Het radiolandschap in Duitsland: Hessen

In deze nieuwe reeks wordt om de paar weken een andere Duitse deelstaat en zijn radiolandschap voorgesteld. In Duitsland heb je net als in Nederland publieke, commerciële en lokale omroepen. Het verschil is dat deze alleen in één (of soms twee) deelstaten uitzenden, wat dus ook voor de publieke omroepen geldt. Terwijl dus de Engelse BBC in heel Groot-Brittannië uitzendt, Radio France in heel Frankrijk en de NOS in heel Nederland, is er vaak één publiek net (en div. commerciële netten) voor elke deelstaat apart, dat wil zeggen, elk ‘Bondsland’ heeft zijn eigen 3fm enz.

Je kunt dus op een reis van bijvoorbeeld Hamburg naar Munchen niet naar dezelfde zender blijven luisteren, maar je hebt tevens in elke deelstaat met een ander publiek stel te maken.

Er zijn ook twee publieke stations met vooral informatieve en culturele programma’s (Deutschlandfunk en Deutschlandradio) die landelijk voor heel Duitsland uitzenden, deze zijn echter niet overal via de FM te ontvangen en spelen bij de luistercijfers geen rol.

Duitsland bestaat dus net als Nederland uit publieke en commerciële omroepen. Duitsland telt echter acht publieke omroepen met totaal ongeveer 45 stations. Er zijn bovendien op dit moment ca. 190 commerciële zenders, ongelijkmatig verdeeld over de uitzendgebieden in de div. Deelstaten. Er is maar een vijftal commerciële zenders voor héél Duitsland, deze beschikken echter nauwelijks over ether frequenties, en zijn alleen maar op de kabel te vinden of via de Astra satelliet en spelen geen rol.
Er is incidenteel ook lokale omroep afhankelijk van de mogelijkheden (=wetgeving) in de resp. deelstaat)

Vandaag informatie over de radio in de deelstaat Hessen:

De deelstaat Hessen ligt centraal in Duitsland, naast vele vakwerkstadjes bevindt zich in Hessen de grote stad Frankfurt aan de Main, een Europees financieel centrum en zetel van vele banken en bedrijven.
Frankfurt is echter niet de hoofdstad, dit is het veel minder bekende Wiesbaden (aan de Rijn)

A.) Publieke omroep:

Deze heeft zijn kantoor in Frankfurt: de hr (=Hessischer Rundfunk), deze publieke omroep heeft als uitzendgebied alleen de deelstaat Hessen, is echter door de centrale ligging van de deelstaat ook ver buiten de grenzen te ontvangen.

• hr1 – slagzin: “hr1 beweegt”
Nieuws en actualiteiten met gouwe-ouwe en popmuziek. Vergelijkbaar met NOS-Radio2
• hr2  kultur
Klassieke muziek en cultuur, qua inhoud vergelijkbaar met NOS Radio4.
• hr3 – slagzin: “voll im Leben
qua inhoud vergelijkbaar met NOS 3fm, maar ietsje ‘rustiger’.
• hr4– slagzin: “Mijn radio”
Schlager- en Duitstalige muziek met wat actualiteiten uit de regio, er zijn vijf regionale edities, dwz. een aantal keren per dag komt er regionaal nieuws uit de studio’s.
• hr-info –
de nieuws en actualiteitenzender van de hr. Doorlopend nieuws, weer, financieel economisch nieuws, actualiteiten, achtergronden. Vergelijkbaar met het Franse ‘France-Info’.
Is ook via de middengolf te ontvangen.
• YOU FM –

Het jongste station van de hr met als motto “Young Fresh Music”, gericht op jongeren en scholieren. Muziek en informatie; qua inhoud vergelijkbaar met Radio538, maar dan publiek.

B.) Commerciële zenders:

Anders dan in NRW (zie deel I) waar één commerciële omroep als dakorganisatie voor 45 stads- en streekradio’s fungeert, is de situatie in Hessen net als in b.v. Rijnland-Palts vrij overzichtelijk:

De deelstaat telt vijf ‘landelijke’ kavels voor commerciële radio, die in (bijna) heel de deelstaat op FM te ontvangen zijn. ‘landelijke’ kavels, dwz. voor de hele deelstaat met (bijna) volledige dekking.

ffh – Qua inhoud een mengeling tussen Q-music en Radio Veronica.
Is de oudste commerciële zender in de deelstaat. En volgens de luistercijfers de best beluisterde. Heeft ook een eigen winkel met fanartikelen / merchandising.

Planet Radio – vergelijkbaar met “Slam!FM” en is maar in een paar grote plaatsen in de ether te ontvangen.

