KPN draagt Radio Kootwijk over

Afgelopen vrijdag heeft de Koninklijke KPN het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk op de Veluwe officieel overgedragen over aan de Staat der Nederlanden. Zowel de Kathedraal, zoals het monumentale zendgebouw wordt genoemd, als ruim vierhonderd hectare ongerept natuurgebied, komen in handen van de overheid.

Foto: René de Graaff / Staatsbosbeheer
Het is nog steeds niet zeker wie het voormalige zendgebouw gaat gebruiken. Het complex staat leeg sinds KPN stopte het radioverkeer voor de scheepvaart te verzorgen. De directie van het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft ook belangstelling voor het complex, maar de onderhandelingen zijn nog niet afgerond.

Staatsbosbeheer en de provinciale dienst Landelijk Gebied beheren voorlopig het natuurgebied. De Stichting Radio Kootwijk, onder voorzitterschap van de provincie Gelderland, buigt zich over de exploitatie. De exploitatie van de gebouwen moet wel rendabel zijn. Het stichtingsbestuur denkt tot nu toe vooral aan een culturele- dan wel een horeca-bestemming of een combinatie daarvan.

Verleden
De bouw van het complex begint in 1918 en duurde 5 jaar en de zendmasten werden omhoog getrokken. Nederland wilde toen koste wat het kost zijn eigen onafhankelijke verbindingen kunnen maken met de kolonie Indonesië. In eerst einstantie werden er alleen telegrammen in morse codes verzonden maar dan komt de doorbraak van de radiotelefonie.

In 1928 werd de eerste radio telefonie zender in bedrijf genomen. Rond radio Kootwijk werden 37 huizen gebouwd want de medewerkers werden verplicht om in de buurt te wonen. Het hoogtepunt van de radiozender lag rond 1950, er stonden toen 54 zenders. Maar langzaam maar zeker maakte niemand meer gebruik van de radiotechniek, alleen de scheepvaart. Op 31 december 1998 ging de stekker eruit bij Radio Kootwijk. Nu heeft de Staat der Nederlanden het complex voor 8 miljoen euro opgekocht van KNP. [Radiowereld.NL]