Kort media nieuws: vrijdag 1 november 2002

De verdeling van radiofrequenties heeft opnieuw vertraging opgelopen. De Tweede Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard, en dat betekent dat het demissionaire kabinet dit dossier moet laten liggen. Het nieuwe uitstel komt extra ongelegen omdat de bestuursrechter in Rotterdam onlangs nog tot spoed had gemaand bij de verdeling van de FM-frequenties. Het kabinet wilde de ruimte in de ether verdelen door de gegadigden onder meer te beoordelen op hun bereik. De kwestie komt nu op z’n vroegst volgend voorjaar weer aan de orde, na de vervroegde verkiezingen en de formatie van een nieuw kabinet. Alles over de etherfrequenties. U leest het elke dag op Radio.nl in het Zerobase Dossier.

In verband met de uitvoering van het zerobase-project is de lokale omroep van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk sinds donderdag te horen op de etherfrequentie 92,2 MHz.(H.v.B)

Omroep Fryslan ondergaat binnenkort een verjongenskuur. Met nieuwe leaders en een frissere en lossere uitstraling wil de regionale TV-zender meer jonge kijkers trekken. De zendtijd zal ook worden uitgebreid van 1 naar 1,5 uur per dag.

Lingo, het populaire spelletjesprogramma van de TROS met presentatrice Nance, heeft de afgelopen maanden een enorme groei in marktaandeel doorgemaakt. Ondanks dat de heer Zalm, fractievoorzitter van de VVD, dit programma liever bij een commerciële zender uitgezonden ziet, blijkt de kijker het enorm te waarderen op Nederland 2, zo laat de Tros weten. Was het gemiddelde marktaandeel in oktober 2001 nog acht procent, oktober 2002 kende een gemiddeld marktaandeel van maar liefst 17 procent. Ook de waardering steeg van 6,8 naar 7,3.

SBS Broadcasting (SBS 6, Net 5 en V8) heeft zijn omzet in het 3e kwartaal met 9% zien stijgen tot 90,6 miljoen Euro. Op dinsdag 12 november zal SBS de volledige resultaten bekendmaken. Voor heel 2002 wil SBS een omzet van 500 miljoen Euro plannen.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

De NCRV overweegt de aflevering van het satirische programma Herberg De Leeuw over prins Claus op internet te zetten. De omroep heeft dit voorgesteld aan programmamaker Paul de Leeuw. De show werd gemaakt enkele dagen na het overlijden van Claus, maar is nooit uitgezonden. Volgens de NCRV paste de uitzending niet in de sfeer van dat moment. De Leeuw eist in een kort geding de videoband op om het tegendeel te kunnen bewijzen. Het is niet bekend of de tv-maker genoegen neemt met het aanbod van de NCRV. De kwestie was de directe aanleiding voor het vroegtijdige vertrek van De Leeuw bij de omroep.

Het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble is gered. De VARA heeft zich definitief ontfermd over het concert, dat al 8 jaar op 1 januari live wordt uitgezonden. Begin dit jaar oordeelden de bazen van Nederland 3 dat het concert te duur was geworden, namelijk 320.000 Euro. Daarop ging men op zoek naar alternatieven. De VARA toonde zich het meest concreet.

Op zoek naar een leuke baan in de mediawereld? Wil je jezelf bewijzen? Ga dan op zoek naar je ideale werkgever bij onze vacatures! Regelmatig geupdate, dus actueel. Je kunt natuurlijk door de vacatures bladeren, maar je kunt jezelf ook laten vinden door een bedrijf!
Geef je daarvoor op bij ‘Biedt zich aan’, een nieuwe rubriek van Radio.nl. Hier kun je kort aangeven wie je bent en wat je kunt, en dit als korte advertentie bij ons achterlaten. Vervolgens kun je door organisaties gevonden worden. Simpel toch?

Catherine Keyl zoekt God. Dat doet ze in een nieuw EO-programma. Vanaf 23 december loopt ze in het programma ‘Catherine zoekt God‘ mee met enkele christelijke bekendheden. Wat heeft zij van dit programma geleerd?

De Nederlandse architect Rem Koolhaas gaat vrijwel zeker een nieuw mediapark ontwerpen voor het grootste TV-station ter wereld. De kosten zijn ruim 600 miljoen Euro. Het nieuwe complex komt in Peking te staan voor de Chinese staats-TV CCTV. StaatsTV heeft inmiddels 12 TV-kanalen in bezit en 1 miljard kijkers.

Heeft u ook iets te melden, laat het ons weten, en mail de redactie van Radio.nl !

Eind jaren tachtig en begin negentig luisterden tienduizenden mensen in en om Zoetermeer naar Radio Lokaal. Live, non-commercieel en met elke minuut telefoon van luisteraars, jong en oud. Natuurlijk ook bekend van de 24-uur per dag live uitzendingen tussen kerst- en nieuwjaar. Op de 102.7 FM klonk jaren lang Radio Lokaal Zoetermeer, later werd dit de frequentie van Sky Radio. Radio Lokaal Zoetermeer heeft uitgezonden tussen Juni 1989 en Maart 1992. Na aanleiding hiervan is een website opgezet op Radiolokaal.nl.

Het Nationale Songfestival wordt komend jaar uitgesmeerd over liefst 5 tv-avonden in februari. De TROS zal de 4 voorronden uitzenden gepresenteerd door Harm Edens. In elke voorronde komen 8 artiesten aan bod, waarvan er zich 2 plaatsen voor de finale. Die finale wordt door de NOS uitgezonden. De TROS draagt ook een steentje bij aan de jurering van het Songfestival. TROS-DJ Daniel Dekker zit in de commissie die de inzendingen beoordeelt.

Dit jaar wordt voor de zesde keer de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd gehouden. Iedereen die een kerstgedicht wil schrijven of ooit heeft geschreven kan meedoen aan deze wedstrijd. Uit de ingezonden gedichten selecteert de jury 30 gedichten voor de voorronde. Vervolgens kiest de jury 15 gedichten voor de grote finale. Die wordt op Eerste Kerstdag live uitgezonden op Omroep Brabant Radio, van 12.00 tot 14.00 uur. Wilt ook u de uitdaging aangaan, dat kan. Stuur uiterlijk 30 november uw gedicht naar: brabants.kerstgedicht@xs4all.nl

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan Radio.nl of anoniem via deze pagina Alles is welkom.

Gerelateerde berichten