Uk Radio Update

Mark en Lard van 1 naar 2?
Het BBC Radio 1 comedy-duo Mark en Lard verhuizen begin volgend jaar waarschijnlijk met hun programma naar Radio 2. Na ruim 10 jaar valt het doek mogelijk voor het programma van Mark Radcliffe en Marc Riley, zoals de twee heren eigenlijk heten.

Het verhuizen van het programma maakt deel uit van de vernieuwingen die gaande zijn bij de Britse popzender. Vanwege de dalende luistercijfers timmert Radio 1 op het moment flink aan de weg, zo ging onlangs het weekend al op de schop en wisselen Sarah Cox en Chris Moyles begin volgend jaar van plek. Vorige week maakte het station ook nog bekend dat het Vernon Kay heeft aangetrokken.
Kay presenteerde T4 bij Channel 4.

Of Mark en Lard daadwerkelijk overstappen is nog niet helemaal zeker, maar volgens het hoofd van Radio 1 zou dat geen vreemde stap zijn. Diverse jocks zijn in de loop van tijd van Radio 1 naar Radio 2 verhuist. Een goed voorbeeld hiervan is Steve Wright.

Jackie is Back
Gisteren keerde een legendarisch station terug in Zuid-west Londen. Om 12 uur nam Radio jackie de frequentie over van Thames 107.8. In de jaren ‘70 en ‘80 was Radio Jackie een populaire piraat in de Britse hoofdstad. In 1985 staakte het station haar uitzendingen, maar het bloed van Jackie bleef stromen.

Toen in maart het noodlijdende Thames 107.8 in Zuid-west Londen in de verkoop ging, besloten de grondleggers van het oude Radio Jackie het station te kopen. Na maanden voorbereiding, was het gisteren dan eindelijk zover. Na bijna 20 jaar Radio Jackie terug als 107.8 Radio Jackie – The Sound of South West London.

Het is overigens niet de eerste poging om Jackie legaal in de ether te krijgen. In de jaren ’80 wist het station al 55.000 handtekeningen te verzamelen als protestactie. In 1996 was Jackie al in de race voor de licentie voor zuid-west Londen, maar toen verloor het van Thames Radio.

GfK zet Heart op 1
Wederom heeft een luisteronderzoek van Kelvin MacKenzie voor een verassing gezorgd. Dit keer op de Londense radiomarkt. Volgens de nieuwe meetmethode van MacKenzie, waarbij elektronische polshorloges worden gebruikt, blijkt niet Capital FM, maar Heart 106.2 het best beluisterde station van Londen te zijn.

Uit de resultaten blijkt dat de gemiddelde luisteraar langer naar Heart 106.2 luistert dan naar Capital FM. Heart haalt een lokaal marktaandeel van 17,6% en Capital 17,0 %. Alleen bij het wekelijkse bereik trekt Capital nog 200.000 luisteraars meer. Een derde plek is er voor Magic 105.4 met 14,2%. Overigens zijn deze marktaandelen niet geheel te vergelijken met de gebruikelijke metingen van de RAJAR, aangezien deze ook stations van buiten Londen, maar toch te ontvangen zijn in de stad, meeneemt.

Eerder zette de meting van MacKenzie al enig druk onder de RAJAR meting, door met cijfers te komen waaruit bleek dat niet BBC Radio 2, maar BBC radio 4 de best beluisterde zender van Engeland is.

De RAJAR heeft overigens aangekondigd dat het volgend jaar zomer weer gaat testen met elektronische polshorloges. Eerder testte de RAJAR hier al mee, maar het systeem voldeed toen nog niet. Inmiddels zijn er een aantal verbeteringen aangebracht. [R.S.]

Gerelateerde berichten