Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met: Ruud Hendriks [ Radio Nationaal ]

Ruud Hendriks (43) begon zijn radiocarrière in de jaren zeventig. Net als vele andere radiomakers deed hij dit bij een zeezender. Onder de naam Rob Hudson begon Ruud in 1978 radioprogramma’s te maken voor Radio Mi Amigo. Korte tijd later was hij, met Erik de Zwart, verantwoordelijk voor de oprichting van het eerste lokale kabelradiostation in Nederland. Dit was het Amsterdamse Radio Unique. In 1979 werd Ruud, wederom samen met Erik de Zwart, gevraagd voor de doorstart van Radio Caroline. Unique ging daarna verder met o.a. Ton Lathouwers, Frits Mulder.

Na een paar jaar radio te hebben gemaakt, besloot Ruud de radiowereld in te ruilen voor televisie. Hij ging bij de NOS werken, waar hij achter de schermen werkzaam was, onder meer als maker van een sportprogramma. Na de NOS maakte Ruud de overstap naar Veronica. Hier ging hij zich niet alleen met televisie bezighouden, maar ook weer met radio. Zo haalde Ruud bijvoorbeeld in de jaren tachtig Jeroen van Inkel naar Veronica. Ook was Ruud verantwoordelijk voor Veronica Nieuwslijn. Later ging hij bij de omroep een directeursfunctie bekleden.

In 1990 ging Ruud werken voor de Luxemburgse mediagigant CLT. Hij was medeverantwoordelijk voor RTL Veronique, het latere RTL 4, dat onder CLT valt. Van die zender maakte hij in anderhalf jaar de marktleider in het Nederlandse televisielandschap.

Vier jaar later verhuisde Ruud naar Londen. Hij ging voor NBC werken, om daar de nieuwe zender NBC Super Channel op te zetten. Ruud gaf leiding aan de Europese afdeling van NBC. Na een jaar besloot hij terug te keren om een directeursfunctie te gaan bekleden bij Endemol.

Daar was hij onder andere verantwoordelijk voor de Internationale Distributie en Interactieve Media. Bovendien was Ruud in 1996 enige tijd ad interim directeur van de sportzender Sport 7. Vorig jaar besloot Ruud op te stappen uit de Raad van Bestuur van Endemol en zich met andere dingen bezig te gaan houden. Sinds begin 2002 is Ruud weer actief in de radiowereld. Dit keer niet als radiomaker, maar als eigenaar van Radio Nationaal.

  Op 20 jarige leeftijd begon je met radio maken bij de zeezender Radio Mi Amigo. Was dat je eerste radiostation, of heb je zelf ook nog met zenders gespeeld?

  Met radio maken ben ik al begonnen toen ik dertien was, Radio Mi Amigo was zeker niet mijn eerste station, daarvoor heb ik al denk ik wel bij 20 landpiraten gewerkt, de bekendste is wel Radio Unique, wat ik samen met Erik de Zwart heb opgezet. Zelf heb ik nooit met zenders gespeeld, ik heb niets met de techniek, ik ben meteen begonnen met plaatjes draaien.

  Op de radio presenteerde je onder de naam Rob Hudson, maar in werkelijkheid heet je Ruud Hendriks, vanwaar die keuze?

  Omdat ik toen woonde in de Hudsonstraat in Amsterdam. En omdat ik mijn eigen initialen wilde aanhouden.

  Je bent begonnen bij de zeezender Radio Mi Amigo, hoe heb je deze tijd ervaren, en zou je het leuk vinden als die tijd nog eens terug kwam?

  Dat was de eerste nationale radio activiteit die ik ontplooide, geweldige tijd, zowel vakinhoudelijk als met het omgaan met mensen, het is toch heel apart om twee maanden met acht man op een hele beperkte oppervlakte te leven. De een gaat in dienst als die achttien is, de ander gaat plaatjes draaien op zee. Dat laatste heb ik gedaan, overigens niet omdat ik dat zo romantisch vond maar omdat er geen andere mogelijkheid was, er was verder in Hilversum geen andere gelegenheid om aan de bak te komen.

  Ik ben dol blij dat die zeezenders verdwenen zijn, en dat er tegenwoordig gewoon commerciële legale radio mogelijk is. Ik heb helemaal niets met zeezenders, ik heb heel veel met radio, ik ben ook blij dat ik persoonlijk de groei van de zeezenders heb meegemaakt, maar het is natuurlijk absolute armoede om twee maanden in de kracht van je leven op een boot te moeten zitten. De sfeer was gelukkig heel goed. Maar twee maanden zonder vrouw moet waar ik toch wel een liefhebber van ben, en als je twee maanden gewoon problemen hebt met bevoorrading, eten en drinken en dat soort zaken, want je bent toch wel heel erg geïsoleerd van de wereld, en dat is zeker voor radio maken niet echt proformelijk.

  Samen met Erik de Zwart heb je Radio Caroline nieuw leven ingeblazen, vanwaar die keuze, had Unique geen toekomst?

