Piraat uit Geesbrug stoort Engels luchtverkeer

Een illegale zender (Nolan Radio) uit Geesbrug bleek deze week de boosdoener te zijn van een ernstige verstoring van de communicatie tussen de Engelse luchtverkeersleiding en een aantal Engelse vliegtuigen. Het agentschap heeft de zender afgelopen week uit de lucht gehaald in het kader van de actie Etherflits.

In de afgelopen week gebeurde dat met nog twee Drentse piraten: Silverspeed uit Klazienaveen en Zwarte Kastelein uit Ruinerwold. De aan de Lindenlaan in Geesbrug gevestigde Nolan Radio spande echter de kroon. Het agentschap ging vorige week op onderzoek uit nadat bleek dat de muziek te horen was op de frequentie van de Engelse verkeerstoren. Het bleek dat de illegale zender met een vermogen van meer dan 1000 Watt uitzond, meer dan twintig keer het vermogen van een lokale omroep in Nederland.

Met assistentie van politie werd afgelopen vrijdag alle zendapparatuur bij de desbetreffende illegale zender in beslag genomen. Niet alleen stoorde deze zender vanwege zijn extreem hoge vermogen, maar ook zorgde de zender voor problemen, vanwege de kwaliteit van de apparatuur.

Etherflits
De actie Etherflits loopt sinds maart vorig jaar. De actie heeft als doel illegaal gebruik van radiofrequenties tegen te gaan. Eén van de doelstellingen van de actie van Agentschap Telecom is het garanderen van de veiligheid van het vliegverkeer. Meerdere keren per jaar wordt de communicatie tussen een vliegtuig en de luchtverkeersleiding verstoord door een piraat.

Nieuwe opsporingsmethode
Het agentschap heeft sinds vorige week overigens een extra middel in handen om piraten te kunnen lokaliseren. Door het sluiten van een overeenkomst met Duitsland, is het namelijk mogelijk om gebruik te maken van het Duitse peilnet om storingen op te sporen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten