Kort media nieuws: woensdag 20 maart 2002

[11.00 uur]
Goedemorgen.

In januari werd het geheel met veel tamtam in de markt gezet: Digitenne. TV-ontvangst van DVD-kwaliteit voor iedereen, maar de eerste problemen zijn er al. De signalen uitgestuurd voor Digitenne kunnen storen op het kabelnet. 2Vandaag onderzocht het probleem en de omvang daarvan. Kijk hier naar een korte impressie van Twee Vandaag

Drie dagbladen en drie edities van regionale dagbladen van uitgeverij Wegener verschijnen vanaf 15 april in de ochtend. De uitgever heeft dit besloten na uitgebreide studies en lezersonderzoek. Het gaat om de Apeldoornse Courant, het Overijssels Dagblad, het Deventer Dagblad en drie edities van het Gelders Dagblad. Na het doorvoeren van deze verandering geeft Wegener in Gelderland en in Overijssel alleen nog ochtendbladen uit.

Een onbekende man is zondag 10 maart jl. met een parachute van de zendmast in Irnsum gesprongen. Nozema is zeer ongelukkig over het gebruik van haar zendmast in Irnsum als springschans door een zogeheten ‘Xtreme Skydiver’. De skydiver klom zonder beveiliging tot in de top van de mast en ging bovenop de werkende antennes zitten, met alle risico’s van dien. De man had schade kunnen veroorzaken aan zijn eigen gezondheid en/of aan de antennes. Op de site van jirnsum zijn foto’s en een filmpje te zien van het schouwspel

Op Goede Vrijdag, 29 maart 2002, zal er weer een nieuwe Kinky 101 uitgezonden worden. Voor diegenen die het recept van deze Shitlist Aller Tijden niet kennen, volgt het hier: iedereen mag maximaal 3 top 10’s insturen. Deze lijstjes mogen bestaan uit singles of albumtracks, en zijn minimaal 1 jaar oud. Aan de hand van de ingestuurde lijstjes gaan onze rekenwonders aan de slag, om een zo eerlijk mogelijke lijst samen te stellen. Ook worden er onder de inzenders 10 prijzenpakketten verloot. Om een lang verhaal kort te maken, hoe stuur je je favoriete top 10 in? Stuur een mail naar kinky101@kinkfm.com. De inzendingen dienen voor 24 maart binnen te zijn.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email? Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

Vanaf maandag 8 april is er bij de Vara weer een nieuwe reeks te zien van het satirische sportprogramma ‘Studio Spaan’. In het nieuwe seizoen zullen Henk Spaan, Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel vooral aandacht besteden aan de WK-voetbaltoernooien waar Nederland wel aan mee deed. Zo zullen er beelden te zien zijn van eerdere WK’s en worden er interviews gehouden met voetballers die ooit aan het WK meededen.

De NPS zendt vanaf volgende maand weer een nieuwe serie afleveringen uit van ‘Bradaz’. Evenals de vorige twee seizoenen draait deze comedyserie om twee broers die samen een platenzaak runnen. De hoofdrollen worden wederom gespeeld door John Wijdenbosch en Winston Rodriguez. Zij zijn tevens de bedenkers en de schrijvers van de serie. Wijdenbosch is bij het grote publiek vooral bekend als Bjorn uit Costa. Rodriguez was tot voor kort ook te horen als discjockey op Radio 3FM.

De georganiseerde criminaliteit die zich bezighoudt met de productie en verkoop van illegale cd’s en dvd’s heeft zich vorig jaar aanzienlijk verhard. Dat concluderen auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en de stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) in hun jaarverslagen over 2001. Waar vroeger nog sprake was van intimidatie, worden tegenwoordig ontvoeringen en fors geweld niet meer geschuwd. Dieptepunt was de liquidatie van drie mensen die betrokken zouden zijn bij de illegale handel in PlayStationspellen. Vorig jaar werden 329 strafrechtelijke onderzoeken uitgevoerd naar zaken die te maken hadden met handel in illegale informatiedragers. De onderzoeken leidden in totaal tot 109 processen-verbaal en 127 aanhoudingen.

Voorman van de Osdorp Posse, Nederhopliefhebber en tegenwoordig ook DJ Def P. krijgt per heden een uur extra zendtijd op Kink FM. Tegenwicht voor Evenwicht wordt uitgebreid met een extra uur muziek. Het eerste uur van het programma wordt veel aandacht besteedt aan Nederhop en aanverwante muziekstijlen, terwijl het tweede uur het dak van de Kink FM studio te klein lijkt. Gasten worden uitgedaagd om een freestyle te doen (al dan niet samen met Def P.) en de gedraaide muziek beperkt zich niet alleen maar tot Nederhop, maar ook andere Kinky muziekstijlen komen aan bod.

