Het CDA heeft vandaag, bij monde van mediawoordvoerder Joop Atsma in de Tweede Kamer (Thorbeckezaal) in een debat over de mediabegroting laten weten dat de publieke omroep geen extra geld moet krijgen voor het internetactiviteiten. De publieke omroepen hadden hier wel om gevraagd, maar deze vraag is door het publieke omroep gezinde CDA naar de prullenbak verwezen.
Atsma denkt dat de informatieve sites van de omroepen steeds meer een concurrent van de kranten worden. Kranten kunnen deze concurrentie niet gebruiken. Atsma is voor een plan van aanpak om de kranten te helpen waar het kan. Ook wil hij het persbureau ANP deels met publiek geld financieren. Een deel van de STER-inkomsten kan daar heen vloeien.
Atsma wil ook graag een vierde TV net erbij hebben. VVD-leider Zalm heeft onlangs laten weten het aantal publieke tv-netten te willen terug brengen van drie naar twee. De achterliggende gedachte van Zalms voorstel was dat het entertainment gehalte van de publieke omroep best naar beneden mag. Zalm is van mening dat entertainment, zoals spelletjes, beter bij de commerciële omroepen kunnen worden uitgezonden.
Daarnaast wil Atsma voorkomen dat er wordt bezuinigd om de regionale en publieke omroepen. De regionale omroepen hebben onlangs laten weten dat de tekorten bij deze omroepen steeds verder beginnen toe te nemen.
Tevens wil Atsma helderheid over de slepende conflicten tussen Nozema en Broadcast Partners.
De LPF heeft laten weten niet tevreden te zijn met de huidige opzet van Omroep.nl, het portal van de landelijke publieke omroep. De partij, die zeer slecht in de peilingen staat, is van mening dat het portal niet veel voorstelt en vooral een verzameling hyperlinks is.
Net als VVD-leider Zalm, die zijn kritiek op de publieke omroep eerder lanceerde, is ook Bert Bakker (D66) van mening dat de publieke omroepen zich te commercieel gedragen. Hij pleitte dan ook voor een soort kwaliteitsnorm voor amusementsprogramma’s bij de publieke omroepen. Joop Atsma (CDA) wilde niet over dit onderwerp praten. Bakker is daarnaast van mening dat de STER aan banden moet worden gelegd, mede om de focus op kijkcijfers bij de publieke omroepen te verminderen.
Daarnaast wil Bakker een andere financieringsstructuur voor de regionale en lokale omroepen. In plaats van de huidige regeling, waarin de provinciale en lokale overheden zorgdragen voor de financiering van de regionale / lokale omroepen, moet de landelijke overheid dit gaan doen. Bakker claimt nog steeds dagelijks e-mails te krijgen van lokale omroepen die geen financiering krijgen van de gemeente. In de huidige regeling krijgen gemeenten weliswaar geld voor de lokale omroepen, maar is er geen verplichting om dit geld door te sluizen naar de omroep. Veel gemeenten gebruiken het geld dan ook voor andere doeleinden.
Tineke Netelenbos, voormalig minister namens de PvdA, heeft laten weten de omroepgegevens middels een wet te willen monopoliseren. Op dit moment is er een lang lopende strijd tussen de publieke omroepen (NOS) en het Telegraaf concern. De Telegraaf wil zelf een tijdschrift uitbrengen met daarin de programmagegevens van de Tv-stations. Ondanks meerdere uitspraken, onder andere van kartelwaakhond Nma, heeft de NOS dit echter lang gefrustreerd. Aangezien de omroepbladen een melkkoe zijn voor de publieke omroepen, kan dit veel geld gaan kosten. Daarnaast zijn veel abonnees van omroepbladen tevens lid van de omroep in kwestie. Heftige concurrentie voor de omroepbladen zou dan dus ook een terugloop in de ledenaantallen kunnen betekenen. De PvdA wil dit probleem dus voorkomen door het monopolie van de programmagegevens bij wet bij de publieke omroepen neer te leggen. Of dit juridisch gezien kan en mag, is nog niet bekend.
