De radiocarrière van Henk Mouwe (50) begon in 1973. Na een pedagogische akademie te hebben gevolgd, kwam Henk bij de NCRV terecht. Daar begon hij als radio-omroeper en later ook als presentator. In het begin was Henk alleen in de nacht te horen op Hilversum III, maar later ook overdag. Op zaterdag presenteerde hij wekelijks ‘Gospelrock’ en ‘Vroeg-Op’. Later werd dat uitgebreid met het programma ‘Popstation’. Dat was elke zaterdagmiddag te beluisteren tussen 14.00 en 16.00 uur. Toen Radio 3 begin jaren negentig begon met een horizontale programmering verdween ‘Popstation’.
Ook voor Radio 2 heeft Henk diverse programma’s gemaakt. Zo presenteerde hij met Karin de Groot ‘Wie weet waar Willem Wever woont?’ en maakte hij de quiz ‘Heer en Meester’. Tijdens zijn laatste jaren bij de NCRV was Henk te horen op zaterdagochtend tussen 6 en 9 met ‘Matineus met Mouwe’ en op maandagavond tussen 22 en 24 uur met ‘CD-Box’. Beide programma’s werden uitgezonden op Radio 2.
Sinds 1982 is Henk ook geregeld te zien op televisie. Bij de NCRV-televisie was hij eerst omroeper en vervolgens ook presentator. Zo presenteerde Henk onder meer ‘Stedenspel’, ‘Verre Vrienden’ en halverwege de jaren negentig twee seizoenen lang het dagelijkse spelletje ‘Boggle’. Daarnaast was hij ook te zien met het programma ‘Woordroof’ en het reisprogramma “Verre Vrienden”.
In 1996 moest Henk noodgedwongen weg bij de NCRV. Direct na zijn ontslag bij die omroep kon hij voor Omroep Gelderland gaan werken. In eerste instantie als presentator van ‘TV Gelderland Nieuws’, maar daarna ook van andere televisieprogramma’s. Deze zomer presenteert Henk dagelijks ‘De Zomereditie’ voor TV Gelderland. Bij de regionale omroep van Gelderland ging Henk niet alleen als televisiepresentator aan de slag, hij kreeg ook een programma op Radio Gelderland. Sinds september 2000 is hij zelfs dagelijks te horen. Elke werkdag presenteert Henk het populaire radioprogramma ‘De Muziekmiddag’ tussen 14 en 17 uur.
- Waarom heb je de keuze gemaakt om niet verder te gaan in de pedagogische richting?
Radio en televisie hebben mij altijd aangetrokken. Maar mijn ouders wilden dat ik eerst een opleiding zou volgen. Ik wilde in die tijd of onderwijzer worden of gaan werken bij radio & televisie. De opleiding werd Pedagogische Akademie en na mijn opleiding werd het NCRV mijn werkgever
- Je hebt een leuke carrière achter de rug, je begon bij de NCRV, waarom juist die omroep?
Heel eenvoudig, wij lazen thuis de NCRV-gids en daarin stond in december 1972 dat die vereniging op zoek was naar een radio-omroeper. En daar heb ik toen op gesolliciteerd.
- Nadat je als radio-omroeper bent begonnen, werd je al snel presentator, was dat een echte keuze?
Nee, dat ging a.h.w. vanzelf. In 1975 werden de uitzending op toen nog Hilversum III uitgebreid met de nacht. De NCRV kreeg de nacht van zaterdag op zondag en samen met Aart van Bergeyck presenteerde ik om de week de uitzending. Later werd mijn presentatie uitgebreid naar de dag. Zowel op Radio 3 als Radio 2. En weer later naar de televisie. Daar ook eerst omroepen en later presentatie van verschillende programma’s
- Noem eens een paar leuke blunders uit je radiocarrière?
Te veel om op te noemen
- Hoe kijk je terug op je tv carrière bij de NCRV, wat vond je daar het leukste om te doen?
