Kort media nieuws: dinsdag 16 april 2002

[18.00 uur/ update 18.30]
Goedeavond.

Italiaanse journalisten werkzaam bij dagbladen en persbureaus hebben maandag hun werk neergelegd. Door de staking verschijnen er dinsdag geen kranten. De radio- en televisiejournalisten voeren dan actie. Zij beperken hun programmering dan tot twee korte journaals van zes minuten. De bonden zijn tegen plannen van de regering Berlusconi om de arbeidswet in Italië te hervormen.

Popfestivals zijn een ontmoetingsplek voor liefhebbers van muziek en de Mega Platen en CD Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht is dat inmiddels ook. Tweemaal per jaar komen hier tienduizenden liefhebbers bij elkaar om te zoeken en te ontmoeten. Op de beurs van 20 en 21 april staat die andere ontmoetingsplek centraal: het popfestival. In de expositie van posters van Nederlandse popfestivals tussen 1967 en 1972. Ook is er een optreden van ex-bandleden van The Kinks.

Van 22 tot en met 26 april brengt Noordzee FM iedere werkdag in de Morning Call, een verslag van de Heineken Race of the Classics. Voor de veertiende keer zal op maandag 22 april het startschot voor dit zeilevenement klinken. Ongeveer 20 klassieke zeilschepen, bemand met 350 studenten van bedrijfskundige- en managementopleidingen uit heel Nederland, vertrekken vanuit de Veerhaven te Rotterdam

Vanaf maandag komen wekelijks op Radio 1 van 21.00 uur tot 22.00 uur twee lijsttrekkers langs die ondervraagd worden over de thema’s veiligheid, cultuur, wonen en onderwijs. In de eerste uitzending op 22 april zijn Thom de Graaff (D66) en Paul Rosenmöller (Groen Links) te gast.

Bezuinigingen bij Omroep Zeeland. Een vacaturestop, geen verlenging van tijdelijke contracten, sluiting van de studio in Zierikzee en een forse ingreep in de sportprogrammering op de radio zijn de ernstige gevolgen van de problematische financiële situatie bij Omroep Zeeland. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus omroepsecretaris T. Bruning. Hij signaleert bovendien dat de ondernemingsraad en redactie van Omroep Zeeland niet volwaardig worden betrokken in de beslissingen over de bezuinigingen.

Het televisiespel Tien voor Taal krijgt vrijdag in Brussel de Noord-Zuidtrofee 2002. Deze gaat jaarlijks naar de beste Nederlands-Vlaamse coproductie bij radio of tv. Voor de uitreiking zijn alle zes presentatoren die het programma heeft gekend uitgenodigd.

Vanaf donderdag brengt de TROS wekelijks op Nederland 2, in samenwerking met de SponsorBingo Loterij, een nieuw programma: Willeke en Andre’s Sterrenbingo met Willeke Alberti en André van Duin.

Onze collega’s in Belgie van www.iRadio.be gaan vandaag wegens toegenomen bezoekersaantallen verhuizen naar een ander server. Hierdoor is het mogelijk dat de website even slecht bereikbaar is en het nieuws niet uptodate is. Morgen is de site weer uptodate en zullen de tijdelijke problemen opgelost zijn.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

In week 14 (1 t/m 7 april 2002) is in totaal voor € 4.496.174,- aan radiocommercials uitgezonden op de Nederlandse radiozenders. Dit blijkt uit de gegevens van BBC De Media en Reclame Bank, welke de bruto mediabestedingen van adverteerders in Nederland registreert. Pon Car is met een bruto radiobudget van € 116.948,- de grootste radio-adverteerder geweest. Op de tweede plaats staat Douwe Egberts met € 115.230,-. Albert Heijn is de nummer drie en heeft voor een bruto bedrag van € 106.230,- aan radiocommercials uit laten zenden.

Vandaag is bekend geworden dat Marco Borsato een miniconcert geeft tijdens het Koninginnedag spektakel op het Museumplein in Amsterdam waar meer dan 200.000 mensen worden verwacht. Replay en Gordon, Van Dik Hout, Clubbheads, Di-rect, Alcazar, Mad’house, Def Rhymz en Drukwerk zullen waarschijnlijk ook komen. De dag wordt afgesloten met concerten van Kane en Bløf. De hele dag is live te volgen op MTV!

In opdracht van Holland Media Groep levert Golden Bytes de technologie voor een naar eigen zeggen ‘flexibel en toegankelijk betaalsysteem’ via de mobiele berichtenservice. De betaaldienst wordt dinsdag gelanceerd tijdens de uitzending het Yorin-programma The Bar. Via SMS kunnen kijkers van The Bar live videostreams betalen en binnenhalen.

Afgelopen zondagavond was de eerste aflevering van een nieuwe reeks van de politieserie Spangen zondagavond tezien. Bijna twee miljoen mensen keken hiernaar, daarom heeft de TROS besloten een nieuwe reeks te bestellen. De nieuwe reeks komt begin 2003 op het scherm en telt tien episodes. Voor de TROS is het succes van Spangen een extra aansporing om meer aan Nederlandstalig drama te doen.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

De Consumentenbond wil dat platenmaatschappij Sony Music beveiligde cd’s terughaalt uit de winkel. De schijfjes, onder meer van zangeres Céline Dion, kunnen door een technische ingreep niet worden gekopieerd. Door de beveiliging kunnen kopers ze ook niet op een computer afspelen. Wie dat wel doet, loopt de kans dat het apparaat vastloopt.

Hidjra heeft de privacyverklaring van Veronica Digitaal genegeerd en haar website yasmina gegoten in de vorm van Veronica.nl ondanks de privacyverklaring van de omroep. Veronica Digitaal eist dat Hidjra binnen drie werkdagen haar website compleet heeft aangepast. Indien aan deze oproep geen gehoor wordt gegeven, overweegt Veronica Digitaal verdere stappen.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.