RVD: Kardinale fout van NOS

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil de garantie hebben van de NOS dat er in de toekomst geen fouten meer worden gemaakt wanneer bijvoorbeeld toespraken van de minister-president worden uitgezonden. Dat heeft directeur-generaal Gerard van der Wulp van de RVD zondag gezegd.

De NOS had een verkeerde opname van het in memoriam ingestart, waarop premier Balkenende niet meer uit zijn woorden kwam. Hij leek niet meer te weten tot wanneer Juliana koningin was geweest.

“Ik wil zeker stellen dat kardinale fouten als deze in de toekomst niet meer gemaakt worden”, aldus Van der Wulp. “Waar gewerkt wordt vallen spaanders, maar bij dit soort gevallen moet ik de garantie hebben dat het goed gaat”, stelt hij. De RVD zal op de korte termijn een gesprek hierover aangaan met de NOS. Wanneer dit precies plaatsvindt, is nog niet bekend.

Zaterdagochtend was de rede even voor tien uur opgenomen om de publieke en commerciële zenders de gelegenheid te geven het tegelijkertijd uit te zenden. Dat is met een opname technisch makkelijker dan met een rechtstreekse uitzending. De tweede geslaagde opname had uitgezonden moeten worden, maar de NOS gebruikte per ongeluk de eerste tape.

De Telegraaf op zondag meldde eerder al dat medewerkers van de premier woedend zijn op de NOS. De premier wil niet publiekelijk reageren op de blunder, maar zou de fout als uiterst pijnlijk hebben ervaren. In een reactie noemde de NOS het incident ‘betreurenswaardig’. Het is niet bekend of de NOS de premier en de koninklijke familie verontschuldigingen aanbiedt. De rouwrede van Balkenende na het overlijden van prins Claus verliep ook al niet vlekkeloos. Veel critici vonden dat de premier toen te weinig emotie toonde.  [Novum/K.v.S / Radio.NL]

Gerelateerde berichten