Headlines uit de krant: dinsdag 13 april

De aantijgingen in het EO-programma ‘Knevel op Zaterdag’ jegens het Bladelse uitzend- en detacheringsbedrijf Columbus zijn gedaan zonder dat de programmamakers hebben getracht die te verifiëren.

Dat harde oordeel velt de Amsterdamse rechtbank in een kort geding over de EO-reportage op 13 maart waarin Columbus werd beschuldigd van uitbuiting, oplichting en mishandeling van Portugese werknemers. Lees verder 

Column
VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali heeft donderdag tijdens het debat over integratie haar excuses aangeboden over haar woordkeuze in een column die zij heeft geschreven voor het Algemeen Dagblad. Vlak daarvoor had CDA-Kamerlid Sterk excuses geëist van Hirsi Ali. Lees verder

Veronica
Veronica Digitaal en online dvd-verhuurder Keeno gaan samen dvd’s verhuren via de Veronica website. Gebaseerd op de zeer uitgebreide filmcontent op de Veronica site (recensies, acteurs en regisseursinformatie) is er bij de films door Keeno een verhuur-button toegevoegd. Lees verder

TV
Hoe vaak komt het niet voor: Mateja Kezman schopt de bal en het lijkt op het televisiescherm alsof deze rechtstreeks de goal in vliegt. Pas als hij de grond raakt, is duidelijk dat hij niet eens in de buurt is gekomen. Een gevolg van de beperkingen van het televisietoestel, dat eigenlijk niet meer dan een bewegende foto te zien geeft. Wilbert IJzerman, onderzoeker bij Philips Research in Eindhoven, werkt aan een televisietoestel dat meer biedt. Lees verder

Mussical
Joop van den Ende komt met een nieuwe reismusical, met in de hoofdrollen Vera Mann, Stanley Burleson en Pia Douwes. Zij gaan spelen in de Nederlandse versie van ‘Passion’ van Stephen Sondheim, een musical die in 1994 met vier Tony Awards werd bekroond. Lees verder

Televisie
Het Nederlandse vrouwenportaal Toostylish.com wil zijn activiteiten verleggen naar televisie. Het bedrijf hoopt een commerciële televisiezender te strikken om televisie met internet te kunnen combineren. Nog geen jaar is Toostylish.com actief en het vrouwenportaal claimt 100.000 vaste bezoekers te hebben, iets dat niet bevestigd is door een instantie. “Dat is vrijwel evenveel als Sanoma met de internetversies van uitgaven als bijvoorbeeld Margriet en Libelle”, zegt Eddie Postma van het vrouwenportaal. “We hebben nu genoeg volume om de overstap naar televisie te maken.” Lees verder

Journalisten
Internet-journalisten zijn aansprakelijk voor de reacties onder hun artikelen. Dat zegt de Raad voor de Journalistiek in een unieke uitspraak, gedaan na een klacht jegens Klokkenluider.nl. In de uitspraak, waarover Netkwesties schreef, stelt de Raad voor de Journalistiek: “Het toelaten, althans niet verwijderen van een (anoniem) bericht op die website vormt een journalistieke gedraging, zodat de Raad bevoegd is de klacht te beoordelen. Lees verder 

NCRV
De NCRV heeft eind vorig jaar uitspraken van prins Bernhard over de Lockheed-affaire uit het tv-programma Felderhof geknipt. Dat gebeurde op last van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), zo bevestigen verschillende bronnen. Tijdens het programma ‘Rik Felderhof op safari met prins Bernhard’ sprak de prins over de omkoopaffaire die hem in 1976 op een reprimande van het toenmalige kabinet-Den Uyl kwam te staan. ,,De RVD heeft geen motivatie gegeven voor de eis om het fragment te schrappen”, zegt directeur M. Dullaert van extern producent D en D, maker van het NCRV-programma. Lees verder

