Niemand weet hoe groot FunX echt is

De succesverhalen rond FunX mogen nog zo hardnekkig zijn, Radio 538 en ook Sky Radio, commerciële radiozenders die zich zeggen te richten op dezelfde doelgroep, hebben geen teruggang bemerkt in hun luistercijfers. Zij twijfelen dan ook aan het succes van FunX.

“Het is een goed initiatief, maar FunX blijft een dwerg,” zegt algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538. “Wij blijven in deze leeftijdsgroepen (10-34 jaar – red.) veruit de grootste.”

“Sky Radio en Radio 538 scoren bovengemiddeld bij allochtone stadsjongeren,” zegt ook directeur Martin Banga van de Sky Radio Groep. “Of FunX succesvol is, weet niemand. We moeten ze maar op hun blauwe ogen geloven, want ze draaien niet mee in het luisteronderzoek. Maar als zij werkelijk zoveel luisteraars hebben dan zou dat toch moeten blijken uit de categorie ‘overige zenders’.”

Het eerste grondige onderzoek krijgt pas volgende maand zijn beslag, erkent Stegeman. “Goed beschouwd weten we dus niet of we zo succesvol zijn. Het is alleen maar een gevoel.” Hij verwacht zelf trouwens geen representatieve uitkomst van het luisteronderzoek dat bureau Intomart in opdracht van de NOS en de commerciële radiostations doet. Want juist de jongeren op wie FunX zich richt, zijn daarin volgens hem onvoldoende vertegenwoordigd.

Nederland telt een dikke vijf miljoen inwoners in de leeftijd tussen tien en 34 jaar, van wie ruim een miljoen van allochtone afkomst is. In de vier grote steden omvat de doelgroep zeker 750.000 jongeren, van wie ruwweg de helft van buitenlandse afkomst. Hoeveel van die jongeren nu naar FunX luisteren, weet dus niemand. “We krijgen wel veel leuke reacties. Het leeft onder grote groepen, zoveel is zeker,” weet Stegeman. En de website van FunX is overbelast doordat van buiten het uitzendgebied per dag 2500 bezoekers proberen af te stemmen op de live stream. In een dikke stroom e-mails laten ze weten dat de zender ook in hun gemeente te beluisteren moet zijn. “Er is behoefte aan een landelijke editie van FunX,” vindt Stegeman dan ook. “Urban Radio moet gewoon FunX gaan doorgeven.”

Urban Radio zal dit jaar naar het voorbeeld van FunX verrijzen als nieuw radiostation op de kabel op initiatief van de NPS. Het multiculturele Colorful Radio van Erik de Vlieger kreeg vorig jaar geen etherfrequentie tijdens de veiling en leidt sindsdien een zieltogend bestaan. Met overheidsgeld werd het station opgekocht door de publieke omroep. Dit overigens tot grote woede van de commerciële radiostations, die een proces hebben aangespannen tegen de publieke omroep. “De overheid gaat de concurrentie aan met de commerciële radiostations,” zegt Banga, die tevens voorzitter is van de Vereniging Commerciële Radio. “Dat is oneerlijk. Zij krijgen inkomsten binnen uit de reclame en van de overheid, terwijl wij grof hebben moeten betalen voor onze frequenties.”

“Het gaat veel te ver,” vindt ook Brüggenwirth. “FunX kan zomaar beschikken over vier studio’s.” Staatssecretaris Medy van der Laan zou ten tijde de opening van de hoofdstudio in Rotterdam volgens hem zelfs hebben gezegd dat het goed is dat er eindelijk een concurrent is voor

Radio 538. “Wij bereiken de jeugd in de Randstad heel goed,” zegt hij. “Maar FunX peurt met belastinggeld in onze doelgroep.”

Stegemans repliek: “Andere radiozenders hebben hun kans gehad. FunX is opgericht omdat de rest van het mediabestel het vertikte.

Onder de miljoenen belastingbetalers zijn een heleboel nieuwkomers. Zij betalen ook mee aan de publieke omroep, terwijl ze slecht bediend worden. Bij ons krijgen ze eindelijk waar voor hun geld.” Andere radiozenders moeten naar zijn mening gewoon goed naar FunX kijken en doen dat volgens hem ook al. “Dat is natuurlijk nog het beste compliment dat we kunnen krijgen.” [FunX/Parool]