Dit jaar 120 journalisten vermoord

Er is dit jaar wereldwijd een recordaantal van 120 journalisten vermoord, zo heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vrijdag bekendgemaakt. De organisatie riep regeringen op journalisten beter te beschermen. De IFJ gaf de cijfers vrij ter gelegenheid van de internationale dag van de mensenrechten, die elk jaar op 10 december wordt gehouden.

In 2003 werden volgens de IFJ 83 journalisten en andere medewerkers van nieuwsmedia vermoord en in 2002 zeventig. Tot nu toe was 1994 het jaar waarin de meeste journalisten werden vermoord. Het waren er toen 115, van wie er 48 slachtoffer werden van de genocide in Rwanda. De IFJ houdt de cijfers sinds 1988 bij.

De IFJ noemde met name de Filipijnen als land waar journalisten gevaar lopen. In twintig jaar tijd werden daar 61 journalisten vermoord en volgens de IFJ is geen enkele dader veroordeeld. De regering van Irak werd gehekeld omdat ze de Arabische televisiezender Al-Jazeera het land uit heeft gestuurd. [AP/Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten