Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederland vond Cyprus het beste

Maandag is er in opdracht van SBS6 Shownieuws onderzoek gedaan naar de mening van Nederlanders over het Eurovisie Songfestival. Meer dan zevenhonderd mensen werden ondervraagd. Uit het onderzoek bleek dat er grote irritatie was over de jurering en het stemgedrag via het systeem van televoting. Slechts tien procent van de kijkers vond deze manier eerlijk.

Achtentwintig procent vond dat Nederland bij de eerste vijf had moeten zitten, veertig procent vond dat Nederland tenminste tussen de zesde en tiende plaats had moeten eindigen. Slechts negentien procent vond het terecht dat Nederland op de twintigste plaats eindigde.

Het onderzoek brengt interessante verschillen aan het licht over de rangorde die met het televotingsysteem tot stand kwam en de rangorde zoals die had moeten zijn volgens de ondervraagden. Cyprus was volgens het onderzoek de echte favoriet onder de Nederlanders, maar via het televotingsysteem koos Nederland voor Turkije als winnaar. Malta zou volgens het onderzoek op de tweede plek gekomen zijn maar is door televoting niet eens bij de eerste tien gekomen.

Meer landen rond de Middellandse Zee kregen met het televoten een heel andere plek dan de ondervraagden terecht vonden. Landen die volgens de kijkers bij de eerste tien hadden moeten komen, vielen door het televoten er juist buiten. Voor de landen Ukraïne, België en Duitsland was er nauwelijks verschil tussen de uitkomst van het televoten en het onderzoek.

Volgens het onderzoek wil de Nederlandse kijker in de toekomst dat per land wordt gewerkt met een combinatie van een landelijke jury en een vakjury. Zestig procent van de kijkers vindt dat Nederland niet moet meedoen als het huidige systeem blijft bestaan, dertig procent vindt dat Nederland wel moet meedoen en slechts dertien procent vindt dat het televoten mag blijven bestaan. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten