Kort media nieuws maandag 4 februari 2002

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Bij amusementsconcern Endemol Nederland staat een onbekend aantal banen op de tocht. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Dit verklaarde een woordvoerder van het bedrijf vrijdag. Endemol moet inkrimpen omdat er minder opdrachten binnenkomen van televisiestations. Die gaan op hun beurt gebukt onder tegenvallende reclame-inkomsten, aldus de woordvoerder. Het bedrijf, onderdeel van het Spaanse Telefonica, biedt werk aan circa duizend mensen.

Vanaf deze week kan het publiek stemmen op de Edison Remu Single van het jaar en het Edison Remu Album van het jaar via de speciale website: Edisonaward.nl. Stemmende fans kunnen zo hun favoriete band of artiest aan het felbegeerde Edisonbeeldje helpen. Zelf maken ze kans op kaartjes voor Het Nederlandse Muziekfeest op 27 februari waar de alle andere Edison Music Awards en de 2 Edison Remu Publieksprijzen worden uitgereikt.

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal het minstens nog drie jaar duren voordat video-on-demand (VOD) zal doorbreken. Gartner zet zijn vraagtekens bij het succes van VOD bij de filmindustrie, omdat peer-to-peer diensten een grote concurrent zijn. Filmliefhebbers zullen immers niet betalen voor een video als ze deze ook gratis kunnen downloaden. In het rapport ‘Coming Not-So-Soon: Online, On-Demand Movies’ voorspelt Gartner dat VOD-diensten geen noemenswaardig deel van de markt uitmaken tot 2005.

Omroepbedrijf HMG eist vandaag in kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat SBS stopt met het programma Wielklem Unlimited. Reden is dat HMG de naam van het programma te veel vindt lijken op Wielklem en Co, een programma van dochteronderneming Yorin. Beide programma’s zijn zogeheten docusoaps over de parkeerpolitie. Wielklem en Co volgt de parkeerpolitie in diverse steden in Nederland. Yorin zendt het programma sinds 1999 uit en begint binnenkort aan een nieuwe reeks. Wielklem Unlimited is een programma dat SBS heeft overgenomen van de Britse BBC en vandaag laat zien. Volgens HMG komen de namen van de programma’s zo sterk overeen dat ,,verwarring kan ontstaan bij het publiek en adverteerders”.

De Nationale Postcode Loterij heeft vorig jaar 293 miljoen opgebracht, 11,5 procent meer dan in 2000. Dit betekent een nieuwe record. Eerder deze week werd al bekend dat de loterij 1 miljoen euro geeft aan het Oranjefonds, waarvan Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta beschermheer- en vrouw zijn.

Op advies van de Haagse Programmaraad is het radiopakket per 1 februari 2002 gewijzigd. De radiozenders Hofstad Radio, BBC World Service en ID&T Radio zijn nieuw aan het pakket toegevoegd. De radiozenders Radio BBC 2 en VRT Radio 2 vervallen per deze datum. De nieuwe radiozenders zijn op de volgende frequenties te vinden: programma frequentie stereo/mono Hofstad Radio 100,8 MHz mono BBC World Service 100,4 MHz mono ID&T Radio 94,1 MHz stereo

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De Nederlandse film Tussenland van Eugenie Jansen is een van de drie winnaars van een Tiger Award van het International Film Festival Rotterdam. Het is voor het eerst in het bestaan van de prijs (sinds 1995) dat een Nederlandse film wordt beloond met een award.
Lees hier verder

Ruim vijftig huishoudens in de gemeente Veendam moeten het sinds gisteren stellen zonder tv-signaal omdat die door de Stichting Kabelnet Veendam (SKV) is afgesloten. Zij zijn dus niet in staat om de trouwpartij van Willem-Alexander en Maxima voor de buis te volgen. Volgens SKV-voorzitter Jan Tillema een kwestie van eigen schuld, dikke bult. De vijftig mensen staan namelijk te boek als wanbetalers en om die reden is hun signaal afgesloten.
Lees hier verder

Nederlandse mobiele telecommarkt verzadigd. De markt voor mobiele telefonie is nagenoeg verzadigd, zo concludeert onderzoeksbureau IDC. Het aantal mobiele bellers is gestegen tot 12 miljoen.
Lees hier verder

Hans Kraaij sr. moet het veld ruimen als analist bij Studio Sport. De NOS-directie vindt zijn ambitie om een actieve rol te spelen in de politieke partij Leefbaar Nederland onverenigbaar met het neutrale en onafhankelijke karakter van de publieke omroep. Het ontslag van Kraaij wordt vanmiddag om 17.00 uur door de NOS bekend gemaakt.
Lees hier verder

De stichting Edison, verantwoordelijk voor de jaarlijkse muziekprijzen, heeft een sponsor in de arm genomen om de uitreiking tijdens Het Nederlandse Muziekfeest veilig te stellen. De stichting heeft een contract voor drie jaar getekend met het energiebedrijf REMU. Deze firma verbindt haar naam aan twee publieksprijzen voor de beste single en het beste album van het jaar. Het publiek kan vanaf vrijdag meestemmen op de genomineerden.
Lees hier verder

De grootste Argentijnse krant La Nacion heeft zich deze week afgemeld voor het huwelijk van Maxima Zorreguieta en kroonprins Willem-Alexander wegens de onzekere politieke en economische situatie in hun land. Argentinie is zaterdag wel vertegenwoordigd met zeven andere schrijvende journalisten, acht fotografen en een televisieploeg van drie mensen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verwacht journalisten uit negentien verschillende landen, heeft een woordvoerster vrijdag gezegd.
Lees hier verder

De bestedingen aan televisiereclames zijn in 2001 met 6 procent gedaald tot 681 miljoen euro. Voor 2002 wordt echter een omzetstijging verwacht van 45 miljoen euro. Nederlanders kijken steeds meer tv. Dat maakt Spot, de brancheorganisatie voor verkoopmaatschappijen van zowel commerciele als publieke televisieomroepen, vandaag bekend in het Financieel Jaarverslag Televisiereclame 2001.
Lees hier verder

Uit onderzoek is gebleken dat veelkijkers banger zijn dan mensen die zo nu en dan de tv aanzetten. Op de tv is namelijk veel meer misdaad te zien dan op straat. Met al dat schieten en moorden bindt de tv haar klanten. Kijk eens, hoe erg het buiten is, dus blijf jij maar binnen kijken, vriend, dan laat ik je nog veel ergere dingen van de straat zien. Veelkijkers zijn dus wantrouwiger dan mensen die vaak de deur uitgaan.
Lees hier verder

Kranten hebben het moeilijk. Dat komt omdat de ernstige fout is gemaakt het kijkgeld voor televisie af te schaffen. Televisie-stations zijn daardoor te zeer afhankelijk geworden van reclame. Zij hebben veel advertentie-gelden van de kranten afgepikt.
Lees hier verder

De Friese soap Baas Boppe Baas rond de familie Baas krijgt een vervolg. De eerste serie van twaalf afleveringen, uitgezonden door de regionale tv-zender Omrop Fryslan, was volgens de omroep een groot succes. In december zat ongeveer een vierde van de Friese bevolking, zo’n 130.000 mensen, per aflevering aan de buis gekluisterd, blijkt uit cijfers van het bureau Intomart. In de nieuwe reeks zullen wederom typisch Friese, maar ook algemene onderwerpen aan bod komen. De familie Baas wordt onder meer geconfronteerd met de mkz-crisis en het verbod op zoeken naar kievitseieren.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten