Begrafenis prins Bernhard live bij NOS

NOS Televisie en NOS Radio doen zaterdag 11 december live verslag van de begrafenis van Prins Bernhard. De plechtigheden op NOS Televisie zijn tussen 09.00 en circa 13.45 uur live te volgen via Nederland 2. NOS Radio staat tussen 11.00 en 14.00 uur uitgebreid stil bij de begrafenis van de prins.

Televisie
NOS Actueel begint haar uitzending om 09.00 uur met een korte vooruitblik op het verloop van de begrafenis van Prins Bernhard. Vanuit een mobiele studio in Delft spreekt presentator Maartje van Weegen met historicus Jan Bank, theologe Jacobine Geel. Er zal worden geschakeld naar verslaggever Joost Karhof, die in Delft onder meer verslag doet van de aanwezigheid van een grote groep veteranen. Ook zal er geschakeld worden naar verslaggever Gerard Arninkhof die bij Paleis Noordeinde staat.
 
Rond 09.40 uur wordt er geschakeld naar Paleis Noordeinde, waar de affuit met daarop de kist van Prins Bernhard zal vertrekken. De rit van de rouwstoet tussen Paleis Noordeinde en de Nieuwe Kerk in Delft is grotendeels te volgen. Af en toe zal geschakeld worden naar een andere locatie, waaronder vliegveld Zestienhoven waar koninklijke genodigden arriveren. Ook zijn er beelden te zien van publiek langs de route, van de militaire ere-escorte, etc.
 
Rond de klok van 11.45 uur concentreert de uitzending zich rond de Nieuwe Kerk in Delft, waar de genodigden de kerk dan betreden. De uitvaartstoet wordt rond 12.15 uur bij de kerk verwacht, waar op dat moment straaljagers van de luchtmacht in ‘missing-man-formatie’ als afscheidsgroet over Delft zullen vliegen. Rond 12.30 uur begint de kerkdienst. Deze wordt rond 13.40 uur afgesloten, nadat Prins Bernhard naar zijn laatste rustplaats in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk is gebracht. De televisie zal daar niet bij zijn. De bijzetting in de grafkelder is een strikte priv-aangelegenheid van de koninklijke familie.
 
De uitzending wordt om 14.00 uur afgerond met een kort gesprek van Maartje van Weegen met Jacobine Geel en Jan Bank. Ook zijn er beelden te zien van de belangrijkste momenten van de begrafenis.
 
Samenvatting en herhaling
Op zaterdagavond zendt NOS Actueel tussen 17.00 en 17.52 uur een uitgebreide samenvatting uit van de begrafenisplechtigheden van eerder op die dag. Deze samenvatting is te zien op Nederland 2. Het commentaar bij de samenvatting is van Maartje van Weegen. Op zondagochtend 12 december wordt het verslag van de uitvaartdienst tussen 10.50 en 12.05 via Nederland 2 herhaald.
 
Radio
Het NOS Radio 1 Journaal  doet om ca. 09.40 (in de TROS Nieuwsshow) allereerst kort verslag van het vertrek van de rouwstoet van Paleis Noordeinde in Den Haag. Tussen 11.00 en 14.00 uur is er een live verslag te horen van de tocht van Den Haag naar Delft en van de officiële plechtigheden rondom de bijzetting van de prins. De centrale presentatie is in handen van Govert van Brakel. Bij hem te gast zijn Harry van Wijnen, publicist en Koos Witteveen, kapitein van de landmacht buiten dienst.

In Den Haag en Delft staan verslaggevers op belangrijke locaties en langs de route. Het commentaar tijdens de kerkdienst komt voor rekening van Teun Jan Tabak en Theo Verbruggen. Vlak voor 14.00 uur sluit Jeroen Wielaert de uitzending af met een column. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten