Kort media nieuws uit de krant: dinsdag 30 september 2003

Publieke omroepen mogen hun programma’s niet laten betalen door bedrijven, maar wel door ideële sponsors. Hoe vaak gebeurt dit en tegen welke prijs? Bijna elk natuur- of derdewereld- programma komt tot stand met extern geld. De AVRO stuurt prijslijsten rond.

En soms hebben geldschieters directe invloed op de programma- inhoud. Ook Netwerk reist op kosten van derden. ‘De omroepen zijn paracommercieel.’ Lees verder

Kranten hebben het steeds moeilijker om hun eigen identiteit te behouden. Dat is de voorzichtig conclusie van het onderzoek dat Anita van Hoof, universitair docent aan de VU in Amsterdam, deed naar vier regionale kranten: Het Brabants Nieuwsblad, De Stem, PZC en De Gelderlander. Lees verder

Net als in Nederland maken commercieel werkende internetpublicaties bezwaar tegen subsidiering van de nationale omroep online. Britse media vragen om een einde aan valse concurrentie. Lees verder

Arianespace heeft een nieuwe satelliet gelanceerd die breedband internetdiensten gaat leveren aan bedrijven in Europa. De satelliet E-Bird werd zaterdagnacht rond 01.00 (Nederlandse tijd) vanaf Frans-Guyana gelanceerd. E-Bird verzorgt de internetverbinding in beide richtingen en dat is volgens operator Eutelsat uniek.  Lees verder

Het Britse dagblad The Independent, een van de vier kwaliteitskranten in Groot-Brittannië, verschijnt vanaf dinsdag in twee formaten. Naast de ‘gewone’ krant is dan in Londen en omgeving ook een tabloid-Independent te koop. Lees verder

De directie van het Dagblad van het Noorden heeft een interim hoofdredactie aangesteld. De redactionele leiding komt vanaf 6 oktober tijdelijk in handen van huidig adjunct-hoofdredacteur Henk Blanken en Pieter Sijpersma, momenteel directeur Elektronische Media. Dat meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag. Lees verder

Meer loonsverhoging ter compensatie van de invoering van de dure euro. Dat wilden de vakbonden tijdens de CAO-onderhandelingen in 2001. Het voorstel kon echter op weinig bijval rekenen van de werkgevers. Het verbale getouwtrek dat hierop volgde leidde deze keer niet tot een impasse, maar tot een nobel initiatief: het Eurodonatiefonds, bedoeld voor ‘audiovisueel ontwikkelingswerk’. Lees verder

Diverse Britse internetuitgevers vragen de regering om de internetactiviteiten van de BBC aan banden te leggen. De BBC mag in het buitenland hoog in aanzien staan, in Groot-Brittannië zelf ligt de publieke omroep steeds meer onder vuur. Concurrerende media en leden van de Labour-regering beschuldigen de omroep van vooringenomen berichtgeving. Lees verder

Daags na het aangekondigde vertrek van Robert ten Brink heeft ook Adam Curry gedreigd op te stappen als presentator van Sterrenbeurs. In felle bewoordingen veegde de presentator de vloer aan met het televisieprogramma en zijn broodheren SBS 6 en producent Endemol. Hij verwijt hun ‘een totaal gebrek aan leiding’ en onprofessioneel gedrag. Lees verder

Gerelateerde berichten