Kort media nieuws Woensdag 2 januari 2002

[08.00 uur]
Goedemorgen.

In opdracht van Radio Rijnmond heeft Ferry Maat een aantal nieuwe Transitions & Uuropeners gecomponeerd. De populaire regionale zender zal de jingles in de loop van januari gaan gebruiken. Voor liefhebbers is er al een demo te beluisteren op de homepage: www.ferrymaat.nl De site van Ferry maat produkties b.v. biedt verder de mogelijkheid te luisteren naar compilaties van jinglepakketten die in opdracht geschreven werden voor Radio 2, RTV-Drenthe en een groot aantal Duitse stations. Voor het afspelen van de downloads is de Winamp Player vereist.

De Britse popzender Radio Caroline is vanaf eind januari in een deel van Nederland op de kabel te beluisteren. De voormalige radiopiraat keert daarmee, na een afwezigheid sinds 1990, terug op de Nederlandse radio. Radio Caroline opent op 26 januari haar vestiging in Harlingen (Friesland). De programma’s zijn te ontvangen in Friesland, Groningen, Drenthe en Twente.

Vrijdag zendt TV West een documentaire uit over de Haagse Bioscoopgeschiedenis. De documentaire is gemaakt door Hagenaar Robin Lutz en handelt over de jaren ’50 toen Den Haag nog zo’n 25 bioscopen had. Ter vergelijking: nu zijn er in deze stad nog maar vijf (mega)bioscopen. TV West zendt ‘Haagse bioscoopgeschiedenis’ uit om 19.15, 21.15, 22.30, 23.30 en 00.30 uur en herhaalt de documentaire zaterdag 5 januari overdag.

De commerciele tv zender Cartoon Netwerk is vanaf 1 januari van Goudse kabel verdwenen. De eigenaar van Cartoon Netwerk is Turner Broadcasting Systems (TBS), de eigenaar van de populaire zender, wil namelijk af van de huidige verspreiding via het ‘open’ kabelnet. De kabelexploitant Rekam in de regio Midden-Holland is de eerste die afloopt. Bij andere exploitanten heeft het station nog lopende contracten en met hen is Cartoon Network nog in onderhandeling over toekomstige verbintenissen.

Bertelsmann, eigenaar van onder meer RTL Group, wil Endemol kopen. Besprekingen daarover lopen echter vast op de prijs die de huidige Endemol-eigenaar Telefonica wenst, aldus Financial Times. Financial Times bericht dat Bertelsmann het initiatief heeft genomen, maar dat Telefonica geen aanstalten maakt om Endemol te verkopen.

Sky Radio 100.7 FM organiseert in samenwerking met BP Nederland een digitaal dart toernooi op de website van Sky Radio. Luisteraars van de radiozender kunnen tot en met 10 februari meedoen aan het dartspel en een dartclinic van Raymond van Barneveld winnen. Deze actie hangt nauw samen met de echte Embassy, die 5 januari begint. Liefhebbers van het darten kunnen een bezoek te brengen aan www.skyradio.nl om hun eigen dart talent te testen.

Het Big-Brotherhuis in Almere-Buiten is vanaf oudejaar weer onbewoond. In de finale van deze derde editie Big Brother The Battle, versloeg Sandy zondagavond haar drie medefinalisten Danielle, Andries en Gert-Jan. Sandy kreeg een bedrag van 675.000 gulden mee naar huis. Het Almeerse huis vol camera’s wordt nu verbouwd voor het programma Star Academy, waarbij de inwoners worden opgeleid tot acteur.

Een rechtbank in Moskou heeft een uitspraak van een lagere rechtbank voorkomen. De sluiting van TV6, het laatste onafhankelijke Russische televisiestation gaat dus niet door. De rechtbank maakte bepaalde dat nader onderzoek nodig is.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Kabelexploitant Zekatel heeft besloten het radio station Radio Nationaal vanaf 1 januari weer op te nemen in het kabelpakket , de Nederlandstalige zender zal vanaf 1 januari te ontvangen zijn op 99 Mhz in stereo , de oude frequentie van Love Radio in geheel de provincie zeeland. Voorheen werd de kabelfrequentie 100.9 maar na het stoppen werd deze frequentie vergeven aan Business News radio. Tevens verdwijnt op televisie Cartoon Netwerk en hiervoor komt in plaats BBC World

Het SMS-gebruik door de mobiele bellers van Vodafone in Nederland heeft zowel tijdens de Kerstdagen als de jaarwisseling een ware hausse bereikt. De piek werd bereikt met Kerstmis toen er 5,2 miljoen mobiele kerstwensen verstuurd werden. Tijdens Oud & Nieuw werden er in totaal 4,2 miljoen nieuwjaarswensen verstuurd. De piek lag precies om middernacht: op dat moment werden er gemiddeld 500 berichten per seconde verzonden. Dit is 33 maal zoveel als normaal voor dat tijdstip. In vergelijking met vorig jaar betekent dit tijdens Oud & Nieuw een toename van 8 %, terwijl de mobiele kerstwensen in vergelijking met kerst 2000 zelfs een toename van 45% laten zien!

De Nederlandse bioscopen hebben tijdens de kerstdagen een recordaantal bezoekers ontvangen. Films die extreem goed scoorden waren ‘The Lord of the Rings’ en ‘Harry Potter’ die beide 400.000 bezoekers trokken. De Nederlandse speelfilm ‘Minoes’ werd door 200.000 mensen bezocht. Ook de filmhuizen deden goede zaken met titels als ‘Le fabuleux destin d’Amelie Poulain’ en ‘Familie’. Door de kerstdrukte vallen de jaarresultaten voor de Nederlandse bioscopen nog gunstiger uit dan begin december al was voorspeld. Verwacht wordt dat de branche het beste jaar draait sinds 1981, toen de videorecorder zijn intrede deed en het bioscoopbezoek sterk afnam.

Noordzee FM organiseert in samenwerking met platenmaatschappij EMI, een uniek akoestisch optreden van Blof op een geheime locatie ergens in Nederland. Blof geeft het exclusieve akoestisch optreden voor een selecte groep luisteraars van Noordzee FM. De exacte datum van dit optreden blijft geheim en ook de locatie waar het optreden gegeven wordt, wordt niet bekend gemaakt. Het exclusieve akoestische optreden wordt gegeven in het kader van de Blofweek bij Noordzee FM. De Blofweek op Noordzee FM wordt gehouden van maandag 7 januari tot en met vrijdag 11 januari.

Vrijdag 4 januari kunnen bezoekers van de BNN website tussen 13.00 uur en 14.00 uur chatten met Ruud de Wild. Benieuwd naar Ruud zijn favoriete nummer allertijden, roddels over Top of the Pops-artiesten of zijn leukste programma-onderdeel uit ruuddewild.nl? Surf dan vrijdag naar BNN, alles kan gevraagd worden!

Maak Radio 6 van Omrop De wenselijkheid om Omrop Fryslan met een landelijke etherfrequentie te bedelen stond vrijdagmiddag bij de ongeveer vijftig deelnemers aan het Krystkongres van de Federaasje fan Fryske Studinteferienings in Franeker niet ter discussie.
Het gezelschap van louter Frieszinnigen in de Bogt fen Gune brak zich wel het hoofd over de economische haalbaarheid van zo’n Friestalige Radio 6.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.