Je ziet ze steeds meer aan de onderkant van televisieschermen voorbij komen: de ‘lopende‘ tekstbalken waarmee de Amerikaanse nieuwszender CNN ooit begon. Gekoppeld aan sms-berichten per mobiele telefoon vormen ze voor de commerciële zenders een ware melkkoe. Maar ergens is er, net als bij tv-reclame, ook een irritatiegrens.
Nieuwszender CNN begon er ooit mee: lopende tekstbalken met het laatste nieuws onderin beeld. Commerciële ‘pretzenders‘ exploiteren ze als een goudmijntje door er per sms doorgegeven boodschappen van kijkers mee te presenteren. Het Apeldoornse bedrijf PubliTronic is wereldwijd een van de drie bedrijven die de omroepen de software en apparatuur leveren voor deze techniek waar nu alleen al in Europa 150 zenders mee werken.
‘TICKERS‘
PubliTronic ontwikkelt bijvoorbeeld de ‘tickers‘ – zoals de lopende banden in het jargon heten – van RTL-Z, het economisch getinte dagprogramma van de zender RTL-5. Daarin worden continu de beursnoteringen vermeld en lopen verder de ‘headlines‘ van het nieuws onder door het beeld. Het systeem van PubliTronic haalt zijn informatie van Tijd Beurs Media en de RTL-Nieuwsredactie. De technische afhandeling vindt plaats in het RTL-hoofdkwartier in Luxemburg.
INTERESSANT
PubliTronic is ook verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘on-air graphics‘ (quizzen, chatberichten van kijkers) van de muziekzender MTV met zijn 25 special interest kanalen en nevenzenders zoals TMF, MTV Rock en zenders uitgezonden in de verschillende Europese talen. Vooral die special-interestkanalen zijn voor PubliTronic-directeur Harold Vermeulen interessant. Want het uitwisselen van sms-berichten via de tickers is een goudmijntje voor de telecombedrijven (zoals KPN en Vodafone) én de zenders waarop ze te zien zijn.
Gezien de kosten, 65 eurocent p.o.b. (per ontvangen bericht), is dit een flinke winstbron voor de exploiterende bedrijven die de opbrengst samen delen – net zoals dat ook bij Idols gebeurt. TMF draait momenteel op jaarbasis met deze techniek een omzet van 360.000 euro. Vermeulen schat de wereldwijde omzet momenteel op 100 miljoen euro, en een snelle groei zit in het verschiet. Juist om de kosten voor de gebruikers te drukken ontwikkelt PubliTronic volledig geautomatiseerde apparatuur en bijbehorende software. Alhoewel het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland op Nederland 1 tegenwoordig wel een bescheiden balkje met actueel nieuws en file-informatie onderin het beeld laat rollen, verwacht Vermeulen niet dat de publieke omroep op grote schaal tickers gaat invoeren. Dit mede gezien de non-commerciële functie van Nederland 1, 2 en 3 maar ook vanwege de andere, mede met belastinggeld, gefinancieerde exploitatievorm.
LOKALEOMROEPEN
PubliTronic introduceert momenteel ook tickers en on-air graphics voor lokale omroepen. Omroep Apeldoorn zal daar na de zomer als eerste mee beginnen. De lokale omroepen kunnen bij gebrek aan voldoende subsidies en advertentie-inkomsten best een financiële injectie gebruiken, bevestigt een woordvoerder van Omroep Apeldoorn. Mogelijk volgen na deze ‘pilot‘ meerdere of alle plaatselijke omroepen in Nederland.
Harold Vermeulen zegt dat zijn PubliTronic – opgericht in 1997, acht man in dienst – geen last heeft van de economische dip. Hij is zelfs wel blij dat de economische overspannenheid uit de lucht is. ‘Je kon een paar jaar geleden bijna geen goede mensen vinden.‘ Het is heel specialistisch werk, vandaar dat PubliTronic wereldwijd zo weinig concurrenten in haar marktsegment heeft. De groei van PubliTronic hangt samen met de toename van de special interest zenders, die zich kunnen bedruipen met een piepklein marktaandeel van één é twee procent omdat door forse investeringen van de kabelexploitanten en satellietbedrijven de uitzendkosten aanmerkelijk zijn verlaagd. Jongste voorbeeld is kabelexploitant Essent dat door middel van TV Home via de decoder een heel pakket aan zenders gaat aanbieden.
PubliTronic is voor 95 procent actief over de grens. Bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Acquisitie en commerciële activiteiten worden samen met een Rotterdams bedrijf en locale vertegenwoordigers in het buitenland ontwikkeld.
LOKAAL
Vermeulen ziet een goede toekomst voor de lokale omroepen met de nieuwe, geld opbrengende technieken van sms‘s en chatten. ‘Met dat geld kunnen ze professioneler werken, wat een beter imago oproept en weer nieuwe adverteerders lokt. Bovendien kunnen ze in de tekstbalken nieuws brengen, bijvoorbeeld in samenwerking met de regionale krant.‘
Vermeulen kan zich voorstellen dat mensen zich op zeker moment kunnen gaan storen aan een overdaad aan tekstbalken en andere ‘tierelantijnen‘ op het scherm die ongestoord tv-kijken in de weg staan. ‘Het is net als bij tv-reclame: je moet de mensen er niet mee overvoeren, dan gaat het tegen je werken. Je moet er met mate mee omgaan.‘ [Destentor/Radio.NL]