Radiomast doet boegschroef draaien en lampen branden

Rijkswaterstaat trekt de vergunning in van de radiozendmast die halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad staat. De zender veroorzaakt een aanhoudende stroom van klachten onder zeilers die de vluchthaven Trintelhaven aandoen. Door de nabijheid van de zender slaat op de boten de apparatuur op hol. Een zeiler zegt zijn handen te hebben gebrand aan zijn mast. Vanaf de mast zendt Business News Radio uit.

De zendmast is vorig jaar bij Trintelhaven geplaatst. In de loop van dat jaar kwamen er klachten binnen van zeilers over op hol slaande apparatuur. Vervolgens is de zendmast door Nozema aangepast, maar de klachten zijn niet opgehouden. De klacht van de zeiler die zijn handen had gebrand aan de mast is volgens Nozema de enige klacht die na de aanpassing is binnengekomen. De problemen ontstaan op polyester boten met aluminium masten. De mast van de boot gaat in de buurt van de zender als antenne werken. Daar reageert de apparatuur aan boord weer op.

De scheepvaart op het IJsselmeer wordt nu elk uur gewaarschuwd om niet de Trintelhaven in te varen. De Centrale Meldpost IJsselmeer meldt op de marifoon dat het gevaarlijk is voor mens en dier om in de Trintelhaven ongeaarde stagen of zeerelingen vast te pakken.

Nozema erkent de klachten over de op hol slaande apparatuur aan boord van schepen. De klacht van de zeiler die zijn handen brandde aan de mast heeft Nozema nog in onderzoek. ,,Wij achten het onwaarschijnlijk dat de mast zo heet wordt dat iemand zijn handen eraan brandt. Daarom gaan we met een identiek schip de haven binnenvaren om te kijken wat er dan gebeurt”, zegt Rob Roskam van Nozema.

Onduidelijk is nog wanneer het middengolfsignaal van Business News Radio vanaf de dijk Enkhuizen-Lelystad stil zal vallen. Nozema wacht nog op officieel bericht van Rijkswaterstaat. ,,Het verbaast ons dat we dit via de pers als eerste horen”, zegt Roskam verontwaardigd, al moet hij erkennen dat de maatregel niet helemaal als donderslag bij heldere hemel komt. Op 15 juli kondigde Rijkswaterstaat de maatregel al aan.

Ondertussen beraadt Nozema zich op juridische stappen. Zonder de middengolfzender bij Trintelhaven heeft Business News Radio geen landelijke dekking. Het station heeft een aantal FM-frequenties, maar die hebben een beperkt bereik. Directeur Michiel Bicker Caarten van het radiostation laat weten dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat ‘deze storm in een glas water’ niet tot maatregelen leidt.

Voordat de zendmast op de dijk kwam te staan, stond hij in Montfoort. Roskam: ,,Daar klaagden omwonenden over problemen met hun telefoons en faxtoestellen. We zijn juist naar de dijk Enkhuizen-Lelystad gegaan omdat daar geen bewoning is. Er staat alleen een restaurant en daar hebben we nooit klachten van gehad.” Bicker Caarten: ,,We zijn in 2001 akkoord gegaan met de verhuizing naar Trintelhaven omdat we de verzekering kregen dat de mast daar geen problemen zou opleveren die de continuïteit van het station in gevaar konden brengen. We zijn min of meer gedwongen verhuisd om een politieke patstelling in de provincie Utrecht te doorbreken en op verzoek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.”

Volgens Roskam blijft de signaalsterkte van de zender binnen de wettelijke norm. ,,Wij zijn niet in overtreding. We hebben vergunning om op deze manier vanaf deze zendmast uit te zenden.” Woordvoerster Marije Brinkhuisen van Rijkswaterstaat heeft een andere lezing. ,,De vergunning is afgegeven op basis van een bepaalde stralingssterkte, maar de elektromagnetische straling vanaf de zender is sterker.”

Zeilers juichen de maatregel van Rijkswaterstaat toe. Enkhuizer Harry Wijghers heeft de Trintelhaven de laatste tijd niet aangedaan, maar weet wel verhalen te vertellen van andere gedupeerde zeilers. ,,Ik weet van iemand bij wie de lampen spontaan gingen branden, de radio ging spelen en de marifoon deed raar. Na afloop had hij schade aan zijn apparatuur. Ik heb ook gehoord dat iemand zijn boegschroef spontaan begon te draaien. Je maakt de raarste dingen mee. De haven is bedoeld als vluchthaven, het moet er natuurlijk wel veilig zijn. Mensen gingen er ook voor hun plezier liggen. Met mooi weer speelden de kinderen er en werd er gebarbecued. Niemand die dat nu nog doet.”

Volgens Wijghers is het probleem uit de wereld als de mast een klein stukje verhuist. ,,Als ze hem aan de andere kant van de dijk zetten, is er niets aan de hand. Daar is het ondiep en wordt er niet gevaren. De problemen ontstaan alleen als je vlakbij vaart.” [Connie Vertegaal]

Gerelateerde berichten