  Erik was gewoon een zeer goede diskjockey die ik op een schoolfeest leerde kennen, daar kwam hij een drive-inshow doen, en ik zag hem een half jaar later weer in Spanje bij Mi Amigo voor de deur staan. Toen heeft hij een proefprogramma gemaakt en dat was dusdanig goed waarna wij elkaar in Amsterdam weer ontmoet hebben en toen hebben we samen Unique opgezet.

  We verdienden behoorlijk geld met Unique. Maar het was heel duidelijk dat Erik net als ik ambities had om gewoon legaal radio te gaan maken. We wilden in ieder geval nationaal te horen te zijn. En Unique was hoe sterk die zender op een gegeven moment ook was eigenlijk een lokaal station. Dus de keus voor Caroline was snel gemaakt.

  Hoe kijk je terug op de tijd dat je nog bij Veronica tv en radio werkte?

  Ik voelde mezelf heel bevoorrecht, want ik heb een hele leuke tijd gehad zowel bij Caroline als Mi Amigo en Veronica gehad, enerzijds was het heel frustrerend om in het bestel te moeten functioneren, maar binnen het bestel kon je het natuurlijk niet beter treffen.

  Want met mensen zoals Erik en lex Harding en met wie ik toen heel nauw heb samen gewerkt, is het gewoon een groot feest. Dat zijn gewoon absolute professionals, dat was gewoon een geweldige tijd. Ik geloof dat ik moeilijk bij een andere omroep zo had kunnen functioneren dan Veronica. Ik ben in de tussentijd een jaar (1984) bij de AVRO geweest. Ik heb ruim 8 jaar voor Veronica gewerkt (80-89).

  Veronique, zou de toekomst van de commerciële tv worden, later kreeg dit de naam RTL4. Dit moet wel de mooiste tijd van je leven zijn geweest, zeker als je nu kijkt naar de marktaandelen?

  Ja misschien wat succes betreft wel, met name 2 oktober 1989 toen we met RTL Veronique gingen uitzenden. Dat was natuurlijk een gigantische overwinning terwijl er zoveel juridische pogingen waren gedaan om ons de pas af te snijden. Als je puur inhoudelijk kijkt, heb ik wel de leukste tijd op zee gehad, zeker bij Caroline.

  Het meeste succes zat bij RTL Veronique / RTL4. Het markt aandeel was toen 34%. Dat was toen gewoon geweldig. We hadden onze grote programma’s op donderdag avond staan en elke vrijdag ochtend was het feest. Dat was wel heel erg leuk. Maar aan de samenwerking met de toenmalige Luxemburgse collega’s heb ik minder prettige herinneringen overgehouden. Die hadden toch een enorme boekhouders mentaliteit. Dat was niet echt gezellig.

  Midden jaren 90 heb je in Engeland NBC Super Channel opgezet. Vanwaar deze keuze?

  NBC was een onderdeel van het Amerikaanse NBC, als je de kans krijgt om als Nederlander voor een van de toen nog drie grote Amerikaanse networks te werken, dan is dat niet zomaar iets wat je zomaar laat lopen.

  Bovendien boden ze ongelofelijk veel geld. Ik denk nog steeds dat deze salarissen in Nederland nog steeds niet betaald worden ook al zijn we nu al 8 jaar verder.

  Tevens heb ik daar gigantische veel geleerd en ik heb daar ook helemaal geen spijt van. Het was dus ook een boeiende periode. Daar heb ik bijna 2 jaar gezeten.

  Na twee jaar was je weer terug in Nederland om Endemol te versterken. Hoe heb je dat ervaren?

  De samenwerking met Joop van de Ende en John de mol was ook heel bijzonder. Je bent een heel bevoorrecht mens als je bij een bedrijf komt werken met een marktwaarde van 300 miljoen gulden en je mag meemaken dat het op een gegeven moment 12,3 miljard gulden waard is na een beursgang en alles wat daar bij hoort.

  Dat was helemaal geweldig. En ook daar was het tegen de verdrukking in knokken om groot te worden. Toen ik daar kwam zaten we in drie of vier landen en toen ik wegging, zaten we in 20 landen. Dat is gewoon fantastisch.

  Na bijna 7 jaar had je het wel gezien daar. En heb je Radio Nationaal overgenomen?

  Ik ben op 1 april vorig jaar weggegaan bij Endemol. In de tweede week van december 2001 heb ik Radio Nationaal overgenomen. Dat is nu bijna een jaar geleden. Achteraf heb ik daar geen spijt van gehad, het was een goed idee.

  Het is vervelend dat de ontwikkelingen in de politiek dusdanig zijn dat er nog steeds geen duidelijkheid is over die FM frequenties. Maar de gedachte op zich om op dat moment op basis van de informatie die op dat moment beschikbaar was te kopen was niet verkeerd.

  Dat de dingen soms anders lopen in het leven dan je graag had willen zien is, dat is nou eenmaal zo. En de mooiste rozen groeien aan de rand van het ravijn. Ondernemen betekend risico’s nemen en dat betekend dat je ook wel eens verliest.