TMF-veejay Tooske Breugem stapt over naar MTV. Bij de muziekzender gaat ze binnenkort wekelijks vanuit New York de Amerikaanse Top 20 presenteren. Tooske is de eerste TMF-veejay die naar MTV verhuist. In het kader van een face-lift van beide MTV-zenders zullen meer veejays overstappen. Tooske, die in het verleden Engels heeft gestudeerd, gaat echter naar de Engelstalige MTV-tak. Eind december vertrekt ze wel weer naar Nederland voor een van de hoofdrollen in de musical ‘De Drie Musketiers’ van Joop van den Ende Theaterproducties.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Het legendarische kinderprogramma ‘De Fabeltjeskrant’ keert mogelijk terug op televisie met nieuwe afleveringen. De TROS, kinderzender Zappelin en de tv-producenten Alain en Robin de Levita voeren hierover serieuze besprekingen. Hiermee zouden ze het werk van hun gepensioneerde vader Loek overnemen, die tussen 1968 en 1989 liefst 1500 afleveringen heeft geproduceerd.Het idee voor nieuwe afleveringen is ontstaan naar aanleiding van het succes van de herhalingen op Z@ppelin en de website Fabeltjeskrant.nl.

De zendtijd die per september op NET5 vrijkomt doordat Kindernet een zender gaat opzetten met Veronica, zal worden opgevuld met programma’s voor vrouwen. SBS wil de dagtelevisie in drie fasen doorvoeren. Eerst het blok van 14 tot 18 uur, daarna komen er programma’s van 12 tot 14 uur en tot slot wordt ook het tijdvak van 7 tot 12 uur ingevuld. Voor de dagprogrammering wil SBS nauw samenwerken met levensmiddelenproducent Unilever. Zo komt er tussen 17 en 18 uur een dagelijks lifestyleprogramma, met als werktitel ‘Life & Beauty’. (15 maart)

De jongerenzenders Yorin (van HMG) en V8 (van SBS) krijgen een facelift. In het reclamevakblad Adformatie zegt HMG-directeur Dick van der Graaf dat Yorin vanaf half augustus wordt “opgepoetst”. Opvallend is dat dit twee weken is voor de start van het nieuwe tv-kanaal van Veronica, Nickelodeon en Kindernet, dat zich ook op jongeren gaat richten. Jongerenzender V8 wil ook restylen, al houdt dat volgens eigenaar SBS geen verband met Veronica. V8 krijgt een nieuwe ‘station identity’ en ook komt er een inhoudelijke impuls.

Veronica presentatietalenten van 18 tot 24 jaar: “Denk je dat jij je staande kunt houden in de snelle wereld van televisie, stuur dan jouw motivatie en c.v.” Op de site van Veronica is meer informatie te vinden

Stichting Intermediair Kerkomroep Nederland (IKN) wil in de toekomst kerkdiensten via de radio uitzenden. De radiodiensten moeten een goedkoop alternatief vormen voor de kerktelefoon. IKN wil met staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat onderhandelen over het uitzenden van de diensten. De lokale uitzendingen moeten ouderen en gehandicapten in staat stellen om via een speciale ontvanger thuis naar diensten van hun plaatselijke gemeente of parochie te luisteren.

De voorkant van de Radio 1 website is vernieuwd. Naast de nieuwskoppen met het allerlaatste nieuws is nu ook continu te zien welk programma er nu op Radio 1 te beluisteren is.

Aanstaande maandag zal cabaretier Herman Finkers tussen 14.00 en 16.00 uur het programma Flevoland’s Beste Muziekmix presenteren in duo-presentatie met presentator Bob van Beeten. Radio Flevoland luisteraars kunnen tijdens de uitzending vragen stellen aan Herman Finkers en maken kans op de cd registratie van de cabaretvoorstelling “Kalm aan en rap een beetje”.

Finnen, Fransen en Italianen hebben geen moeite met een verbod op mobiel bellen in bepaalde openbare gelegenheden. Gsm-stoorzenders in concertzalen, bioscopen en restaurants zouden wenselijk zijn.
Lees hier verder

Door een laatdunkende uitlating van de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Rob Oudkerk over allochtonen weg te snijden uit een reportage heeft 2 Vandaag-hoofdredacteur Klaas Samplonius de toorn van zijn redactie gewekt. De benadeelde verslaggever, Henk Schipperheijn, heeft zijn collega-redacteuren gemeld het er niet bij te laten zitten.
Lees hier verder

Radio Rosita is op vrijdag 29 maart – Goede Vrijdag – voor het laatst te horen via de lokale omroep. Het contract tussen Sternet FMen Radio Rosita is door de eerste opgezegd. Op de laatste dag wordt een programma verzorgd vanuit het Grand Cafe aan de Markt. Om 10.00 uur begint men met het uitzenden van de Rosita Top-100, die is samengesteld door luisteraars.
Lees hier verder

De Oscar-uitreiking is zondagnacht voor het eerst sinds drie jaar weer te zien in Nederland, tenminste voor iedereen die de BBC kan ontvangen. Een opluchting, want niets is erger voor de ware liefhebber dan de slappe samenvatting die hier een dag later wordt uitgezonden.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.