Schotels raken steeds meer in trek

Het lijkt een traditie te worden: als de tarieven van de kabeltelevisie omhoog gaan, nemen meer mensen een schotelantenne. Nu UPC heeft aangekondigd dat ook in de voormalige Combivisie-gemeenten in Zuidoost-Brabant het maandelijks abonnementsgeld wordt opgetrokken tot 15,20 euro is de belangstelling voor een ’schotel’ stijgende.

„Normaal gesproken krijgen we per dag vijf telefoontjes met vragen over schotelantennes“, zegt Henk Nijeboer, eigenaar van het Helmondse BBZ, dat satelliet-tv levert. „Maar na de laatste mededeling van UPC is dat aantal gestegen tot zo’n twintig per dag.“ De verkoop van schotelantennes is eveneens gestegen, hoewel Nijeboer daarover geen concrete cijfers wil geven.

De Helmonder vindt die stijgende belangstelling wel begrijpelijk. „Voor 399 euro koop je tegenwoordig al een complete installatie, inclusief schotelantenne en ontvanger. Dat geld heb je er in goed twee jaar weer uit. En zo’n installatie gaat vanzelfsprekend veel langer mee. Bovendien krijg je voor dat geld meteen een paar honderd zenders. “

Kwaliteit
Daarnaast, zo benadrukt Nijeboer, is de kwaliteit van de beelden die via de schotel binnenkomen veel beter dan die via de kabel. „Als je een levensgroot lcd-scherm hebt, dan is de kwaliteit van de kabelbeelden echt niet goed genoeg. Dan wil je wel een eigen schotel plaatsen. Steeds meer mensen doen dat dan ook“

De ervaringen van BBZ herkent Leon Bombeeck van de gelijknamige Eindhovense firma heel duidelijk. „Eerst kochten alleen mensen die geen kabel hadden een schotel. Vervolgens kreeg je de mensen die een betere schotel kochten. En nu zijn het vooral mensen die niet tevreden zijn over de kabel die overstappen op een schotel.“

Bombeeck weet waarover hij praat. Zijn bedrijf is de belangrijkste importeur van schotelinstallaties in Nederland. Jaarlijks levert Bombeeck zo’n zestig- tot tachtigduizend installaties aan 1300 Nederlands dealers. „We merken heel duidelijk dat die ontevredenheid enerzijds ingegeven wordt door de kosten van de kabel en de betere kwaliteit van de digitale satelliet-tv anderzijds.“

Montage
Voor de kosten hoef je het niet te laten, de montage is ook niet al te moeilijk en is voor klein bedrag ook aan een deskundige over te dragen. Zijn er dan helemaal geen belemmeringen om een schotel aan te schaffen? Jawel, een kleintje: de gemeentelijke welstandsregelgeving, gebaseerd op de landelijk richtlijnen van het Ministerie van VROM. Een schotel aan de voorkant van een huis plaatsen mag alleen als daarvoor een bouwvergunning is verleend. Maar aan de achterzijde van het huis mag het wel. Zoals in veel achtertuinen en aan de achterzijde van veel flatgebouwen dan ook overduidelijk te zien is.[Eindhovensdagblad]

Gerelateerde berichten