Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste Kamer houdt BNN in spanning

Zal de Eerste Kamer BNN de nek omdraaien? Die mogelijkheid dook vorige week op, omdat een meerderheid in de senaat een wetsvoorstel van staatssecretaris Medy van der Laan dreigt weg te stemmen.

Het wetsvoorstel van Van der Laan biedt BNN de ruimte om te blijven bestaan, ook al voldoet de omroep niet aan de huidige wettelijke ledeneis. Publieke omroepen moeten nu minstens 300.000 leden hebben, en daar zit BNN onder. In het voorstel van Van der Laan gaat het vereiste ledental omlaag naar 150.000, en daar voldoet BNN wel aan.

Senatoren van CDA en PvdA willen het wetsvoorstel tegenhouden, omdat het in hun ogen gelegenheidswetgeving is. De Eerste Kamer moet toezien op de kwaliteit van de wetgeving, en dit voorstel kan volgens CDA en PvdA niet door de beugel. Ze dreigden het daarom afgelopen dinsdag weg te stemmen. Om dat te voorkomen heeft de staatssecretaris om uitstel van de stemming gevraagd.

PvdA-senator Agaath Witteman vindt dat geen probleem. ‘We willen de staatssecretaris best de kans geven om alles nog eens toe te lichten. Maar ze zal wel met harde toezeggingen moeten komen. Wat mij betreft kan er met hervorming van het omroepbestel niet langer worden gewacht. De Publieke Omroep is zo belangrijk dat er moet worden ingegrepen vóór 2010.’

Maar is het niet jammer als die daadkracht BNN de kop kost? ‘Wij zijn natuurlijk niet uit op het verdwijnen van BNN. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. We moeten schoon schip maken, want het bestel functioneert niet goed meer. Dat blijkt niet alleen uit het rapport van de visitatiecommissie Rinnooy Kan, ik hoor het ook van omroepmedewerkers zelf. En BNN heeft best begrip voor ons standpunt.’ De Eerste Kamer heeft de stemming voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het blijven voor BNN dus nog spannende dagen. [Spreekbuis/Radio.NL]

Gerelateerde berichten