm Nynke en haar vriend op weg naar de uitreiking van het Gouden Kalf. In de stadsschouwburg van Utrecht werd Nynke van regisseur Pieter Verhoeff uitgeroepen tot de beste speelfilm van het jaar.
Lees hier verder

AT5 en TV-Noord Holland (TVNH) zouden verder moeten gaan als ??n bedrijf. De omroepen zouden hierbij moeten werken met ??n productiebedrijf met 2 of meer edities. Dit heeft Gedeputeerde Staten (GS) uitgesproken als voorkeur voor een basis voor een samenwerkingsvorm tussen de 2 omroepen.
Lees hier verder

Muziekblad Oor bestaat deze week dertig jaar – en is daarmee ouder dan het grootste deel van de doelgroep. Want Oor profileert zich de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker als een tijdschrift voor jonge mensen en jonge muziek. Er is ruime aandacht voor dance, jungle, hiphop en eigentijdse ontdekkingen.
Lees hier verder

Waarom denken veel Arabieren zo anders over de terreur- aanslagen in de VS? Voor velen vormen de nationalistisch televisiezenders het venster op de wereld. Over Kremlinvorsen in de 21ste eeuw.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.