Radio Miranda winnaar bij kabeladviesraad

De commerciële zender ‘Radio Miranda’, een voormalig piraat die uitzendt vanuit een caféboot bij de Accijnstoren bij het Schermereiland in Alkmaar, was afgelopen week de enige winnaar voor een plekje op het Alkmaarse kabelnet.

Dat blijkt uit een enquête die de Alkmaarse programmaraad heeft gehouden. Via een advertentie in de krant konden Alkmaarders aangeven welke zender ze per se op de kabel willen. Radio Miranda werd van de 25 als enige zender uit het aanbod door de kabeladviesraad unaniem geadviseerd door de negen leden van de Alkmaarse programmaraad.

De stemming bij de kabeladviesraad was een bijzondere aangelegenheid. Stuk voor stuk moesten de leden van de achttien zenders noemen waarvan zij vonden dat die zeker in Alkmaar te beluisteren moeten zijn. De publieke zenders (radio 1 tot en met 5, Radio Noord-Holland en Alkmaar Lokaal) zijn hoe dan ook verzekerd van een vaste plek omdat zij wettelijk verplicht moeten worden doorgegeven.

Na de eerste stemronde bleken vijftien zenders meer dan vijf stemmen te hebben. Genoeg voor een kabelkanaal. Buiten Miranda ging het om Arrow Classic Rock, Business News Radio, Classic Fm, Radio 538 en Sky Radio (allemaal 8 stemmen). BBC World, ID&T, VRT1 (7), VRT3 (6) en Studio Brussel, VRT2, BBC2, Kink FM en WDR4 (allemaal vijf stemmen). In een tweede ronde moesten er dus nog drie zenders een meerderheid halen op aan de verplichte 18 te komen. Dat werden City FM, France Culture en de Concertzender.

Hierdoor worden zenders als Veronica, Yorin, RTL-FM, Happy Radio en Radio 192 per 1 januari 2004 van de kabel verwijderd. Het is nu aan UPC om te bepalen of er nog plaats voor ze is op de kabel. [Radio.nl]