Search
Close this search box.

Kort nieuws op vrijdag 9 januari 2000

De BBC heeft een vergunning gekregen om in China uit te zenden, zeven jaar nadat Rupert Murdoch de Britse omroeporganisatie daar van zijn satelliet-tv-station verwijderde als tegemoetkoming aan de Chinese autoriteiten. De toestemming houdt in dat de nieuwszender BBC World TV in hotels en wijken waar buitenlanders wonen te zien is.

Bij de tv-zender CNN (Amerika ) zullen in totaal 4000 banen verdwijnen. De komende week zullen de eerste ontslagen zullen vallen, wat ze overigens in december via een interne memo te horen hebben gekregen.

Vanaf 14 januari wordt de nieuwe roman van Marion Bloem, Games4Girls, voorgepubliceerd op de website van NCRV’s NachtLicht. Een maand lang zijn er audiofragmenten uit het boek te horen, voorgelezen door de schrijfster zelf. De roman ligt vanaf 14 februari in de winkel.
De voorpublicatie van Games4Girls vindt niet voor niets plaats op internet. Ook in het boek speelt internet een belangrijke rol. Eén van de centrale karakters bouwt een site voor haar vriendinnen. Die fraai vormgegeven site www.Xohra.nl zal ten tijde van de lancering van de roman ook daadwerkelijk te bezoeken zijn. Overigens is werk van Marion Bloem nu al op internet te zien via www.marionbloem.nl. NachtLicht is te beluisteren in de nacht van zondag op maandag van 01.00 tot 06.00 op Radio 1 & 2.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zet het onderzoek naar het bezoek van enkele Hell’s Angels aan het tv-programma Barend & Van Dorp door. Dat heeft een woordvoerder van het OM in Amsterdam donderdag gezegd. Circa tien Hell’s Angels stormden vorige maand de studioruimte van RTL in Hilversum binnen waarbij het presentatorsduo Frits Barend en Van Dorp enkele klappen kreeg.

Een nachtmerrie wordt een onschuldig spelletje: drie mensen, bekend van een televisieprogramma, moeten in één maand van Zuid-Limburg naar de Wadden lopen, onopgemerkt. Ze vallen op door hun voor de winter ongebruikelijke rugzakken en wandeluitrusting. Grote kans dat deze zogenoemde ‘vossen’ kijkers treffen. Het Veronica-programma DeHunt, vorig jaar alleen nog op internet, laat zien hoe onuitputtelijk het aantal mogelijkheden voor reality-tv is. DeHunt is geen schervengericht of populariteitswedstrijd, maar hogeschool-padvinderij. Ik vind het een origineel idee maar er zijn slechts 200.000 kijkers, veel minder dan Big Brother of De Bus. Het is nog slordiger, internetachtiger, in beeld gekomen. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Het gemiddelde marktaandeel van Kanaal 2 ligt sinds het einde van Big Brother op 7,3 procent. Vorig jaar, in dezelfde periode, was dat nog 5,7 procent. De groei in de jonge doelgroep van de zender (15-34 jaar) is nog opvallender. Hier klimt de zender van 9,3 procent vorig jaar naar 11,8 procent nu. Lees hier verder

De Amerikaanse popster Britney Spears maakt zich op voor haar filmdebuut. Het tieneridool is gevraagd voor een rol als keurig schoolmeisje, zo meldde de Britse zender BBC donderdag.

Canal+ Nederland heeft op 21 december bij twee satelliethandelaren conservatoir beslag laten leggen op apparatuur. Daarbij zijn onder meer computers en lege programmeerbare kaarten in beslag genomen. Op dergelijke kaarten kunnen hobbyisten codes programmeren zodat illegaal naar betaaltelevisie gekeken kan worden. Lees hier verder

Er vallen deze week rake klappen in de internetjournalistiek. Terwijl dinsdag The New York Times al stevig het mes zette in zijn internetpoot, is nu bekend geworden dat ook het media-imperium CNN een kwart van de in totaal vierduizend banen opheft. Ook bij deze sanering krijgt de internetafdeling het zwaar te verduren. Nu de Amerikaanse economie lijkt af te stevenen op een scherpe groeivertraging, wapenen de grote internetbedrijven zich alvast tegen een economische neergang door flink te snijden in de personeelskosten. Na de eindeloze reeks faillissementen onder de startende internetbedrijfjes, nemen nu ook de gevestigde mediaconcerns stevig gas terug op het internet. Lees hier verder

Jiri Hodac heeft donderdag om gezondheidsredenen ontslag genomen als directeur van de Tsjechische publieke televisie CT. De benoeming van Hodac (53) leidde 24 december tot een staking onder het personeel van de publieke televisiezenders. De CT-journalisten vonden dat de vroegere BBC-journalist te nauwe banden had met de partij ODS van oud-premier Klaus. Na zijn benoeming op 20 december hadden talrijke politici hem opgeroepen zijn functie neer te leggen.

Markant FM heeft sinds kort naast haar oude site een nieuwe site geopend. Op deze site wordt dagelijks het laatste nieuws uit de regio getoond. Verder is veel informatie over onze omroep op de site terug te vinden. Bezoeken kan via Lees hier verder

De eerste Nationale iq-test via internet en televisie kent maar liefst twee winnaars vanuit het publiek. Met 120 punten wonnen een student en een leraar. De slimste internetter kwam uit op 122 punten, de slimste bekende Nederlander scoorde 109 en was Sjoerd Plaisier. Sugar Lee Hooper deed het met 90 punten het slechtste van de bekende Nederlanders. Lees hier verder

Joop van den Ende TV Producties bekijkt op dit moment het idee voor een programma waarbij ongehuwde vrouwen met een kinderwens een spermadonor uitkiezen. Het programma heeft als werktitel I Want Your Baby (van jou wil ik een baby). Lees hier verder

Joop van den Ende TV Producties werkt aan een tv-show waarin alleenstaande vrouwen een spermadonor kunnen uitzoeken. Volgens een woordvoerster van het bedrijf wordt er serieus over het programma gesproken, ‘maar zijn we er nog niet uit of zo’n show in Nederland wel acceptabel is’. Het idee voor de show, met de werktitel I Want Your Baby, komt van ex-dj Eddy Keur. Lees hier verder

RTL (Duitsland) gaat voorgoed stoppen met de tv-show “Ich heirate einen Millionär”. Dit zei topman Zeiler deze week in het blad Stern.

De Norderney, het roemruchtige zendschip van Radio Veronica verlaat de stad Leeuwarden en kiest voor een Belgisch belevenis. In het voorjaar wordt het schip versleept en zal snel daarna dienst gaan verrichten als party-schip.

Het telecombedrijf Ben wil dat zijn abonnees ook het landelijke telefoonnummer 0900-8844 van de politie kunnen bellen. Tot nu toe is het nummer voor alle prepaid abonnees van Ben afgesloten. Het bedrijf sluit alle 0900-nummers per definitie af voor de prepaid abonnees. Volgens een woordvoerder wordt onderzocht of het mogelijk is voor het politienummer in de toekomst een uitzondering te maken.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.