Paul Rabbering op 3FM

‘Ik wist mijn hele leven al dat ik bij de radio wilde werken. Dat wil zeggen vanaf het moment dat ik mijn eerste radio – uitzending deed.‘ Aan het woord is oud – Emmeloorder Paul Rabbering (25 jaar). Thans woonachtig in Amstelveen maar straks weer terug in Flevoland. Almere wordt zijn nieuwe woonplaats. ‘Combinatie van een mooi huis en de gunstige ligging aan twee snelwegen: de A27 en de A6.‘. Paul Rabbering werkt sinds 2000 bij BNN. Daar presenteert hij iedere zondagmiddag de radioversie van Top of the Pops. Hij maakte pas geleden de overstap naar de KRO. Vanaf 6 september is hij iedere werkdag te horen van 14.00 tot 16.00 op radio 3 FM. Paul Rabbering begon zijn radioloopbaan als dertienjarige bij de lokale omroep Radio Noordoostpolder.

Naam
‘Ik had een blokje in een sportprogramma. Ik interviewde jonge sporters over hun sport: mijn zusjes die aan atletiek deden en een vriendje dat op voetbal zat. Dat heeft niet zo lang geduurd. Ik moest steeds op zoek naar nieuwe kandidaten en dat kwam er niet van. Ik merkte toen al dat ik geen goede bureauredacteur was.‘ ‘Daarna kreeg ik een jongerenprogramma op zaterdagavond dat onder verschillende namen de ether inging. De naam die het het langst heeft volgehouden is: Pauls Power Show. Mijn eigen naam gebruiken, was een tip van mijn oom. Goed voor je marktwaarde jongen, zei hij.‘

Vrijheid
‘Op een gegeven ogenblik woonde ik bijna bij de radio. Ik maakte programma‘s als Verzoekexpres op zondagmiddag, het jongerenprogramma op zaterdagavond en op zaterdagmiddag de NOP 10, later de NOP 15 en ik maakte veel jingles. Ik had heel veel vrijheid en weinig feedback. Dat had tot gevolg dat ik mijn grenzen ging aftasten. Kijken wat ik wilde en hoever ik kon gaan. Ik ging behoorlijk ver. Je had in de vakantie de Emmeloorder vrijdagen. Uit balorigheid heb ik een mix gemaakt waar tig keer te horen was: Emmeloorder vrijdagen kut, kut, kut. Ik was die middag wel erg op zoek naar mijn grenzen want ik draaide ook nog de Vogeltjesdans door het nieuws en ik riep wat vervelende dingen over de OZO (de ziekenomroep). Die dag luisterde de eindredacteur wel naar het programma. Ik geloof dat het Alje Iepema was. Hij vond het niet zo leuk en schorste me voor een half jaar. Die schorsing is later teruggedraaid. Of het nou was omdat ik zoveel programma‘s maakte of omdat ze het een wat al te zware sanctie vonden, weet ik niet. Maar ik kon gewoon weer aan de bak.‘

Studeren
Paul ging na de havo naar Hogeschool Windesheim waar hij, bij gebrek aan een dj-opleiding, journalistiek ging studeren. Als richting koos hij televisie. ‘Dat klinkt raar hè maar het niveau van radio maken was op Windesheim lager dan wat ik bij radio Noordoostpolder gewend was. Wij monteerden met een computer en daar ging het nog steeds met bandjes. Vandaar dat ik voor elevisie koos.‘ Terwijl hij in de weekeinden muziek draaide in kroegen, discotheken, school- en schuurfeesten in de Noordoostpolder, bleef hij de omroepen met bandjes bestoken. ‘Ik was bang dat ik mijn hele leven bij de lokale radio zou blijven zitten. Niet dat daar iets mis mee is. Maar mijn ambities gingen verder.‘

Uitnodiging
Uiteindelijk werden zijn inspanningen beloond. ‘Ik zat op school toen ik gebeld werd door Wim van Putten van Radio 538. Ik kreeg een uitnodiging om een dj-opleiding te doen. Ik was door het dolle heen. Een week later werd ik gebeld door BNN met hetzelfde verzoek. Loop je negen jaar lang overal je bandjes te slijten, word je binnen een week twee keer gevraagd. Ik koos voor BNN. Ik maakte jingles, spotjes en promo‘s en ik ging programma‘s presenteren.‘ Op zijn tweeentwintigste kreeg Paul genoeg van het heen en weer rijden en verruilde de polder voor Ankeveen, een plaatsje in de buurt van Hilversum.

‘En nu ga ik weer terug naar de polder. Wel een andere maar toch een polder. Ik kom nog steeds geregeld in Emmeloord omdat mijn ouders er wonen. Ik heb de polder niet echt gemist maar ik voel me hier altijd wel thuis. De mensen zijn hier vriendelijker. En wat je hier ook hebt is de autocross. Het zou geweldig zijn als ik volgend jaar mee zou kunnen doen. Dus als iemand een startbewijs of een crossauto in de aanbieding heeft, hou ik me aanbevolen‘, zegt Paul lachend. [De Stentor/Radio.NL]