Harmony FM – slagzin ”Super Gouwe-Ouwe voor Hessen”
Draait vooral gouwe ouwe (van de Beatles tot Barry Rean) uit de jaren 60, 70 en 80.

Sky Radio: begon in 2001 over een beperkt aantal FM frequenties in Hessen met gering bereik, en dus ver van ‘landelijk dekkend’ in de deelstaat. Qua inhoud en opmaak in de eerste instantie identiek aan Sky Radio in Nederland.
Er kwamen een aantal zenders met beperkt bereik bij, maar het formaat wat in Nederland zo’n groot succes is (non-stop soft pop), kwam in Hessen niet van de grond. Nu heeft men gepresenteerde programma’s zoals de commerciële stations op de andere hessische kavels.

Klassik Radio: het 5de kavel is in handen van ‘Klassiek Radio’ de enige landelijke commerciële zender voor héél Duitsland, d.w.z. niet alleen in de deelstaat Hessen gelicensieerd.
Klassik Radio is dus écht landelijk, echter alleen in de ether te ontvangen in de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Berlijn, Hessen en Beieren. Men is echter voortdurend in onderhandeling met andere deelstaten om ook hier te worden doorgegeven. Op de kabel is men in feitelijk in heel Duitsland te horen.

Samengevat kunnen we dus stellen dat de situatie in Hessen (zeker vergeleken met het eentonige aanbod in NRW) beduidend beter is met maar liefst 5 ‘deelstatelijke’ kavels waar tevens een ander soort muziek wordt gedraaid.

C.) Regionale stations:

Net als in Rijnland Palts zijn er als aanvulling een paar regionale kavels, maar vergeleken met b.v. Baden-Württemberg maar mondjesmaat:

Main FM (zoals de rivier met de zelfde naam) Motto: “MEIN LEBEN. MEINE MUSIK. MEIN RADIO: MAIN FM.”
Zendt sinds september 2004 voor de regio Frankfurt en wijde omgeving.

D.) Niet commerciële lokaalradios:

Er is tevens (vergelijkbaar met Nederland) een groot aantal niet commerciële lokale omroepen, de lijst is aan verandering onderhevig, er volgt een keuze:

Freies Radio Kassel  
Voor de stad Kassel en omgeving

Radar – Radio Darmstadt  
Voor de stad Darmstadt ten zuiden van Frankfurt.

Radio Hanomag  
Radio Hanomag genaamd de  ‘Party Sender’ voor  Zuidhessen.

Radio K2r
Voor de regio Rüsselsheim+Wiesbaden

Radio Klinikfunk Wiesbaden
Ziekenhuis omroep in Wiesbaden, wel 24 uur per dag in de ether.

Radio Megahertz
Voor de stad Bad Homburg

Radio Nordspitze – In Hessen Ganz Oben  
Voor de regio Nordhessen.

RADIO ÜKW
Motto: Total lokal und hörsinnig gut!

Radio Unerhört
Voor de stad Marburg/Lahn.

RADIO X
Voor de stad: Frankfurt 

Rheinwelle Wiesbaden
Lokale Radio voor de hoofdstad Wiesbaden.

Rundfunk Meißner – das! Radio der region
Voor de regio Werra-Meißner-Kreis met vier ether frequenties.

E.) andere:

Hessen is een van de deelstaten zonder buitengrens, d.w.z. geen zenders uit het buitenland die hier te zijn ontvangen. In een groot gebied van de deelstaat zijn echter de zenders van andere deelstaten te ontvangen: Uit Beieren de ‘BR – Bayerische Rundfunk”, de mdr vanuit Thüringen, de NDR vanuit Nedersaksen.

Op veel plaatsen in Hessen zijn tevens de twee zenders van de “Nationale (Publieke) Omroep” in de ether (op FM en MG) te beluisteren: Deutschlandfunk en Deutschlandradio, twee zenders met gevarieerde culturele en informatieve programma’s en veel nieuws en achtergronden. Ook klassieke en andere muziek komen aan bod.

De Amerikaanse soldatenzender AFN Power Network (Frankfurt) is op de middengolf te ontvangen, met een speciale editie “AFN Hessen”.

Volgende keer: de buurdeelstaat Thüringen, de eerste van de drie deelstaten waar de publieke mdr thuis is. [BK/Radio.NL]

Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (1) Noordrijn Westfalen 
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (2) Rijnland-Palts   
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (3) Baden-Württemberg
Zie ook: Het radiolandschap in Duitsland (4) Hessen

Gerelateerde berichten