Ik heb bij de NCRV 21 jaar met plezier gewerkt en mij kunnen ontplooien. Mijn loopbaan bij de televisie begon net als bij de radio met omroepen. Een erg goede leerschool om het vak te leren.Daarna heb ik verschillende programma’s gepresenteerd: “Kruis of Munt”( een maand lang dagelijks op Ned.I voor het Rode Kruis), “Woordroof”, “Zo vader zo zoon” met Conny Vandenbosch en Minoesh Jorrisen, “Verre Vrienden”en tot slot “Boggle” Het leukste vond ik het reisprogramma Verre Vrienden. omdat ik daarvoor, om er een programma van te maken, de wereld over gereisd ben.
- Heb je naast Omroep Gelderland ook nog hobby’s en/of andere werkzaamheden waar we niets van weten?
Reizen en “vreemde landen en culturen zien en ervaren” is een grote hobby van me. Geen onbekende werkzaamheden.
- Waarom heb je na je noodgedwongen vertrek bij de NCRV voor Omroep Gelderland gekozen en niet voor een andere omroep?
Na mijn vertrek bij de NCRV had ik bij verschillende omroepen en media-instellingen gesolliciteerd.
Ook bij een aantal regionale omroepen. Omroep Gelderland sprak mij daar het meeste van aan. In de eerste plaats door de sfeer die het uitstraalde en in de tweede plaats door de werkzaamheden die ik er zou gaan doen. Een goede keuze geweest.
- Tegenwoordig maak je radio voor Omroep Gelderland, Hoe bevalt dat nou om dagelijks in een klein zweethokje te zitten?
Ik zit inderdaad in de kleinste studio van het gebouw. Maar heb de beschikking over een zelfsupport tafel. Dat houdt in dat ik het hele programma zonder een technicus draai, zeg maar hetzelfde wat ik vroeger op Radio 3 deed. En zweten doe ik hier sinds kort niet meer want de airco houdt het daar prima op temperatuur.
- Naar een regionale omroep als Radio Gelderland luisteren vooral wat oudere luisteraars. Ben je erg betrokken bij die groep mensen?
Ligt eraan wat je verstaat onder ‘oudere’ luisteraars. Luisteraars rond de 50 is mijn leeftijdsgroep dus voel ik me qua muziek en levensstijl daar wel mee verwant en dat is de grootste groep luisteraars.
538 e.d. is voor jongeren en ik denk dat mezelf belachelijk zou maken als daarvoor zou gaan presenteren
- Je maakt af en toe ook TV, wat zijn je ambities op tv-gebied?
Geen enkele ambitie. Beide media zijn leuk en hebben ieder hun eigen charme.
- Zou je ooit nog terug willen naar de landelijke publieke/commerciële omroep?
Nee!
- Als je een keuze zou moeten maken tussen radio en tv, welke van de twee doe je het liefst en waarom?
Zoals ik al eerder zei, beide vind ik erg leuk om te doen.
- Zijn er grote verschillen tussen het werken voor een landelijke omroep en een regionale?
Nee, het verschil zit niet in de kwaliteit maar in de kwantiteit. Het aantal luisteraars naar een regionale omroep is natuurlijk minder, maar de kwaliteit is hetzelfde – zo nu en dan zelfs beter!
- Je presenteert op Radio Gelderland dagelijks een muziekprogramma. Zou je niet liever een programma presenteren met meer inhoud en informatie?
Nee, muziekprogramma’s maken is mijn passie. Daar kan ik al mijn creativiteit in kwijt.
- Bijna iedereen kent de kreet ‘Mouwe, Bek Houwe!’, maar veel mensen weten niet hoe die kreet is ontstaan?
Het is “Mouwe, kop houwe”. De kreet is bedacht door Andre van Duin en Ferry de Groot in de “Dik voor mekaar show” ergens aan het begin van de 80-er jaren en is maar een maand of drie in die show gebruikt. Maar iedereen, tot op de dag van vandaag, gebruikt het nog. Ik moet er nog steeds om lachen. Het is een soort handelsmerk geworden.
Henk Mouwe