Kort media nieuws: donderdag 7 februari 2002

[7.00 uur]
Goedemorgen.

Het muziekprogramma Top of the Pops blijft de komende vier jaar bij BNN. De omroep heeft de uitzendrechten van het muziekprogramma gekocht tot en met september 2005. De Nederlandse versie wordt deels in Engeland en deels in Nederland opgenomen en gepresenteerd door 3FM DJ Ruud de Wild op de zondagavond.

Het publieke omroepbestel kan het beste maar op slot. Geen nieuwe omroepen erbij, zoals De Nieuwe Omroep. En geen afvallers, zoals BNN. Om dat mogelijk te maken, moet de overheid wel de eis loslaten dat omroepen minstens 300.000 leden moeten hebben om te mogen uitzenden. Dat zegt NOS-voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger. De grote publieke omroepen zoals Vara, NCRV en Tros hebben tot 2010 van de overheid toestemming uit te zenden. Aan de hand van de prestaties die de omroepen tot die tijd leveren en het aantal leden in 2005, wordt bekeken wie opnieuw toestemming krijgt uit te zenden.

SBS 6 begint vanaf donderdag 7 maart met ‘De Smaakpolitie’. In dit nieuwe programma staat eten en alles wat daarmee te maken heeft centraal. Wekelijks zal de smaakpolitie op bezoek gaan in cafetaria’s, shoarmatenten en andere eethuizen. Een voedingscontroleur zal dan de keuken controleren op zaken die voor de Keuringsdient van Waren van belang zijn.

Vrije geluiden, het zondagochtendprogramma over klassieke muziek van de VPRO en de NPS, keert zondag terug op de buis. Vorig jaar maakte het programma met presentator Roeland Hazendonk een valse start en verdween het na acht uitzendingen al weer van het scherm. De VPRO zou meer muziek willen in plaats van gesproken woord.

Cabaretiers Viggo Waas en Peter Heerschop zullen Radio 538-dj Edwin Evers bijstaan tijdens de uitzendingen van Evers Staat Op vanuit Salt Lake City. De cabaretiers zullen dagelijks een bijdrage leveren door middel van interviews en reportages. Overigens zullen Waas en Heerschop slechts een week aanwezig zijn bij de Olympische Spelen. Daarna keren ze terug naar Nederland om met hun cabaretgroep Nuhr op tournee te gaan.

In navolging van Amerika en Canada komt er ook in Europa een televisiezender speciaal voor homoseksuelen. Gay TV is een initiatief van de Italiaanse politicus Franco Grillini. Door middel van een eigen zender met documentaires en amusement wil hij de bestaande vooroordelen omtrent homoseksualiteit uit de wereld helpen. Gay TV zendt uit in het Engels, Spaans en Italiaans en is via de schotel te ontvangen.

De reallife-serie ‘Blind Vertrouwen’ is in het buitenland een groot succes. In tegenstelling tot Nederland gooit het programma in Argentinie en Portugal wel hoge ogen. Ook in Spanje verwacht producent Endemol veel van het programma. ‘Blind vertrouwen’ werd in Nederland uitgezonden door SBS 6 maar stopte wegens tegenvallende kijkcijfers.

Sonja Silva is vanaf 9 februari te zien als nieuwe presentatrice van het lifestyle-programma ‘Wannahaves’ op Yorin. De voormalige miss Nederland volgt Fabienne de Vries op die naar V8 is vertrokken om daar het programma ‘Fear Factor’ te presenteren. Silva stopt hierdoor met de presentatie van ‘Yorin Travel’. Wel blijft ze omroepen bij Yorin.

Jan Douwe Kroeske is vanaf zaterdag 9 februari weer te zien met een nieuwe reeks ‘2 Meter Sessies’. Het programma heeft dit seizoen een nieuwe formule en een nieuwe naam. Voortaan heet het programma ‘2MXL’ (Twee Meter Extra Large) en het wordt, net zoals de laatste paar seizoenen, uitgezonden op RTL 5. In de eerste aflevering zal onder anderen Joe Jackson optreden.

Vanaf zaterdag 9 februari is Carlo Boszhard weer te zien met nieuwe afleveringen van zijn programma ‘Monte Carlo’ op RTL 4. Net als voorgaande seizoenen staat het programma bol van de onverwachte gasten, hilarische spelletjes en grappen met de verborgen camera. Het programma is afgeleid van de Britse show ‘Noel’s House Party’. Gasten die dit seizoen bij Boszhard over de vloer komen zijn onder anderen Rolf Wouters en Peter Jan Rens.

