Verdeeldheid over ‘Muziekcentrum voor de Omroep’

De Publieke Omroep en het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) zijn het definitief oneens over de wijze waarop de bezuiniging op de omroeporkesten moet worden gerealiseerd. Eerder konden beide partijen al niet tot elkaar komen en namen daarom twee weken extra tijd om de consequenties van de verschillende besparingsopties nog eens goed te onderzoeken.

Dit heeft echter niet geleid tot een eensluidend advies aan staatssecretaris Van der Laan van OCW. Zij had de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep en de directie van het MCO gevraagd plannen in te dienen voor de bezuiniging van 5,5 tot 7,5 miljoen euro op de omroeporkesten.

De Publieke Omroep heeft een voorkeur voor de samenvoeging van het Radio Symfonie Orkest (RSO) en het Radio Kamerorkest (RKO). Hiermee is de programmering van Radio 4 en het symfonische aanbod in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg het beste gediend. Zo’n fusie kost circa veertig arbeidsplaatsen en levert 3,5 miljoen euro op. De overige 2 miljoen zou moeten worden behaald door efficiencymaatregelen. Het MCO ziet niks in een fusie van het RSO en RKO, omdat zo’n nieuw te vormen orkest jaren nodig zou hebben om het kwaliteitsniveau te halen van de huidige orkesten.

De directie van het muziekcentrum ziet eigenlijk geen kans tot verdere bezuiniging en kiest daarom noodgedwongen voor de opheffing van het RSO. Bij dit orkest zijn 85 personen werkzaam. Het MCO wil tegelijkertijd het RKO en het Radio Filharmonisch Orkest versterken. Op deze manier zijn de breedte van het repertoire en de huidige kwaliteit gewaarborgd en gaan de minste concerten verloren, aldus het MCO.

Over één ding zijn de Publieke Omroep en het MCO het wel eens geworden. Ze hebben beide de staatssecretaris geadviseerd op zoek te gaan naar vervangende financiering bij de provincies Flevoland en Utrecht en de steden Almere en Utrecht. De podia daar hebben het meest te leiden onder de gevolgen van de besparingen op de omroeporkesten. De staatssecretaris heeft zich al bereid verklaard tot gesprekken met deze partijen. De kans dat zij bot vangt lijkt echter vrij groot. De provincie en gemeente Utrecht hebben al laten weten dat het MCO niet hoeft te rekenen op hun financiële steun. Voordat Van der Laan een definitief besluit neemt zal zij zich nog laten adviseren door de Raad voor Cultuur. Dit advies kan zij naar verwachting medio april tegemoet zien. [Spreekbuis / K.v.S. / Radio.NL]

Gerelateerde berichten