  Wat heeft je daadwerkelijk besloten om radio Nationaal over te nemen. Heb je achteraf geen spijt hiervan?

  Er is geen enkele andere reden voor mij om Radio Nationaal te kopen dan een poging om geld te verdienen. Ik heb geen enkele ideële reden om daar mee bezig te zijn.

  Hoe zie je de toekomst van het station, blijft het bestaan?

  Het station blijft zeker bestaan, wij willen gewoon heel graag een FM pakket hebben, en daar zijn we ook hard mee bezig. Daar doen we ons uiterste best voor.

  Het pand vanwaar Radio Nationaal uitzendt zou verkocht zijn aan Noordzee FM?

  Nee dat is niet correct, wij huurden het pand van Kroymans, en wij hebben nu een andere ruimte gehuurd bij de Wereldomroep in Hilversum, en Noordzee neemt het pand over, maar dat staat natuurlijk volledig los van elkaar. Een samenwerking moet je nooit uitsluiten in deze wereld, maar dat heeft niets te maken met onze verhuizing. We zijn niet alleen weggegaan vanwege bezuinigingen, maar ook vanwege de betere ruimtes bij de Wereldomroep. De ruimtes zijn beter beveiligd, je kunt er beter parkeren, en het is veel goedkoper.

  Er wordt niet meer zoveel Nederlands talig gedraaid als in het verleden in het format van Radio nationaal?

  Nee hoor, er wordt nog precies evenveel Nederlandstalig gedraaid als in het verleden en nog steeds 75 % Nederlandse producties, en de helft is nog steeds Nederlands talig.

  Hoe zie je de toekomst van de Nederlandse radio over drie jaar?

  Ik ben optimistisch over de toekomst van de Nederlandse radio mits de politiek eindelijk eens besluiten neemt. Radio is een groeimarkt, met radio gaat het ondanks de politiek elk jaar beter.

  Als je de radio situatie van nu vergelijkt met 50 jaar geleden is het verschil enorm. Als je hem vergelijkt met de jaren 60 toen Veronica begon, is die nu veel beter. Vroeger moest je naar de middengolf luisteren voor commerciële radio, dat hoeft niet meer. Daarna kreeg je zeezenders die nog wel eens uit de lucht waren. Daarna moest je naar de kabel toe. En tegenwoordig kan je toch op een beetje radio in het midden van het land een twintig tal zenders ontvangen, commercieel en publiek, lokaal en regionaal.

  En als je dat vergelijkt met de situatie in 1987 nog helemaal niet zo lang geleden, dan zijn we er toch veel op vooruit gegaan. En zelfs nu blijft het elke keer maar groeien, ik bedoel een zender als 538 en Sky weten hun ontvangst en distributie toch wel weer elke keer weer te verbeteren. Dus voor de luisteraar wordt het alleen maar beter. Als je kijkt naar de exploitatiezijde, dan is het gewoon een harde en lange weg om ergens te komen, maar goed “that’s all in the game”

  Komt er een moment dat we je ooit nog eens op de radio kunnen horen als presentator?

  Daar kan ik kort over zijn: nee.

  Naast je drukke werkzaamheden heb je vast ook vrije tijd over, heb je nog hobby’s?

  Jazeker, ik heb heel veel vrije tijd, ik werk niet meer zo hard. Ik heb wat commissariaten en advies functies, maar ik werk maximaal een uur of 20 per week en dat vind ik wel genoeg.

  Ik heb een commissariaat bij Valkieser, dat is een audiovisueel facilitair bedrijf in Hilversum en een commissariaat bij effectenbank Stroeven. Ik zit in de raad van advies bij de Rabobank.

  Ik adviseer RoomBV, dat is een bedrijf wat tijdschriften concepten ontwikkeld en ik adviseer Visible TV van Gert Berg. Ik zit in het platform onderwijs en informatie technologie met onder andere Wim Dik en Frits Goldschmeding en dat soort mensen. Ik doe nog wat charitatieve dingen, onder andere voor een stichting die ik met mijn ex heb, en ik doe iets voor War child.

  Maar ik zeg niet dat ik heel hard werk. Hobby’s heb ik ook, duiken, hardlopen, ik heb heel veel vrienden, ik hou van erg lekker eten, ik heb een huis op Bonaire waar ik regelmatig vertoef dus het gaat allemaal wel lekker.

  Heb je nog ambities in de mediawereld, of heb je alles bereikt wat je ooit wilde?

  Privé heb ik wel alles bereikt wat ik wilde, ik heb geen ambities meer, maar ik zou het heerlijk vinden als we van Radio Nationaal een succes konden maken en het station op de FM konden krijgen.

  Ambities moet je altijd een beetje hebben maar privé is het niet zo dat ik de behoefte heb om de wereld te veroveren. Ik ben gezond en financieel onafhankelijk, ik heb drie geweldige kinderen en een leuke familie, dus wat wil je nog meer?

  Ruud Hendriks