Na tijden van trouwe dienst heeft de Friese weerman Paulus Pietsma gisteren met veel rumoer afscheid genomen van Ruuddewild en zijn luisteraars in Thialf tussen 16 en 18 uur: Paulus Pietsma. Paulus gaat emigeren naar warmere oorden. Wil je zijn laatste voorspelling lezen: check
www.ruuddewild.nl

De redacties van de De Gooi- en Eemlander, het Leidsch Dagblad, het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant en het Dagblad Almere gaan actie voeren. Ze willen niet dat bij de Hollandse Dagblad Combinatie (HDC) 60 banen verdwijnen. In een rapport van extern adviesbureau (Van Erp) wordt voorgesteld om ruim zestig van de 225 banen te schrappen. Vanaf donderdag beginnen bij de kranten de eerste acties.

De tango Adios Nonino, die prinses Maxima tijdens de huwelijksceremonie tot tranen wist te ontroeren is een enorme hit op Classic FM. Veel luisteraars wilden al direct na het huwelijk bij Classic FM het nummer van Astor Piazzolla aanvragen, dat tijdens de plechtigheid op de bandoneon werd gespeeld door Carel Kraayenhof. De CD met de officiele muziek van het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Maxima is nu diverse malen per dag te beluisteren op Classic FM

Op donderdag 14 februari delen de presentatoren Rob en Bob van Radio Flevoland valentijnsboeketten uit. Luisteraars kunnen iemand waarvan zij vinden dat hij of zij voor een Valentijnsboeket in aanmerking komt opgeven bij Omroep Flevoland, via e-mail espresso@omroepflevoland.nl Het uitreiken van de boeketten aan de uitverkorenen is op Valentijnsdag ‘live’ in de programma’s Espresso, van 10.00 tot 12.00 uur, en Flevoland Muziek, van 13.30 tot 16.00 uur, te horen.

De muziekzenders MTV/TMF zullen binnenkort een volledig lokaal Nederlands karakter krijgen. MTV-vj’s zullen een grote rol spelen in de bouw van het merk en mogelijk zullen een aantal programmaconcepten van TMF naar MTV verschuiven. TMF moet een interactief station worden voor jongeren (13-19).

Het Holland Festival heeft concrete plannen voor een nieuw bestuur en een nieuwe programmering opgesteld. Voor staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur en het college van BenW van Amsterdam is dat aanleiding om de subsidie aan het festival fors te verhogen: tot en met 2004 stelt Van der Ploeg 5.073.525 euro beschikbaar, de gemeente Amsterdam 1.905.876 euro. Voor Amsterdam geldt het voorbehoud van goedkeuring door de Commissie Cultuur van de Gemeenteraad en het bereiken van overeenstemming over de beschikbaarheid van financiele middelen na 2002 in het Programakkoord voor de komende bestuursperiode. De problemen waarin het festival terecht kwam nadat een aantal sponsors zich enkele maanden geleden terugtrok, zijn hiermee opgelost.

Philips gaat Directv, de Amerikaanse aanbieder van satelliettelevisie, geavanceerde satellietontvangers leveren. Al sinds 2000 is Philips de favoriete leverancier van Directv voor de levering van DSX5353 satellietontvangers. Er zijn geen financiele gegevens over de overeenkomst bekend gemaakt.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Het Nederlands elftal verhuist van RTL naar SBS 6. De KNVB bereikte woensdag overeenstemming met de zender over een nieuw tv-contract voor alle thuisinterlands en evenementen waarvan de bond de komende vier seizoenen de rechten heeft. SBS zal de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap 2004 en voor het wereldkampioenschap 2006 uitzenden. Bovendien heeft het station de rechten verworven van de Johan Cruijff Schaal, de opening van het voetbalseizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, en van de vriendschappelijke interlands. SBS zal verder aandacht besteden aan de overige vertegenwoordigende teams, zoals het olympisch elftal.
Lees hier verder

Moet Felix Rottenberg weg bij de publieke tv? Hij is PvdA-voorzitter geweest en maakt nog steeds van zijn netwerk gebruik. Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland zei dat hij niet zou rusten voor Rottenberg ontslagen was bij de publieke tv. Sport-commentator Hans Kraay sr. is ontslagen bij Studio Sport omdat hij zich verkiesbaar had gesteld voor Leefbaar Nederland. Geschrokken had Kraay zijn Kamer-kandidatuur ingetrokken.
Lees hier verder

