Christelijke radiozender start in oktober

Nederland krijgt een nieuwe christelijke radiozender. Als initiatiefnemers Alex Mons uit Elst, Willem van Loenen uit Zevenaar en Chris Wolsing uit Zelhem de financiering rond krijgen, zijn de gospelklanken van Bright Radio vanaf oktober via de kabel en internet te beluisteren.

Volgens Alex Mons is het de bedoeling dat de zender met name christelijke radioluisteraars een volwaardig alternatief gaat bieden voor de huidige gevestigde stations. Naast gospel zullen er op Bright Radio ook muziekstromingen als rock, middle of the road, R&B en dance te horen zijn. Mons: “Veel mensen denken bij het horen van gospel enkel aan Afro-Amerikanen die met de handen in de lucht de Heer prijzen. Wij willen naast het muziekaanbod van seculiere bands vooral opgewekte muziek brengen waarin wordt gezongen over het evangelie. We denken goed te kunnen concurreren met radiostations als Sky Radio en Radio 538.”

De naam Bright is dan ook niet willekeurig gekozen: het staat voor Jezus als ‘licht in de wereld’. In eerste instantie wilden Mons, Van Loenen en Wolsing het station Bright FM noemen, maar onlangs bleek na gesprekken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dat er op korte termijn geen nieuwe FM-frequenties beschikbaar komen. Inmiddels hebben de drie van het Commissariaat voor de Media een zendvergunning voor hun commerciële station gekregen.

Wanneer Mons en consorten hun boekhouding op orde krijgen, is er niets dat Bright Radio nog in de weg staat om vanaf begin oktober de gospelliefhebber op praisemuziek te trakteren. Om uit de kosten te komen is het drietal momenteel druk bezig om door het uitdelen van folders zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor hun idee. Het is de bedoeling dat het station dat vanuit Arnhem gaat uitzenden op den duur enkele tienduizenden luisteraars trekt.

Mons verwacht niet dat Bright Radio de Evangelische Omroep die iedere zondag van acht uur ’s avonds tot vier uur ’s morgens het gospelprogramma X-Noizz uitzendt in de wielen gaat rijden. “Ik zie het meer als een aanvulling op wat de EO doet. Zij hebben maar beperkte zendtijd binnen het publieke bestel.” Ook EO-woordvoerder Martin van Oosteren is positief: “Ik denk dat we prima naast elkaar kunnen bestaan. Het is goed dat er meer stations zijn die het evangelie verkondigen, dat juichen we alleen maar toe.” [Gelderlander]