Curry gaat in Irak gezellig programma maken

Veronica-disk jockey Adam Curry vertrekt donderdag naar ‘onze jongens’ in Irak. Van daaruit gaat hij vanaf maandag een week lang zijn ochtendprogramma op de radio te maken.- De dj blijft elf dagen in ‘Camp Smithy’, samen met een ploeg van drie presentatoren, een producer en een technicus.

Curry verwacht niet dat hij Freek de Jonge in Irak treft. De laatste reist alle vijf de locaties van Defensie af. Curry: „Dat is voor ons niet te doen aangezien we de nodige spullen bij ons hebben en elke dag uitzenden. Mochten we Freek de Jonge tegenkomen, dan halen we hem zeker uit zijn bed voor een bezoekje aan de ochtendshow.“

Zowel het bezoek van De Jonge als Curry is opmerkelijk. Beiden hebben eerder afstand genomen van de oorlog in Irak. Curry heeft daarover regelmatig op zijn website geschreven. Curry: „Wat ik vind van de oorlog en mijn bezoek aan Irak staat los van elkaar. Ik wil met deze actie gewoon respect tonen aan de militairen daar. Hun inzet daar is bovendien het gevolg van een democratisch genomen besluit. Met deze actie wil ik dan ook helemaal niets goedkeuren of afkeuren. Voor hetzelfde geld waren we naar het EK-voetbal in Portugal gegaan.“

Curry hoopt vrijdag In Camp Smithy aan te komen. Daarvoor vliegt hij eerst naar Koeweit en dan onder begeleiding van de Nederlandse militairen vijfhonderd kilometer over de weg door de woestijn. De technicus heeft dan tot maandagmorgen om de satellietschotel in elkaar te zetten. „Met die internetverbinding gaan we allemaal leuke dingen doen. We nemen webcams mee zodat filmpjes kunnen maken. Ook kunnen we ontmoetingen met het thuisfront via internet regelen. En alle teamleden gaan hun eigen weblog bijhouden met foto’s en filmpjes via de site van Radio Veronica. De militairen hebben nu geen internetverbinding voor privé-gesprekken. Van mij mogen ze zo vaak achter de computer kruipen als ze zelf willen.“

Het ministerie van defensie regelt voor Radio Veronica het transport en zet een tent op voor de radioploeg. „Verder zijn er geen voorwaarden gesteld aan wat we wel en niet mogen. Ik denk dat ze wel een paar keer naar het programma hebben geluisterd. Dan weten ze dat wij er niet op uit zijn om mensen in de maling te nemen. We maken een gezellige ochtendshow.“ [krantenonline/Radio.NL]