Kort media nieuws: donderdag 2 mei 2002

[10.00 uur]
Goedemorgen.

Vanaf 4 juni zendt de KRO een nieuwe dagelijkse talkshow uit op Nederland 1. Dit programma gaat de plaats innemen van ‘Man bijt Hond’ van de NCRV, dat met zomervakantie gaat. Een woordvoerster van de KRO laat weten dat het gaat om een lifestyle-achtig magazine. De naam van het nieuwe programma is nog onbekend, evenals de presentatoren. In totaal komen er 57 afleveringen van het programma, dat van dinsdag tot en met vrijdag wordt uitgezonden. Na de zomer keert ‘Man bijt Hond’ terug op het scherm.

MTV zendt op donderdag 9 mei de Top 90 van de jaren 90 uit. Tussen 12.00 en 21.00 uur komen de negentig beste videoclips van het vorige decennium voorbij. De lijst is samengesteld door de kijkers van de muziekzender.

Het Duitse mediabedrijf Viva Media is de nieuwe eigenaar van muziekzender The Box. De overname heeft echter geen invloed op de programmering van de muziekzender. Viva Media bezit naast The Box ook muziekzenders in Duitsland, Portugal en Italië.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

Fans van Michael Jackson zullen zaterdag 11 mei in heel Europa protesteren tegen platenmaatschappij Sony Music. Volgens de aanhangers van de zanger besteedt Sony onvoldoende aandacht aan het nieuwe album ‘Invincible’. Zo zouden er te weinig singles van Jackson zijn uitgebracht. De Nederlandse fans zullen zich rond 13.00 uur verzamelen bij het gebouw van Sony in Hilversum. De platenmaatschappij noemt de actie van de fans overigens ‘hartstikke leuk’. Van ‘Invincible’ zijn in Nederland tot op heden 100.000 exemplaren verkocht.

Matthijs van Nieuwkerk blijft vanaf september te zien als presentator van het mediaprogramma ‘De Gids’. Eerder was er sprake van dat de kersverse netmanager van Nederland 3 zou stoppen met het programma. Volgens Van Nieuwkerk is er inmiddels een akkoord bereikt tussen hem en de VARA en zullen er binnenkort definitieve afspraken worden gemaakt.

SBS 6 zendt vanaf zaterdag 4 mei wekelijks ‘Admirals in Action’ uit. In dit American Football-programma staan de verrichtingen van de ‘Amsterdam Admirals’ centraal. Er zullen beelden van wedstrijden en trainingen van de American footballers worden uitgezonden. Bovendien zal er uitleg worden gegeven over de spelregels van het American Football.

De Tros gaat de komende maanden alle speelfilms van producent Rob Houwer uitzenden. Zo zullen onder meer ‘Turks Fruit’, ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Wat zien ik’ op het scherm komen. Bovendien is de Tros, naast Houwer, co-producent van ‘Soldaat van Oranje 2’.

RTL 4 zal nog minstens een seizoen doorgaan met de soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. De zender heeft daartoe onlangs een nieuw contract afgesloten. Het is nog niet zeker of ‘Onderweg naar Morgen’ ook te zien blijft. Yorin heeft wel nieuwe afleveringen besteld, maar als de kijkcijfers tegenvallen wil de zender stoppen met de dagelijkse soapserie. In ieder geval zal het uitzendtijdstip van ‘Onderweg naar Morgen’ vanaf september veranderen. Momenteel is de soap dagelijks om 19.30 uur te zien.

De KRO zal op 18 augustus een documentaire uitzenden over Sylvia Millecam. De documentaire is gemaakt door Fons de Poel. Hij heeft een aantal mensen geïnterviewd uit de directe omgeving van de vorig jaar overleden actrice. Behalve de interviews zullen er ook privé-beelden van Millecam te zien zijn, evenals beelden van haar begrafenis.

De Holland Media Groep (HMG) wil het contract met Endemol over de afname van programma’s veranderen. In het huidige contract staat dat de HMG jaarlijks voor 63 miljoen euro aan programma’s moet bestellen. Het mediabedrijf heeft echter voor een veel lager bedrag programma’s afgenomen bij Endemol. Om die reden wil HMG-topman Dick van der Graaf het contract vernieuwen. Naar verwachting gaat Endemol daarmee akkoord.

De NCRV wil het programma ‘Zo Vader, Zo Zoon’ in het buitenland verkopen. Volgens de omroep hebben er al meerdere zenders uit diverse landen positief gereageerd op het programma. In de toekomst wil de NCRV vaker formats gaan verkopen aan het buitenland.

MonsterHitsFM heeft per 1 mei een nieuwe website en een nieuw logo. Het nieuwe logo spreekt meer aan, en beperkt zich niet langer tot webradio. De nieuwe site èn het logo zijn te vinden op Monsterhitsfm.nl. MonsterHitsFM is een webradiostation met de beste MonsterHits uit de jaren 70,80,90 en de hits van nu! Niet alleen de grote hits, maar ook de minder gedraaide (hard to find) classics en kwaliteitspop. De nadruk ligt op het weekend met Live! en Live!-recorded radioshows. Van maandag t/m vrijdag is er Nonstop muziek.

De Britse commerciële zender ITV Digital is Donderdag morgen gestopt met het doorgeven van zijn betaalde kanalen, zo hebben de bewindvoerders besloten. Sinds eind maart verkeert ITV Digital in surseance. De moederbedrijven Granada en Carlton Communications willen geen geld meer steken in de onderneming. ITV Digital was in Groot-Brittannië een pionier op het gebied van digitale televisie. Het tv station kan mogelijk in de komende zes weken nog worden verkocht, maar de kans is erg klein

Op zoek naar een leuke baan in de mediawereld? Wil je jezelf bewijzen? Ga dan op zoek naar je ideale werkgever bij onze vacatures! Regelmatig geupdate, dus actueel. Je kunt natuurlijk door de vacatures bladeren, maar je kunt jezelf ook laten vinden door een bedrijf!
Geef je daarvoor op bij ‘Biedt zich aan’, een nieuwe rubriek van Radio.nl. Hier kun je kort aangeven wie je bent en wat je kunt, en dit als korte advertentie bij ons achterlaten. Vervolgens kun je door organisaties gevonden worden. Simpel toch?

Veel Amerikaanse online radiostations zenden sinds gisteren niet meer uit. Hiermee protesteren ze tegen de grote bedragen die ze aan auteursrechten moeten afdragen over de muziek die ze uitzenden. 21 mei neemt het US Copyright Office een besluit over een voorstel van de auteursrechtenorganisaties waarbij de stations 1,40 dollar per uitgezonden liedje moeten betalen. Als deze regeling wordt aangenomen geldt deze met terugwerkende kracht vanaf 1998. Het is de verwachting dat de meeste stations dit niet zullen overleven.

De mast in Wieringermeer wordt in het kader van de FM herindeling aangepast. Voorheen zaten Radio 1, 2, 3, 4 en regionaal Radio Noord-Holland op een antenne van 10 lagen. In de nieuwe situatie gaan Radio 1, 2 en 3 naar een eigen antenne. Van de 10-antennelagen worden 4 gedemonteerd en daarvoor in de plaats komen 4 (log-per antennes) antennelagen. Op de foto’s bij Nozema is de montage van deze nieuwe constructie te zien.

Ooit zou Jamby de nieuwe killer app voor breedbandinternet gaan maken. Maar omdat breedbandinternet nog altijd geen gemeengoed is in Nederland, moest het roer om bij Jamby. Een gesprek met directeur Rob van Someren over de problemen met Veronica en de stille revolutie bij het bedrijf.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.