Nieuwe organisatievorm Radio 3FM vereist

Publieke popzender 3FM lijkt het slachtoffer te worden van de veldslag in de Nederlandse ether. Wil 3FM op lange termijn concurrerend zijn, dan is een andere organisatievorm vereist, mogelijk zonder focus op dj’s.

Dat stelt Daniël Venema, student MSc in Business Economics aan de Universiteit van Amsterdam op de site Managementsite.net. In zijn artikel analyseert hij aan de hand van een organisatie-ontwerpmodel en een performance-analyse, de oorzaken van de neerwaartse resultaten van de publieke radiozender. Volgens Venema is het inzetten van dj’s slechts een instrument waarmee op de korte termijn succes kan worden geboekt. ‘Uiteraard zijn dj’s belangrijk, omdat zij via de juiste branding kunnen functioneren als ‘merken’ en zo luistercijfers kunnen verhogen. Maar binnen 3FM zijn andere problemen verantwoordelijk voor de wanprestatie van dit publieke popstation’, schrijft hij.

Volgens de student is het hoofdprobleem de ambtelijke organisatiestructuur van de Stichting NOS waarbinnen 3FM zich bevindt. ‘Door de vele hiërarchische beslissingsstructuren en de drie verschillende (management)partijen die elk zeggenschap hebben over 3FM, kan 3FM niet competitief en slagvaardig zijn. Daarnaast is onvoldoende aandacht geschonken aan de strategie.’

Hij betoogt dat er een reorganisatie moet komen die bestaat uit doeltreffende instrumenten. 3FM moet met spoed uit de huidige structuur van de NOS worden gehaald en ‘freedom of hierarchy’ krijgen. Daarnaast moet zij een zelfstandig capabel managementteam krijgen, dat eindverantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering en de strategie. Een nauwkeurige analyse van het onderscheidend vermogen van 3FM kan hierbij van dienst zijn. [Adformatie/Radio.NL]

Gerelateerde berichten