Kort media nieuws: donderdag 14 maart 2002

[08.00 uur]
Goedemorgen

‘Barend & Van Dorp’ staat vanaf 30 april in het teken van de komende verkiezingen. Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder zullen vanaf die datum drie weken lang uitzenden vanuit het Kurhaus in Scheveningen. Daar zullen ze uiteenlopende gasten ontvangen, zowel uit de politiek als daarbuiten.

De Nederlandse consument kocht in het afgelopen jaar 5,5 procent minder muziekproducten. Door prijsverhogingen daalde de omzet met slechts 3 procent. Daarentegen steeg de verkoop van lege cd-schijfjes; de laatste drie jaar van 20 naar 70 miljoen stuks. Door kopieren van muziek zegt de handel veel omzet mis te lopen zo blijkt uit onderzoek van NVPI. De grootste daling is te zien bij de verkoop van singles, 45 procent minder.

Het BNN-programma De Nationale IQ-test is een van de drie Nederlandse televisieprogramma’s die meedingen naar de Gouden Roos. De prijs voor het beste televisieprogramma wordt tussen 23 en 28 april uitgereikt in het Zwitserse Montreux. Naast de Nationale IQ-test zijn ook de televisiefilm For birth of death van de NPS en de VPRO-documentaire Korreltjie, Niks is my dood genomineerd voor de prijs.

Marco Borsato verrast de studenten van het dagelijkse real life programma Star Academy, in de uitzending van vanavond. Tijdens de muziekles van Lisa Boray valt zanger Marco Borsato de klas binnen. De studenten vragen hem het hemd van het lijf en de rasmusicus vertelt honderduit over het leven in de showbusiness. Marco zal ook op 3 april in de Aalsmeerse Star Studio’s optreden, samen met de studenten.

Harry Vermeegen is zijn toekomst niet zeker bij Yorin, zo schrijft Veronica Magazine. De kijkcijfers van Vermeegens laatste programma, ‘Happy de Peppy’, vielen tegen. Bovendien kwam het programma niet overeen met de doelgroep van Yorin. Het ziet er naar uit dat het contract van Vermeegen, dat nog loopt tot deze zomer, niet zal worden verlengd.

De Holland Media Groep (RTL en Yorin) dreigt het contract met Digitenne, de digitale ethertelevisie, te boycotten. Reden zou een geschil met de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zijn. Buma is van mening dat de digitale etheruitzendingen van de HMG-zenders een nieuwe openbaarmaking zijn. Dat zou betekenen dat er een nieuwe auteursrechtenvergoeding moet worden betaald. HMG stelt dat ze al auteursrechten voor de kabeldoorgifte betaalt en met Digitenne geen nieuwe kijkers bereikt. HMG is nu in Den Haag een lobby begonnen.

Wegens werkzaamheden aan de zender AM 675 is Radio 10 FM vanavond van 19.05 uur tot en met 23.55 is uit de lucht.

In Duitsland is een nieuwe landelijke popzender Megaradio aan het proefdraaien op de middengolf (!) Deze zender neemt de komende maande diverse oude en nieuwe AM frequenties in gebruik. Voor Nederland zijn de frequenties am 1440 ( de oude 208) en AM 1575 interessant. In de regio Twente is de nieuwe AM 630 redelijk te ontvangen. Op Megaradio leest u meer info voor de (toekomstige) AM frequenties.

De Nieuwe Omroep (DNO) van Aad van den Heuvel en Walter Etty is er niet in geslaagd via de rechter een plek in het publieke bestel af te dwingen. DNO wilde dat de rechter staatssecretaris Van der Ploeg (media) ertoe zou dwingen de omroep tot het bestel toe te laten. Volgens de rechter mag Van der Ploeg DNO blijven weigeren, ondanks een advies van een bezwaarcommissie van zijn ministerie om dat niet te doen. DNO zegt 80.000 leden te hebben en wil programma’s uitzenden over milieu, derde wereld en mensenrechten. Aad van den Heuvel gooit de handdoek in de ring: hij zal niet langer voor de toelating van De Nieuwe Omroep tot het publieke bestel vechten. Walter Etty, de andere roerganger van DNO, strijdt wel verder; hij gaat in beroep bij de Raad van State.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket.
Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

Oprah Winfrey stopt over drie jaar met haar talkshow. Het contract van de presentatrice loopt af na het seizoen 2005-2006 en daarna houdt ze het voor gezien. Wat de reden is van Winfrey’s beslissing is onbekend. ‘The Oprah Winfrey Show’ wordt sinds 1985 uitgezonden. Momenteel is het programma in meer dan 100 landen over de hele wereld te zien.

