Zoek
Sluit dit zoekvak.

AT5 moet hopen op hulp Belliot

De fusie tussen de lokale televisiezender AT5 en het provinciale RTV Noord-Holland is definitief van de baan. Over en weer verwijten de zenders elkaar onwil om tot échte samenwerking te komen. RTV Noord-Holland zegde gisteren het overleg met AT5 op. De provinciale zender zal nu op de Amsterdamse televisiemarkt voluit de concurrentie aangaan met de stadszender.

Volgens een overeenkomst tussen PvdA-wethouder Hannah Belliot en GroenLinks-gedeputeerde Albert Moens zou AT5 in een nieuw te vormen provinciale televisiezender dagelijks negentig minuten zendtijd krijgen voor zijn programma’s, waaronder het Amsterdamse nieuws. Het personeel van AT5 zou bovendien worden overgenomen, tegen betere arbeidsvoorwaarden.

Op basis van de overeenkomst maakte AT5-hoofdredacteur Erik van Zwam een plan alle televisie-activiteiten van de nieuwe zender naar het AT5-kantoor te halen. Van daaruit zou gewerkt moeten worden met vier verschillende regio-edities.

Directeur Robert Zaal van RTV Noord-Holland zegt er weinig trek in te hebben om te dienen ‘als sluitpost voor de programmering van AT5’. Hij wil een gelijke verdeling van de zendtijd. Bovendien zou de nieuwe zender de vrijheid moeten krijgen op financieel verantwoorde manier te reorganiseren.

”Als wij ja hadden gezegd tegen de plannen, waren we een Zuid-Hollandse toekomst tegemoetgegaan,” zegt Zaal. ”Het was een financieel debacle van de eerste orde geworden. Hoe kan AT5 van ons verwachten dat we 120 man personeel overnemen en ze beter betalen als ze zelf helemaal geen geld meenemen? We kunnen toch niet met de pootjes omhoog liggen en afwachten wat AT5 van ons over wenst te laten.”

Van Zwam beklaagt zich er juist over dat RTV Noord-Holland AT5 de nek wil omdraaien. Hij houdt vast aan de overeenkomst tussen Belliot en Moens. ”Daarin staat heel precies omschreven wat moet gebeuren. Zonder dubbele agenda’s, zonder ruimte voor onderhandelingen. Wij hebben daar ja tegen gezegd, maar RTV Noord-Holland heeft er kennelijk geen zin in.”

Een woordvoerder van wethouder Belliot zegt dat het besluit van RTV Noord-Holland de gemeente ‘rauw op het dak’ is gevallen. Volgend jaar stopt de gemeentelijke subsidie voor AT5, een half jaar later de kabelsubsidie van UPC.

Mogelijk zal Belliot de gemeenteraad nu vragen de subsidie voor AT5 alsnog voort te zetten tot 2008, wanneer de zendmachtiging voor Noord-Holland vrijkomt. Een beauty contest zou dan kunnen uitwijzen welke zender verder mag.[Parool/Radio.NL]

Gerelateerde berichten