Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Casema en Bollenstreek eens over hogere kabeltarieven

Zes gemeenten in de Bollenstreek zijn akkoord gegaan met de hogere kabeltarieven voor radio en televisie die Casema wil rekenen. Dat heeft de kabelexploitant vrijdag bekendgemaakt. Inwoners van Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim en Voorhout tellen nu nog 12,31 euro per maand neer. Dat tarief gaat in twee stappen omhoog.

Vanaf 1 april betalen zij de rest van dit jaar 12,90 per maand. In 2005 zijn ze 20 eurocent minder kwijt dan het dan geldende landelijke tarief. Vanaf 2006 moeten ze het volle bedrag betalen. De Centrale Antenne Inrichting (CAI) Bollenstreek neemt al jaren de kabelbelangen van de zes gemeenten waar. CAI Bollenstreek en Casema hebben vrijdag overeenstemming bereikt over beeïndiging van het bestaande contract per 31 december 2004. Casema hoeft nu niet langer met de organisatie te overleggen over bijvoorbeeld de hoogte van tarieven en het zenderaanbod.

Voorzitter Paul van Riet van CAI Bollenstreek, tevens wethouder in Voorhout, toonde zich vrijdag tevreden over de gemaakte afspraken. “Onze burgers hoeven nu niet in een keer het geharmoniseerde tarief te gaan betalen.”

Casema is actief in 87 gemeenten en wil een landelijk tarief. Diverse gemeenten verzetten zich heftig tegen de tariefsverhoging. Zo spant Alphen aan den Rijn dinsdag een kort geding aan. Er is ook nog geen overeenstemming met Amstelveen en Katwijk. “Maar Delft is anderhalve week geleden akkoord gegaan”, zei een woordvoerder van Casema vrijdag.
Casema is niet het enige kabelbedrijf dat zijn tarieven naar eenzelfde niveau wil tillen. Ook Essent en UPC streven daarnaar. De kabelbedrijven voelen zich gesteund door een vonnis in de zaak van de gemeente Wageningen versus UPC.

Eind januari oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat Wageningen niet bevoegd is om regels te stellen voor de radio- en televisietarieven en voor het zenderaanbod. Wageningen begon al in 2002 een bodemprocedure tegen UPC. De gemeente heeft nog geen besluit genomen over een eventueel hoger beroep. [DFT/K.v.S/Radio.NL]

Gerelateerde berichten