De verkoop van onder meer de consumententijdschriften heeft het informatieconcern VNU in 2001 een nettowinst opgeleverd van 1 miljard euro. Een stijging van 26 procent vergeleken met 2000. Zonder de buitengewone baten die de verkoop van de bedrijfsonderdelen Consumer Information en Educational Information opleverde, daalde het nettoresultaat echter tot 15 miljoen euro.

Uitgever Wegener heeft over 2001 een nettowinst van 28,8 miljoen euro behaald vergeleken met 2000, toen was het 57,7 miljoen euro. Onder het voorbehoud dat er geen verdere verslechtering van de conjunctuur optreedt, verwacht Wegener over het gehele jaar 2002 een stijging van het bedrijfsresultaat voor amortisatie van goodwill en een stijging van de winst per aandeel

Een weekend vol Nederlandstalige liedjes. Met als klap op de vuurpijl het Radio 2 Gala vanuit Carre. Het Weekeinde van het Nederlandse Lied 2002 vindt plaats van 15 tot en met 17 maart. De top van ’s lands muzikanten geeft acte de presence op het Gala van het Nederlandse Lied. Het Gala wordt live gepresenteerd vanuit Carre door Stefan Stassen en Sjors Frohlich. Het Gala, zondag 17 maart van twee tot zes op Radio 2. Klik hier voor de hele programmering.

David Letterman blijft de komende jaren te zien bij de Amerikaanse zender CBS. De talkshow-host heeft een aanbod van concurrent ABC afgeslagen. Die zender had hem 31 miljoen dollar per jaar geboden om zijn dagelijkse ‘The Late Show with David Letterman’ te presenteren. CBS bood een soortgelijk bedrag en dat was voor Letterman voldoende reden om te blijven. Voordat Letterman in 1993 naar CBS kwam werkte hij voor NBC.

Kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote prinses Maxima gaan via televisie het Nederlandse volk bedanken voor de cadeaus, brieven, kaarten en e-mails, die zij ter gelegenheid van hun huwelijk hebben ontvangen. Het dankwoord is vrijdag op Nederland 2 te zien om 17.55 uur. Een dag later volgt de herhaling om 12.15 uur op hetzelfde net.

KPN moet binnen vijf dagen 46 domeinnamen teruggeven aan RedForest TV, het voormalige productiebedrijf van Rolf Wouters dat inmiddels is opgegaan in IDTV, op straffe van een dwangsom van 10.000 Euro per dag.

De AVRO draagt zijn collectie tekeningen van Eppo Doeve over aan het Persmuseum. De verzameling omvat een groot deel van de 1650 originele tekeningen die Doeve vanaf 1935 maakte voor Radiobode, AVRObode en Televizier.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De dagbladen PZC en BN/De Stem gaan uiterlijk per 1 januari 2003 in een uitgeversmaatschappij samenwerken. De fusie zou geen gedwongen ontslagen tot gevolg hebben maar kost wel 27 banen. Elf mensen kunnen gebruik maken van een seniorenregeling. Voor zestien anderen geldt het sociaal plan van moederconcern Wegener. Verder verhuizen twaalf tot achttien banen van Vlissingen naar Breda. De zelfstandigheid van beide titels blijft gewaarborgd, meldt de PZC dinsdag.
Lees hier verder

Dat Gerard Joling hoger zingt dan menigeen lief is, zijn carriere de laatste jaren zodoende te wensen overlaat en hij momenteel vooral op de buis verschijnt voor haartransplantatiespotjes, is niet echt iets om vrolijk van te worden.
Lees hier verder

Voor het eerst in 32 jaar heeft de BBC een nieuwe muziekzender gelanceerd: 6 Music. De zender is erg toekomstgericht: hij is enkel te beluisteren via een digitale ontvanger, een beperkt aantal satellietzenders en kabelmaatschappijen, en via het Internet. Daarmee is het potentiele publiek erg beperkt, maar diezelfde aanpak heeft de Londense rockzender Xfm niet belet om een aanzienlijk aanhang te verzamelen. 6 Music richt zich tot de ,,ernstige muziekliefhebbers tussen 25 en 44 jaar”.
Lees hier verder

Na bijna vier jaar zonder te hebben gezeten, heeft Etten-Leur vanaf november dit jaar weer een eigen lokale zender: Local FM. Naast 24 uur per dag radio biedt dit station een uur per week tv, een internetsite en kabel-tv.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.