Ook de PvdA is een voorstander van een vierde TV-net voor de publieke omroepen. De partij vind dat er moet worden onderzocht of er een speciale cultuurzender, een nieuwszender en een herhaalzender moeten komen. Van Leeuwen wil dit onderzoeken.
Annemarie Jorritsma, eveneens voormalig minister, heeft namens de VVD het plan gelanceerd om commerciële omroepen subsidie te gaan geven voor culturele programma’s. Van Leeuwen schoot dit idee direct af.
Van Leeuwen, staatssecretaris namens de LPF, wist te melden dat de relatief jonge jongerenomroep BNN waarschijnlijk de benodigde 300.000 leden om de licentie te behouden niet gaat halen. BNN heeft op dit moment ongeveer 100.000 leden en is inmiddels een campagne begonnen om meer leden te trekken. De omroep heeft daar nog ruim een jaar de tijd voor. Van Leeuwen heeft echter laten weten te willen onderzoeken of de ledengrens verlaagd kan worden. Hij noemde een getal van ongeveer 150.000 leden. Van Leeuwen vind dat BNN zich dan genoeg heeft bewezen. Er kwam gelijk kritiek op dit plan, aangezien er in het verleden omroepen zijn verdwenen die de benodigde ledenaantallen niet hebben gehaald. Verschillende mediawoordvoerders vinden het dan ook niet eerlijk dat nu het ledenaantal zou worden verlaagd. Van Leeuwen vind echter dat BNN zich inmiddels op de radio en de TV voldoende heeft bewezen.
Daarnaast wist Van Leeuwen te melden dat de Wereldomroep niet goed draait. Hij wil gaan bekijken wat de taken van de omroep precies zijn, om vervolgens te bekijken hoe de omroep betaald moet gaan worden. Op dit moment is er 1,9 miljoen euro apart gehouden voor de zenders van de Wereldomroep.
Over de regionale omroepen wist de staatssecretaris te melden dat de financiering voor het jaar 2003 inmiddels is geregeld. Volgend jaar moet er verder worden gesproken over bezuinigingen bij de 13 regionale radiozenders, alsmede de financiering hiervan.
Van Leeuwen is niet van mening van er een publiek TV-net reclamevrij zou moeten worden gemaakt. Volgens de LPF bewindsman zal dit niet leiden tot een verbetering van de programma’s en zullen de gemiste inkomsten moeten worden gecompenseerd door de andere netten. Hij zal hier later schriftelijk op terugkomen. [Radio.nl]
Update
De VVD Tweede-Kamerfractie heeft tijdens de behandeling van het media-onderdeel van de begroting O.C.W. op 26 november duidelijk gemaakt, dat voorgenomen bezuinigingen in medialand beperkt moeten blijven tot de landelijke omroep. Woordvoerder Annemarie Jorritsma:” Er zijn goede argumenten voor om de lokale en regionale omroepen, waar iedereen met plezier naar luistert, te ontzien.
Lees hier verder
D66 wil meer kwaliteit bij de publieke omroep. Dat kan worden gerealiseerd door de Ster-inkomsten te bevriezen en te oormerken. STER-inkomsten mogen wat D66 betreft uitsluitend worden gebruikt voor Nederlands drama, diepgravende journalistiek en documentaires. “Dit leidt tot een flinke rem op makkelijk amusement”, aldus Bert Bakker bij de cultuurbegroting.
Lees hier verder
Maandag 25 november is tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer gedebatteerd over het mediabeleid. PvdA-woordvoerder Tineke Netelenbos pleitte tijdens dit debat voor een integratie- en jongerennet Voorafgaand aan het debat schreef Tineke Netelenbos samen met Pierre Heijnen, (Wethouder Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratie voor de PvdA in Den Haag) een opiniestuk.
Lees hier verder