Kort media nieuws uit de krant: dinsdag 31 dec 2002

Zenderen hoeft niet op clementie van ‘de grootste familie van Nederland’ te rekenen. De TROS blijft erbij dat dorp bij Borne het woord ‘tobbedansen’ niet mag gebruiken, of het moet in de buidel tasten. Want voor geld is alles te koop.
Lees hier verder

‘Ik ga gewoon weer vrolijk verder’. Dat zei Jeroen van de Berg uit Helmond in maart van dit jaar toen het tv-programma Star Academy voortijdig van de buis werd gehaald vanwege tegenvallende kijkcijfers. Jeroen was een van de twaalf deelnemers die in het Big Brother-huis werden opgeleid tot theaterster. Maar na vier weken trokken Yorin en producent Endemol de stekker eruit.
Lees hier verder

Een Mexicaans televisiestation is slachtoffer geworden van misschien wel de meest vijandige overname ooit. Volgens de zender, CNI Channel 40, heeft concurrent TV Azteca vrijdag gewapende mannen gestuurd om haar rechten over de zender uit te voeren. Zij vervingen de uitzendingen met de eigen programmering.
Lees hier verder

De commerciële tv-zender SBS6 komt de komende maand met twee verkiezingsprogramma’s: ‘Ben jij mijn Stem waard?!’ en ‘Waar Stem ik op?’. In beide programma’s kan de ‘gewone man’ vragen stellen aan de lijsttrekkers en bepalen of ze het eens zijn met diens mening.
Lees hier verder

Na het vertrek van Erik de Zwart bij Radio 538 gaat Wessel van Diepen bij dat station de wekelijkse Top 40 presenteren. Dat maakte Radio 538 maandag bekend. Van Diepen wordt de zesde presentator van de radioversie van de bekende hitlijst.
Lees hier verder

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de vijf Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie een boete opgelegd van in totaal 88 miljoen euro. Dat is de hoogste boete die de NMa ooit heeft gegeven.
De bedrijven hebben onderling afspraken gemaakt over de vergoedingen aan verkopers van mobiele telefoonabonnementen. Dat heeft de NMa maandag bekendgemaakt. De hoogste boete gaat naar KPN, dat 31 miljoen euro moet betalen. Vodafone is voor 24 miljoen euro beboet en Ben voor 15,2 miljoen euro. Die laatste twee worden gezien als de initiatiefnemers van de afspraken. Dutchtone en O2 moeten respectievelijk 11,5 en 6 miljoen euro betalen.
Lees hier verder

De film De Tweeling van regisseur Ben Sombogaart heeft in twee weken tijd meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Dit heeft distributeur RCV maandagochtend bekendgemaakt. De Tweeling heeft daarmee een Gouden Film verdiend. De Gouden Film is een prijs die wordt uitgereikt aan films die meer dan 75.000 bezoekers trekken.
Lees hier verder

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington heeft een zaak opgepakt over de publicatie van de code voor het kraken van DVD-beveiliging. De media-industrie hoopt op een definitief verbod.
Lees hier verder

In 2002 was het aantal verkochte ringtones groter dan het aantal verkochte singles. Dat is mede reden voor Sony Benelux om in 2003 muziek te verkopen via de portalen van de GSM-aanbieders.
Lees hier verder

Hoe meer uren iemand computerspelletjes speelt, des te langer kijkt hij tv. Daarbij willen fanatieke gamers meer features op hun tv dan de rest, wat hen het ideale publiek maakt voor interactieve tv. Dat stelt Forrester Research in een onderzoek onder Amerikaanse consumenten.
Lees hier verder

Hacker Kevin Mitnick, ooit bestempeld als “de meest gezochte computercrimineel in de geschiedenis van de Verenigde Staten”, krijgt zijn zendvergunning terug. Mitnick procedeerde enige jaren om zijn radiozender weer in de lucht te krijgen.
Lees hier verder