Kort media nieuws: vrijdag 22 maart 2002

[07.00 uur]
Goedemorgen.

Clairy Polak stopt per 1 juni met de presentatie van het Radio 1 Journaal. Ze vertrekt bij de NOS en keert terug naar de VARA als vaste presentatrice van het programma De Ochtenden op Radio 1. Ze gaat ook het kunstmagazine Ophef en Vertier presenteren, samen met Cox Habbema. Het Radio 1 Journaal verliest ook politiek redacteur Bert van Slooten. Hij vertrekt naar Met het oog op morgen.

Wie wint de Oscars dit jaar? In de nacht van zondag 24 maart op maandag 25 maart (Nederlandse tijd) staat die vraag in Hollywood centraal. Wie er rechtstreeks bij wil zijn, moet naar BBC 2 of Canal+ kijken of in bed blijven met de radio aan. Van een uur ’s nachts tot zes uur in de ochtend is op Radio 1 en 2 de uitreiking te volgen. Het NCRV-programma NachtLicht zendt rechtstreeks uit vanuit hotel Arena in Amsterdam. Dit jaar is met dertien nominaties The Lord of the Rings (In de ban van de ring) de grote favoriet. De grote concurrenten van de film naar de boeken van J.R.R. Tolkien zijn A Beautiful Mind, een drama met Russell Crowe over een wiskundig genie dat lijdt aan schizofrenie, en de extravagante musical Moulin Rouge. Beide films maken kans op acht Oscars.

Volgende week maak je kans op een meet & greet met Celine Dion op Noordzee FM. In samenwerking met platenmaatschappij Sony geeft Noordzee FM deze fantastische prijs weg. De meet & greet wordt weggegeven in het kader van de Celine Dion-week op Noordzee FM. De Celine Dion-week op Noordzee FM wordt gehouden van maandag 25 maart tot en met vrijdag 29 maart.

Het Nederlands Fonds voor de Film, de NOS, het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gaan de productie van vier Nederlandstalige speelfilms stimuleren. Dankzij dit samenwerkingsverband komt voor de vier films, die al langer in voorbereiding zijn, een bedrag van 8 miljoen euro beschikbaar.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

Hans Schiffers presenteerde de TOP 50 van het Nederlandse Lied. Wie stond er ook weer op 1? Bekijk de lijst

Herman van Veen kreeg van Freek de Jonge de Radio 2 Zendtijdprijs overhandigd. Lees verder en bekijk de foto’s

De NCRV start binnenkort met een serie nieuwe afleveringen van Zo Vader Zo Zoon, gepresenteerd door Paul de Leeuw. Meespelen als panellid in de studio? Stuur een e-mail naar de redactie van het programma.

Een journaliste van TV Rijnmond is op non-actief gesteld omdat ze voor de Tweede-Kamerverkiezingen op een verkiesbare plaats staat op de Lijst Pim Fortuyn. Philomena Bijlhout staat vijftiende op die lijst. Volgnes C. van der Wel, hoofdredacteur van de regionale zender zijn deze activiteiten niet te verenigen.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Kabelabonnees in de Achterhoek krijgen er enkele radiozenders bij. Veronica FM, Keizerstad FM en Radio 192 zijn vanaf 2 april in een groot deel van de Achterhoek op de kabel te ontvangen. UPC heeft op advies van de Programmaraad Gelderland Oost besloten, om deze radiozenders toe te voegen aan het pakket.
Lees hier verder

Mediabedrijf Fox Kids Europe (FKE) heeft over de eerste helft van het gebroken boekjaar 2001/2002, dat liep tot 31 december 2001, een nettoverlies geleden van $ 11,9 mln, tegen een verlies van euro 0,4 mln een jaar eerder. Per aandeel komt het verlies uit op $ 0,14. Dat blijkt uit cijfers die donderdagmorgen bekend zijn gemaakt.
Lees hier verder

Canal Plus hoeft over 2000 en 2001 geen heffing te betalen aan UPC voor doorgifte van de betaalzenders, wegens bevoordeling van eigen betaalzenders door UPC.
Lees hier verder

Het is allemaal nog strikt geheim, maar er wordt gefluisterd dat RTL4 een bijzonder decor heeft gevonden voor het grote lijsttrekkersdebat op zaterdagavond 27 april: De Soundmixshow-finale! Alle lijsttrekkers, zo is de bedoeling, zullen over de catwalk van de Soundmixshow hun entree maken om in dit decor, ook onder toeziend oog van Henny Huisman
Lees hier verder

AT 5 ziet af van de geplande uitzendingen over Schiphol na een waarschuwing van het Commissariaat voor de Media. Schiphol zou vanaf april een eigen programma krijgen op AT 5, maar de luchthaven moet nu reclametijd kopen om de boodschap drie keer per week aan de man te brengen.
Lees hier verder

Met Pim Fortuyn in de uitzending zijn actualiteitenrubrieken verzekerd van succes. Cijfers van de dienst Kijk- en LuisterOnderzoek (KLO) laten zien dat de kijkcijfers omhoog schieten als hij op de buis is. De KLO-onderzoeker spreekt van het Fortuyn-effect. ,,Bijna ieder tv-programma waarin Fortuyn te zien is trekt het dubbele aantal kijkers. Op de dag van de presentatie van Fortuyns boek, vorige week donderdag, haalden programma’s als 2Vandaag en Barend & Witteman 200.000 kijkers meer.
Lees hier verder

Op de VPRO en de NCRV na voelt geen enkele publieke omroep zich geroepen om serieus in te gaan op KRO’s reddingsplannen voor het programma Ontbijt TV. Dat blijkt donderdag uit reacties van de betrokken omroepen. Maandag riep de netcoordinator van Nederland 1 alle publieke omroepen op Ontbijt TV te redden. De oproepen zouden jaarlijks ieder 300.000 euro bij moeten dragen in de kosten van het programma.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.