DJ
Deze maand is nummer twee van het nieuwe dj-tijdschrift DJ Broadcast Magazine uitgekomen. Opnieuw in een oplage van 25.000 stuks, gratis af te halen bij o.a. vinyl speciaalzaken door het hele land. Het tijdschrift is in tegenstelling tot directe concurrent ID&T Magazine en het onlangs failliet verklaarde BG Magazine geen glossy. Hoofdredacteur Victor Bakhuis: “We wilden in een grote oplage uitkomen als gratis tijdschrift. Vooral gratis was van begin af aan een must. Glossy magazines zijn toch een luxe. En in de huidige economische situatie kopen mensen niet zo snel meer een blad voor 4 of 5 euro, zeker niet in een niche als de dance.” Lees verder

Nova
Alle actualiteitenrubrieken stellen zich op een uitzenddag dezelfde vraag: Wie is dé studiogast van de dag en wat kunnen we nog toevoegen aan het nieuws? De Journalist op bezoek bij Nova. Lees verder

MTV
Twee digitale camera’s, een satelliettelefoon, een handboek met do’s en don’ts, een tent, wat kleren en 250 euro als noodbudget. Ziehier het rantsoen waarmee MTV de vier deelnemers aan het alternatieve real life reisverhaal’ The Trip op pad stuurt. Op hun drieduizend kilometer lange tocht door Afrika moeten de twee duo’s zelf aan vervoer, onderdak en voedsel zien te komen. Het gevoel om 21 dagen als twee stoute jongens op avontuur te zijn, maakte veel goed, aldus het duo Jaap en Gijs. Lees verder

Theo
Deze week is het twintig jaar geleden dat Theo Koomen overleed. Een verkeersongeluk bij zijn woonplaats Grootschermer maakte een einde aan het leven van de populairste sportjournalist die ons land ooit heeft gekend: een commentator die Ard en Keessie uit pure passie naar hun overwinningen brulde en die legendarische ontsnappingen in de Tour de France in radiotaal wist te vangen. Altijd goed voor een woordenstroom, nooit een woord over zijn eigen strijd. Begin over Theo Koomen en de verhalen komen vanzelf. Over meesterlijke schoten op doel die niemand in het stadion had gezien, maar die zijn radiocommentaar waanzinnig spannend maakten. Over zijn band met wielrenners die zo sterk was dat hij het vertikte om bij een regenachtige Touretappe in de NOS-auto te stappen. Alleen op de motor kon hij de buien voelen die de renners voelden. Televisiemaker Coen Verbraak maakte een documentaire over het Noord-Hollandse fenomeen. Het programma verbindt de dubbele worsteling van Theo Koomen: de twee gevechten die hij voerde met de waarheid. Niet alleen bij zijn werk.  Lees verder

NOS
Hans Laroes (48), hoofdredacteur van het NOS Journaal, publiceerde november 2002 ‘Ten Aanval: de staat met de straat verbinden.’ De kritiek heeft hem niet gespaard. Lees verder 

TBN
“Het opdringen van een geloof via het basispakket is uit den boze.” Dit is de mening van H. Kruis. Kruis reageerde deze week op de internetstelling, die luidde: ‘Een christelijke zender als TBN hoort niet in het televisie-basispakket van Zoetermeer’. De Zoetermeerse programmaraad heeft onlangs voorgesteld TBN (Trinity Broadcast Network) in het basispakket van Zoetermeer op te nemen. Als het aan de programmaraad ligt, verschijnt de zender vanaf september op de buis. Lees verder

Casema
De rechterlijke uitspraak dat kabelexploitant Casema de tarieven in Alphen aan den Rijn niet mag verhogen, kan ook gunstig uitpakken voor andere gemeenten. Onder andere Leiden en Katwijk verzetten zich al enige tijd tegen de tariefhoging voor radio- en televisieontvangst met bijna twintig procent. De Haagse voorzieningenrechter Paris kwam deze week tot een uitspraak in het geschil tussen Alphen en Casema. De tarieven mogen niet omhoog, want dat is bij de verkoop van het kabelbedrijf overeengekomen in het – nog altijd geldige – contract. Lees verder