Kleine, minder goed bekeken buitenlandse televisiezenders krijgen waarschijnlijk een betere kans om in Gelderland-Zuid op de kabel te komen. De Programmaraad Gelderland-Zuid wil zich sterk maken voor hun positie.
Dat stelt ambtelijk secretaris Ben van Leeuwen, die daarmee het standpunt van het dagelijks bestuur vertolkt. Naar zijn zeggen hadden tijdens de laatste vergadering van de raad ook tal van leden er wel oren naar. Het gaat in dit verband om zenders als het Italiaanse RaiUno, het Turkse TRT en het Spaanstalige TVE.
De raad adviseert namens de abonnees in de verschillende gemeenten over een deel van het standaardpakket dat kabelbedrijf UPC doorgeeft. In Maas en Waal waar UPC met name de dorpen aan de Waalkant bestrijkt, omvat het aanbod 33 zenders. Daarvan maken er vijftien deel uit van het wettelijk basispakket. Daarvan zijn er weer zeven voorgeschreven door de overheid: de drie Nederlandse publieke zenders, het Belgische VRT1 en Ketnet/Canvas en de lokale en regionale omroep. Over de overige acht mag de Programmaraad een bindend advies uitbrengen. UPC beslist zelf hoe de rest van het pakket eruit ziet.
Binnen de Programmaraad leeft nu het idee om commerciële zenders die de kabel toch wel halen, niet meer in zijn pakket van verplichte nummers op te nemen. In het laatste advies zaten bijvoorbeeld SBS6 en RTL4. De gedachte is dat UPC vanwege de inkomsten dergelijke zenders toch wel doorgeeft en anders wel omdat anders het grote publiek zou protesteren.
Daarop vertrouwen zou de ruimte scheppen om de doorgifte van zenders met een kleinere doelgroep af te dwingen door deze in het pakket van acht op te nemen. “We hebben vergeefs geprobeerd UPC zo ver te krijgen dat we over 25 zenders een bindend advies mogen uitbrengen. Daarna hebben we gezegd: we gaan het anders aanpakken. We gaan zenders voordragen die het risico lopen dat ze van de kabel worden gehaald.”
Een actie van GroenLinks lijkt naadloos aan te sluiten bij dit nieuwe beleid, waar de Programmaraad echter nog wel over moet beslissen. De fracties van GroenLinks in de gemeenteraden van Nijmegen, Arnhem, Beuningen, Duiven, Groesbeek, Maasdriel, Mook en Middelaar, Overbetuwe, Tiel, Ubbergen en Westervoort willen zich eveneens sterk maken voor de ‘zwakkere’ zenders.
Door middel van moties willen ze via de gemeenteraden bij de Programmaraad aandringen op een meer multicultureel aanbod van zenders. De strategische gedachtegang erachter is dezelfde als bij de Programmaraad: om grote, commerciële zenders kan UPC toch niet niet heen.
GroenLinks wil een ‘meertaliger’ basispakket dat zo mogelijk zenders in het Duits, Frans, Engels, Turks, Arabisch, Italiaans en Spaans omvat. Als er binnenkort een overeenkomst ligt om problemen met auteursrechten op te lossen, zou volgens GroenLinks bijvoorbeeld de Marokkaanse zender MBC of de Arabische nieuwszender Al Jazeera in het standaardpakket kunnen komen.
De Programmaraad voor deze regio wil ook langs andere weg zijn greep op het aanbod versterken. Samen met andere raden in Gelderland stuurt hij volgens Van Leeuwen binnenkort een brief naar de Tweede Kamer waarin wordt bepleit om het bindend advies ten koste van de beslissingsvrijheid van UPC uit te breiden van 15 tot 25 zenders.
Van Leeuwen van de Programmaraad plaatst tot slot wel de kanttekening dat bij een beperkt pakket van enkele tientallen zenders altijd pijn wordt geleden omdat er steevast een doelgroep teleurgesteld wordt. “Pas bij honderd zenders is het probleem opgelost. Dan heb je ook geen Programmaraad meer nodig.” [Gelderlander / Radio.nl]