D66 minister Brinkhorst wil dat er concurrentie komt op de kabel. Dat schrijft hij in de nota “omroep via de kabel’ waarmee het kabinet heeft ingestemd. Het kabinet zet deze stap mede omdat de concurrentie in de TV-markt niet is wat men er van verwacht had. Alternatieven voor de kabel, zoals satelliet en Digitenne, weten hun weg naar het grote publiek nog niet te vinden.
De bedoeling is dat er op de kabel een vergelijkbare situatie ontstaat als bij vaste telefonielijnen. Bij telecom betaald de klant abonnementsgeld aan KPN, om vervolgens zelf te kiezen via welke aanbieder er gebeld gaat worden. Grote concurrenten van KPN zijn bijvoorbeeld Tele2, Scarlet Telecom (One Tel) en Pretium Telecom.
Het kabinet verwacht dat op deze manier de consument meer keuzevrijheid krijgt. Daarnaast is de verwachting dat de kabelmaatschappijen kleine pakketten van TV-zenders aan gaan bieden tegen ‘scherpe prijzen’. Op dit moment betalen de meeste consumenten een vast bedrag per maand voor ongeveer vijfentwintig tot dertig televisiezenders. Kabelraden beslissen meestal voor een groot deel wat er op de kabel komt en wat niet. In de nieuwe situatie kan een bedrijf capaciteit afhuren op de kabel en daarmee haar eigen pakketten samenstellen. Consumenten kunnen vervolgens kiezen welke pakketten ze willen ontvangen en via welke aanbieder. Het is de bedoeling dat de tarieven die zogenaamde ‘packagers’ (aanbieders van pakketten) moeten betalen voor toegang tot de kabel worden gereguleerd. Het ligt voor de hand dat telecomwaakhond OPTa deze taak zal krijgen.
Het kabinet wil dat er meer concurrentie op de kabel komt, omdat de concurrentie tussen kabel, satelliet en ether niet van de grond wil komen. Digitenne, een ethernetwerk dat vooralsnog alleen in de Randstad te ontvangen is, geeft inmiddels forse kortingen op digitale ontvangers in de hoop klanten te trekken. Het totale marktaandeel van etherontvangst in Nederland is op dit moment slechts 1 procent. Satelliet doet het met acht procent iets beter, terwijl kabel met ruim negentig procent de markt domineert. [MvD]