In gesprek met: Robert-Jan Knook [BN]

De professionele carrière van Robert-Jan Knook begint in 1992 bij Radio Amsterdam, onderdeel van De Telegraaf. Dit is een nieuwe regionale/lokale zender met veel populaire muziek uit 3 decennia en het nieuws uit de regio. Na een kort uitstapje richting Defensie (ja, de dienstplicht nog!) stapt Robert-Jan in 1994 over naar Radio Noordzee Nationaal. Ook deze zender staat dan in de kinderschoenen en Robert-Jan helpt ook hier mee met het opzetten van de nieuwsredactie. Omdat Classic FM toevallig in hetzelfde pand zit, leest Robert-Jan ook regelmatig voor deze klassieke zender.

Eind 1997 is de overstap naar Sky Radio, waar ook het nieuws voor Radio 538 wordt gelezen.

Naast het radiowerk volgt Robert-Jan de opleiding communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. De eindscriptie in 1998 gaat over het radionieuws in de periode 1950-2000.

Na het afstuderen wordt Knook Sprekende Communicatie opgericht. Robert-Jan gaat dan ook nieuwsprogramma’s presenteren bij Business Nieuws Radio. Inmiddels produceert Knook Sprekende Communicatie veel commercials en infomercials voor deze zender. (onder andere voor ABN Amro, Delta Lloyd, PriceWaterhouseCoopers, O2) Ook andere opdrachtgevers maken van de diensten gebruik, zoals het ANP, De Telegraaf, Euro-Voice en Gort Sound. Sinds medio 2000 presenteert Robert-Jan ook het Beursnieuws bij FinanceTelevision, dat inmiddels ook wordt uitgezonden op AT5 en TV Noord-Holland.

Op welke leeftijd begon je met radio maken?

Ik ben begonnen met radio toen ik 16 was. Mijn moeder was betrokken bij de oprichting van Omroep Veendam. (later Radio Parkstad) Dit was in eerste instantie een bejaardenomroep, later kregen we een lokale frequentie. Daar ben ik begonnen met het maken van een jongerenprogramma, Popcorner. Was erg leuk om te doen, maar ik merkte toen al dat mijn passie toch meer lag bij het nieuws. Vandaar dat ik de laatste jaren van mijn tijd bij Parkstad elke week het actualiteitenprogramma deed op zaterdag.

    In 1992 ging je professioneel bij Radio Amsterdam werken, wat deed je daarvoor?

    Daarvoor dus nog bij Radio Parkstad gezeten in Veendam. Toen ik in 1989 in Amsterdam ging wonen om te studeren kwam ik terecht bij Unique FM. Daar las ik 2 keer in de week ’s avonds het nieuws. Eigenlijk was dat min of meer de voorloper van Radio Amsterdam, maar op vrijwillige basis en Unique FM zond alleen in de avond uit, want overdag zat iets anders.

    Hoe kwam je bij Radio Amsterdam terecht?

    Dat is eigenlijk wel grappig gegaan. Ik kende Frank Roos nog van Unique. Hij belde mij op een avond op met de vraag of ik voor Radio Amsterdam wilde werken. Frank was daar hoofdredacteur geworden. Omdat ik nog studeerde vroeg ik voor hoeveel uur dat zou zijn. Waarop Frank mij meldde dat het ging om een full-time betrekking. Dat was natuurlijk wel even slikken want mijn studie ging voor. Maar omdat ik me bewust was van het feit dat ik een unieke kans kreeg aangeboden, besloot ik op zijn aanbod in te gaan en de studie tijdelijk in de ijskast te zetten. Nou van dat besluit, 10 jaar geleden, heb ik nimmer spijt gehad.

    Wat zou je zijn geworden als er geen radio of TV bestond?

    Architect! Als klein jongetje was ik zeer geinteresseerd in huizen en het ontwerpen daarvan. Ik heb nog steeds stapels A-4-tjes met daarop verschillende ontwerpen. Zelfs mijn droomhuis heb ik al ontworpen. Maar omdat ik op de middelbare school merkte dat ik slecht was in beta-vakken, heb ik die droom maar laten varen. Ik ben meer een alfa-man.

    Waarom ben bij SkyRadio weggegaan, zou je daar nog willen werken?

    Bij Sky werkte ik voornamelijk in de nacht. Dat kwam toen erg goed uit omdat ik ook met het schrijven van mijn scriptie bezig was. Na het afstuderen kreeg ik andere aanbiedingen om ook gewoon vaker overdag te werken. Dat is dan natuurlijk prettiger. Bij Sky ben ik nog een tijdje ’s nachts doorgegaan, maar dat viel op den duur niet meer te combineren. Bovendien doet de nieuwslezer bij Sky niets anders dan puur lezen. De teksten voor het nieuws worden geschreven bij het ANP en dan doorgefaxt. En dat vond ik wel wat saai, want ik ben juist ook graag betrokken bij het maken van nieuws.

    Je werkt ook bij FinanceteTelevision bij tv noordholland, wat doe je daar precies?

    Daar presenteer ik het programma Beurs Vandaag. In beeld dus. Dat is iets heel anders dan radio, een totaal andere discipline. Dat programma geeft een kort overzicht van wat er die dag op de beurs belangrijk was. Dus welke bedrijven waren in het nieuws en waarom. Daarnaast melden we de belangrijkste stijgers en dales op de AEX en de Midkap. Ook wordt natuurlijk het verloop van de Dow Jones en de Nasdaq in Amerika niet vergeten.

    Heb je naast je radio en tv werk ook nog andere bezigheden?

    Jazeker! Een waanzinnig lieve vriendin bijvoorbeeld! Verder hou ik erg van lekker uit eten gaan. Maar mijn werk speelt een centrale rol in mijn leven. Ik zie het ook meer als een hobby waar ik dan toevallig ook nog wat mee verdien.

    Je eindscriptie ging over radionieuws, waarom wilde je daar op afstuderen?

    Ik had eigenlijk niet echt een onderwerp voor ogen. Tot iemand mij erop attendeerde dat het misschien wel gewoon over het radionieuws moest gaan. Ik zat daar immers middenin, had de contacten om mensen te interviewen en wist makkelijk waar ik moest zijn. De scriptie ging over de veranderingen in het Radionieuws en dan moet je denken aan de wijzigingen in het format maar ook de wijzigingen in het stemmenbeleid. Door de toenemende commercialisering van de radiozenders ben ik tot de conclusie gekomen dat ook het nieuws in de loop der jaren is aangepast. Populaire pingels zijn toegevoegd en de manier van lezen is een stuk losser geworden.

    Heb je nog toekomstplannen in de radio en tv wereld?

    Ja, ik ben voorlopig nog lang niet toe aan mijn pensioen. Maar wat dat precies moet zijn weet ik nog niet. Zoals het nu gaat ben ik zeer tevreden. Maar aanbiedingen zijn altijd welkom!

    Robert-Jan Knook