Hans Kraay om politieke redenen weg bij Studio Sport. ‘Ik ben gecharmeerd van de mens Pim Fortuyn’. Hans Kraay sr. was een van de prominenten op de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland. Op advies van zijn kinderen ziet hij daar nu van af.
Lees hier verder

Tv-kijkers houden niet van reclamespots. Ze komen ongelegen, zijn te luidruchtig, te ongeloofwaardig en het zijn er vooral te veel. Bedrijven gaan daarom over tot ‘programma-sponsoring’; een populaire, ‘sexy manier’ van reclame maken. De cijfers die branche-organisatie Spot vorige week presenteerde liegen er niet om. Vorig jaar spendeerden adverteerders 681 miljoen euro aan televisiereclame en dat zal in 2002 alleen maar meer worden.
Lees hier verder

DE eerste schreden op het politieke pad hebben Hans Kraay sr. alleen maar ellende opgeleverd. Omdat hij voor Leefbaar Nederland op de kandidatenlijst stond voor de Tweede-Kamerverkiezingen verloor hij zijn schnabbel als voetbalcommentator bij de NOS. In een schrikreactie op deze strenge maatregel trok hij zijn kandidatuur in. Resultaat voor Kraay: dubbel nul.
Lees hier verder

Tv-producent Endemol is van plan om in Duitsland een showprogramma te maken met een helderziende. Daarin wordt geprobeerd contact te leggen met overleden familieleden van studiogasten. Ook beschikt het medium, de Amerikaanse Char Margolis, over informatie van de kandidaten die ze onmogelijk kan weten. Margolis presenteerde eerder bij het Amerikaanse NBC een talkshow.
Lees hier verder

Van alle grote media-evenementen die ik heb gezien, ook in Amerika, hoort de Oranje-televisie tot de top. Holiday on Ice, megaballetten, eurosongfestivals, popconcerten, het huwelijk van kapitein Von Trapp en Maria in The Sound of Music: ze konden er niet aan tippen.
Lees hier verder

De zieners van de omroep en de stad Amsterdam zaten er helemaal naast: er kwamen zaterdag ‘slechts’ zeventigduizend toeschouwers naar de stad, waar ongeveer het dubbele werd verwacht. Ook het aantal tv-kijkers bleef met ruim zes miljoen fors achter bij de voorspelde negen miljoen. Was de Maxima-moeheid bij het publiek toch groter dan voorzien? De gemeente baseerde de voorspellingen op onderzoek dat uitwees dat maximaal 190 duizend mensen de stad zouden bezoeken. Mogelijk heeft de uitspraak van burgemeester Cohen van Amsterdam dat het huwelijk het beste thuis voor de televisie te volgen zou zijn, daarop invloed gehad.
Lees hier verder

Na meer dan dertig jaar wordt Sesamstraat vernieuwd. Niet dat het peuterprogramma de voorbije 33 seizoenen hetzelfde bleef. Maar de jongste facelift wordt de ingrijpendste. De vernieuwing zal het uitzicht van de straat niet wezenlijk veranderen. Het is vooral de opeenvolging van losse blokjes waaraan gesleuteld wordt. Sommige figuurtjes krijgen meer aandacht en de educatieve elementen worden anders in het programma verwerkt.
Lees hier verder

De kans is groot dat Bavaria op de vingers wordt getikt door de Rijks-voorlichtingsdienst (RVD). De bierbrouwer gebruikte zonder toestemming een foto van Willem-Alexander en Maxima voor een bieradver-tentie. De foto stond zaterdag met die van nog twaalf ande-re verliefde stelletjes op paginagrote krantenadvertenties. “Bavaria wenst iedereen die vandaag trouwt veel geluk”, was de begeleidende tekst. Pal onder het koninklijk paar de bekende slogan: ‘Zo. Nu eerst een Bavaria’.
Lees hier verder

De film Lord of the Rings is dinsdag tijdens de uitreiking van de Britse Empire Film Awards 2002 uitgeroepen tot beste film. De Amerikaanse acteur Elijah Wood, die in de film de hobbit Frodo Baggins speelt, kreeg een award voor beste acteur. De award voor het beste debuut ging eveneens naar een acteur uit Lord of the Rings. De Brit Orlando Bloom mocht hem in ontvangst nemen voor zijn rol als de elf Legolas. Een andere ster uit de film, Christopher Lee die de gevallen tovenaar Saruman speelt, kreeg een onderscheiding voor wat hij heeft bereikt in de tientallen jaren dat hij in het filmvak zit.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten